Doodschop van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan Voetbal TV, rechtszaak dreigt

De rechter heeft uitspraak gedaan. VoetbalTV is failliet verklaard. Daarmee komt een voorlopig einde aan het videoplatform, dat drie jaar geleden werd gestart door Talpa Network en de KNVB.

Eerder deze maand was het platform al op zwart gegaan, na een sanctie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Op dat moment telde VoetbalTV ruim 500.000 gebruikers en maakte het een snelle groei door. Het onlineplatform was populair omdat het werd gezien als een verrijking van het clublidmaatschap. Door de zelfregistrerende videopaal langs het voetbalveld konden spelers makkelijk filmpjes van zichzelf delen en waren grootouders altijd in staat de verrichtingen van hun kleinkinderen te volgen.

Coaches gebruikten het om trainingen te optimaliseren en de deelnemende clubs zagen de preventieve werking tegen agressie. Tot op de dag van vandaag is er bij de organisatie van het videoplatform geen klacht binnengekomen. Sterker nog; teams vroegen zelfs of ze mochten spelen op het VoetbalTV-veld.

Brief

Toch ontving VoetbalTV op 1 november 2019 een brief van de AP. De instantie was anders gaan kijken naar de Europese privacywetgeving (AVG). Mochten clubs voorheen toestemming verlenen voor het verspreiden van de beelden (‘het gerechtvaardigd belang’), nu moest iedere speler (en toeschouwer) schriftelijk goedkeuring geven.

Wat zeg je tegen alle kinderen die niet snappen, dat iets wat iedereen leuk vindt, onmogelijk wordt gemaakt?

Saillant detail; tijdens de weinige overlegmomenten met VoetbalTV is er nooit over zo’n rigoureuze wending gesproken. Zelfs niet toen er verbeteringen zijn aangebracht door het videoplatform. Ook toen hield de AP de deur al stijf dicht. Op onverklaarbare wijze heeft men tijdens het spel de regels veranderd.

Hoe leg je dat uit? Aan al die clubs die hebben geïnvesteerd in camera’s en de communicatie? Wat zeg je tegen alle kinderen die niet snappen, dat iets wat iedereen leuk vindt, onmogelijk wordt gemaakt? Neem de reactie van Jop op Instagram: “Waarom mogen wij niet beslissen. Waarschijnlijk zit die privacy-organisatie niet eens op voetbal.”

Rechtszaak

Daarom is VoetbalTV een rechtszaak begonnen tegen de AP. Deels vanuit genoegdoening (in andere Europese landen mag het wel), deels om samen met de KNVB de politiek wakker te schudden. Den Haag verwacht namelijk een voortrekkersrol van de bond. Eentje die de online generaties bij het voetbal weet te betrekken.

Half oktober is de hoorzitting in de zaak tegen de AP. Daarna duurt het nog maanden voordat de rechter uitspraak doet. Een uitkomst waarover het vonnis al is geveld: de AP heeft een doodschop uitgedeeld.

Jan Dirk van der Zee/KNVB