De leukste documentaires op Fox Sports over de Gelderse clubs

Van voetbal kunnen we geen genoeg krijgen. Als we niet langs de zijlijn staan of in het stadion zitten, dan kijken velen van ons graag naar een potje live voetbal op televisie. Om Vitesse, De Graafschap en NEC live in actie te zien ben je aangewezen op een abonnement op Fox Sports. Je krijgt dan drie kanalen waarop live wedstrijden uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie uitgezonden worden. Naast analyses kun je ook nog kijken naar interessante voetbaldocumentaires die vaak van en over de Nederlandse clubs zijn. Zo ook over de Gelderse clubs. We zetten de leukste documentaires op Fox Sports over Vitesse, De Graafschap en NEC op een rijtje voor je. Je kunt deze documentaires ook terugkijken op de website van Fox Sports. Onvoldoende bandbreedte met je huidige internetverbinding omdat de rest van de familie zit te Netflixen? Vergelijk online nieuwe abonnementen voor goedkoop internet met voldoende bandbreedte.

Strijdplan

Helaas zijn er niet al te veel documentaires over NEC. Eén ervan gaat over de start van Peter Hyballa als trainer van de club, die toen nog in de Eredivisie speelde. De excentrieke Duitser is natuurlijk al reden genoeg om deze documentaire te gaan bekijken, hoe gedateerd hij ook is. Wat deze Fox Sports DOC wel weer actueel maakt, is dat Hyballa inmiddels coach is van NAC en dus weer in Nederland actief is.

De rentree van NEC

Hoewel ook deze documentaire gedateerd is omdat NEC inmiddels weer in de Keuken Kampioen Divisie speelt, is dit er wel een om van te genieten als NEC-supporter. Na de dramatische degradatie in 2014 speelde de Nijmeegse club een absoluut topseizoen in de eerste divisie, en dwong het kinderlijk eenvoudig promotie terug naar de Eredivisie af. Op dit uiteindelijk feestelijke seizoen wordt teruggekeken door spelers als Sjoerd Ars en Jeffrey Leiwakabessy.

Het geheim van de Superboeren

Na een zinderende nacompetitie dwong De Graafschap in de zomer van 2018 promotie naar de Eredivisie af. Een belangrijke rol gedurende die play-offs is weggelegd voor De Joker, een mysterieus figuur dat onderdeel uitmaakt van een fantastisch geregisseerde sfeeractie van de supporters. Met hoofdrolspelers uit dit seizoen wordt teruggeblikt op de promotie en er men gaat op zoek naar de identiteit van De Joker.

Met Korbach naar de top drie

Het is het seizoen ‘96/’97 en De Graafschap speelt in de Eredivisie. Aan het begin van het seizoen zijn de verwachtingen niet al te hoog, behalve bij trainer Fritz Korbach. Hij bluft dat de club wel achtste kon worden onder zijn leiding. Nieuwe aanwinsten Eric Viscaal, Ali Ibrahim en Hans van der Haar blijken goed te kunnen samenwerken met de regionale voetballers in de selectie. De Superboeren leggen een prima wedstrijd op het veld in een oefenwedstrijd tegen FC Barcelona, en dan is het hek van de dam. Bij PSV wordt gewonnen en uit tegen Ajax wordt gelijkgespeeld. Even staat De Graafschap derde in de Eredivisie. Uiteindelijk worden de Superboeren achtste, precies zoals Korbach voorspeld had. Enkele hoofdrolspelers uit dit seizoen blikken erop terug in deze documentaire.

Het grootste talent sinds de Koemannen

Technisch gezien is dit een FC Groningen-documentaire, maar het geval wil dat de speler in kwestie tweemaal voor De Graafschap speelde, enkele succesvolle jaren kende bij NEC en één wedstrijd in het shirt van Vitesse speelde. Patrick Ax debuteert in 1996 op zestienjarige leeftijd bij FC Groningen, waar hij als een uitzonderlijk groot talent beschouwd wordt. Blessures zorgen er echt voor dat Ax nooit het maximale eruit heeft kunnen halen. In deze documentaire wordt teruggeblikt op zijn carrière.

Van Bronbeek tot GelreDome

In 2017 bestond Vitesse maar liefst 125 jaar. In die tijd ontwikkelde de Arnhemse club zich van een bescheiden vereniging tot een eerste divisieclub en uiteindelijk een subtopper in de Eredivisie met een groot stadion. Deze documentaire kijkt terug op de geschiedenis van Vitesse.

Theo! Gewoon niks.

Eén van de moderne clubiconen van Vitesse is de markante Theo Janssen. In deze documentaire wordt hij gevolgd en is hij op z’n best: onnavolgbaar, onaangepast en soms ook ongrijpbaar. Theo is Theo, zegt iedereen die met hem werkt. Dat blijkt.

Dejan Curovic – DJ Superstar

In augustus 2019 overleed oud-Vitesse speler Dejan Curovic aan de gevolgen van leukemie. Een jaar eerder werd deze documentaire over hem gemaakt. Hierin neemt hij de kijkers mee naar zijn oude clubs en zijn ouderlijk huis in Servië. Met trots vertelt de bonkige Curovic over zijn tijd bij Vitesse.