Geen EK voetbal dit jaar wat betekent dat voor spelers?

De beslissing die onvermijdelijk genomen moest worden: geen EK voetbal in 2020. Uitgesteld naar de zomer van 2021. En zo schrijft EURO 2020 geschiedenis. Het allereerste EK dat sinds de oprichting in 1960 niet doorgaat. Triest, het wordt een jaar later, heeft dat consequenties voor spelers?  

Memphis Depay 

Jazeker, voor een aantal betekent de afgelasting goed nieuws. Diegenen die nu geblesseerd zijn en voor wie het EK een race tegen de klok is kunnen opgelucht ademhalen. Voor het Nederlands Elftal is dat bijvoorbeeld spits Memphis Depay. Zijn wedstrijdschoenen zitten al een tijdje veilig opgeborgen in zijn Tommy Hilfiger rugzak. In december 2019 liep hij een zware knieblessure op. Hij heeft nu alle tijd om fit te worden. Kanttekening hierbij is dat hij nogmaals een blessure op kan lopen of anderen lopen er eentje op.

Oranje jeugdig 

Trainer Koeman beschikt in ieder geval in de zomer van 2021 over een jong elftal. De jeugdige spelers hebben zelfs de kans om nog door te groeien. De oudste van het Nederlands Elftal is Ryan Babel met zijn 33 jaar gevolgd door Kevin Strootman en Daley Blind allebeide 30. En dan is er nog keeper Jasper Cillessen die in de zomer van 2021 de leeftijd van 32 jaar heeft. De rest is allemaal jonger.

Rode Duivels te oud? 

Hoe zit het met de Belgen? Die hebben een elftal wat al aardig op leeftijd is. Toch denkt trainer Roberto Martínez dat zijn spelers niet te oud zijn. Feit is dat spelers zoals Vincent Kompany, Thomas Vermaelen beide 35 zullen zijn en Jan Vertonghen 34, maar de Belgen zijn eveneens met verjongen bezig. Daarom maakt de trainer zich niet al te veel zorgen. Bovendien denkt hij dat de spelers die al op leeftijd zijn hun huidige niveau aanhouden. Volgens hem zijn ze zo sterk als een XD Design rugtas.

Ronaldo niet te stoppen 

Bij Portugal wordt sterspeler Ronaldo in juni 2021 alweer 36 jaar. Toch is hij nog altijd volop gemotiveerd. Hij is zeker nog niet van plan om de wereld rond te trekken met een super dry rugzak. Hij gaat sowieso tot het EK door. Of dat jaartje uitstel hem in de weg gaat zitten blijft de vraag.

Duitsland gaat voor nieuwe talenten 

Trainer Joachim Löw van Duitsland is vast blij met het uitstellen van het EK. Zo is hij in ieder geval verlost van de vraag of de routiniers Thomas Müller, Mats Hummel en Jérôme Boateng terug moeten keren. Het afgelopen jaar werd daar nogal wat over gediscussieerd. Verse talenten hebben het inmiddels overgenomen en zij zullen zich waar moeten maken op het EK.

Alle vertrouwen 

Koeman heeft ondanks de uitermate vervelende situatie er alle vertrouwen in dat er een goede ploeg staat in 2021. Hij heeft begrip voor de keuze die is gemaakt door de UEFA. Gezondheid van mensen en het indammen van het Coronavirus staat volgens hem altijd voorop. Natuurlijk is er teleurstelling, maar het is niet anders. “We moeten na gaan denken hoe we ons zodra de competities weer starten zo goed mogelijk voor kunnen bereiden op het EK van 2021.”