EK voetbal 2020 een jaar verplaatst (BLOG)

Het besluit is genomen om het Europees kampioenschap voetbal uit te stellen tot volgende zomer. Vanwege het coronavirus begint het EK niet langer op 12 juni 2020 zoals oorspronkelijk gepland, maar is het evenement een jaar uitgesteld. De EUFA heeft dit besluit 17 maart gemaakt in overleg met 55 voetballanden.

Niet haalbaar door maatregelen coronavirus

Momenteel is het niet mogelijk om het grootschalige evenement te organiseren, dat een andere indeling heeft dan normaliter. Het Europees kampioenschap wordt gehouden in twaalf verschillende landen. Het is de eerste keer dat zoveel landen tegelijkertijd gastheer zijn. Doordat momenteel in veel Europese landen maatregelen genomen worden tegen het coronavirus liggen de competities stil en is het vrijwel onmogelijk om te reizen. Nu lijkt het er op dat het EK van start gaat op 11 juni 2021. Een tegenvaller voor de oranjefans, maar er is sprake van overmacht. In de zomer van 2021 staat er nog meer op het programma, zoals de finaleronde van de Nations League en het EK vrouwenvoetbal.

Champions League

Over de nationale competities is nog geen nieuws naar buiten gekomen. France Football geeft aan dat de Champions League en de Europa League worden opgeschort tot nader order. Het is mogelijk dat deze competities van de zomer gespeeld worden. Voor de UEFA is het belangrijk om de nationale clubcompetities voor 30 juni af te ronden omdat veel contracten tegen die tijd aflopen, zowel van spelers als trainers.

KNVB wedstrijden al eerder afgelast

In Nederland heeft de KNVB al eerder besloten om alle wedstrijden af te lasten tot in ieder geval eind maart. Om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen heeft het kabinet besloten dat er geen evenementen met meer dan 100 toeschouwers mogen plaatsvinden. Dat geldt niet alleen voor voetbalwedstrijden in de eredivisie, maar ook al het amateurvoetbal en de Keuken Kampioen Divisie. Daarnaast adviseert de KNVB amateurclubs om alle activiteiten op te schorten, inclusief trainingen en oefenduels. De komende tijd gaat de KNVB in kaart brengen wanneer het mogelijk is om de uitgestelde wedstrijden in te halen, bij voorkeur met publiek.

Run op fitnessartikelen

Niet alleen professionele atleten moeten tijdens de coronacrisis andere manieren vinden om in shape te blijven. Er is een ware run op fitnessartikelen nu steeds meer mensen thuis in quarantaine zitten. Dirk de Vries van ADVIESJAGERS geeft aan dat er vele mogelijkheden zijn om thuis te trainen. “Ook thuis kan er uitstekend getraind worden op spierkracht en conditie. Sommige mensen besluiten om een loopband aan te schaffen of een compleet krachtstation, maar ook met dumbells of enkele gewichten kun je een afwisselend trainingsschema samenstellen. Daarnaast biedt ook het eigen lichaamsgewicht vele mogelijkheden, denk aan push ups, squats, lunges, burpees en meer. Of wees creatief met de spullen die er in huis liggen. Een jerrycan vol met water in je handen maakt de squats direct een stuk uitdagender. Door gewoon te blijven bewegen, ook al is het in huis, voel je je zich minder opgesloten en kan je wat energie verbruiken.”

Dit gebeurt er met de EK-wedstrijdkaarten

De UEFA verzekert fans dat ze de volledige waarde van het ticket terugkrijgen als ze er zeker van zijn dat ze er in de zomer van 2021 niet bij kunnen zijn. Het ticketteam gaat contact opnemen met de kaarthouders voor verdere details. Voetbalfans die willen wachten tot 2021 kunnen hun kaarten in principe voor dezelfde wedstrijden gebruiken, alleen dan op een later tijdstip. Mensen die al een ticket hebben geboekt voor het EK naar Rusland krijgen een persoonlijke e-mail van de UEFA om tot een oplossing te komen. Daarnaast adviseert de UEFA om zo snel mogelijk contact op te nemen met bijvoorbeeld hotels en luchtvaartmaatschappijen voor het annuleren of wijzigen van de reis.