Puntloos seizoensouverture NEC in Friesland (2-0)

NEC  heeft de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen verloren. In Leeuwarden was Cambuur, dat vorig jaar als eerste eindigde maar niet promoveerde, met 2-0 te sterk.

BRON: NEC Nijmegen

Het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen begon meteen enerverend, want na veertig seconden voetbal kwam N.E.C. al goed weg. Een hoekschop van de thuisploeg bleef gevaarlijk hangen en caramboleerde uiteindelijk op de paal, buiten het bereik van Norbert Alblas. De keeper, die de voorkeur kreeg boven Mattijs Branderhorst, zag hoe Cambuur een enthousiast vervolg gaf aan die eerste mogelijkheid en de openingsfase domineerde. Toch was N.E.C. na tien minuten heel dicht bij een doelpunt: een vrije trap van Jordy Bruijn werd door Cambuur-goalie Sonny Stevens via de lat over getikt.

Dat bleek een spaarzaam N.E.C-momentje te zijn in de eerste helft. De Leeuwarders waren het meest aan de bal, lieten de ploeg van trainer Rogier Meijer niet opbouwen en slaagden erin om de duels op het middenveld allemaal in hun voordeel te beslissen. Het was aan een gebrek aan precisie bij Cambuur te wijten dat de Nijmegenaren het eerste half uur overleefden zonder echt grote kansen weg te geven. Vlak voor rust kwam dat hachelijke moment er alsnog. Alblas verkeek zich op een corner en de bal viel bij de tweede paal voor de voeten van Jarchinio Antonia. Hij hoefde de bal maar in het lege doel te tikken, maar miste.

Alsnog een domper 
Het was dus aan Cambuur te danken dat N.E.C. met 0-0 de rust haalde en de kans kreeg om het één en ander recht te zetten in de rust. Rogier Meijer toonde zich in de eerste helft duidelijk ontevreden met het spel van zijn ploeg, maar zijn donderpreek in de rust sorteerde geen effect. Sterker nog, N.E.C. kon zich geen slechter begin van de tweede helft wensen. Sven Nieuwpoort knikte van dichtbij raak uit een hoekschop (1-0) en bracht daarmee de langverwachte openingstreffer namens de Leeuwarders op het scorebord. Dat schudde de Nijmegenaren wel wakker. Na die goal voetbalde de formatie van Meijer meer vooruit en dat leverde mogelijkheden op.

De grootste was voor Rangelo Janga, vlak na de 1-0. Hij kreeg de bal voor zijn voeten toen de Cambuur-goalie al op de grond lag, maar schoot te zacht in en liet daarmee de kans om direct tegen te scoren liggen. Even later dacht N.E.C. recht te hebben op een strafschop toen Jordy Bruijn na een goede actie werd gevloerd. Scheidsrechter Dieperink zag er echter niets in en wuifde het weg. Ook een vloeiende counter, opgezet door de ingevallen Jonathan Okita, strandde toen Ayman Sellouf werd ingehaald door een Friese verdediger. De mannen uit de Keizerstad kwamen maar niet op gelijke hoogte en dat kwam ze duur te staan.

Het deksel op de neus
Een kwartier voor tijd ging Issa Kallon naar de grond na een overtreding van Bart van Rooij en ditmaal wees de arbiter wel naar de stip. Robert Mühren wist wel raad met dat klusje: 2-0. Dat was de nekslag voor N.E.C., dat niet meer in staat was om een aansluitingstreffer te forceren en het nog even spannend te maken. Daar waren wel nog mogelijkheden voor, maar Bruijn vond na een fraaie solo in de zestien geen ploeggenoot. Ook schoten van Ole Romeny en Okita vonden in de slotfase het net niet, waardoor er geen verandering meer kwam in de stand. Volgende week vrijdag speelt N.E.C. weer, maar dan in vriendschappelijk verband. FC Groningen is dan de tegenstander.