NEC kan met goed gevoel winterstop in na klinkende zege (1-4)

Het Jan Louwers stadion in Eindhoven was vrijdagavond het decor voor de laatste wedstrijd van N.E.C. in het jaar 2019. De Nijmeegse formatie snakte naar een overwinning, nadat het vier wedstrijden achtereen zonder winst van het veld ging. N.E.C. domineerde in Eindhoven en doorbrak zo de negatieve reeks van afgelopen weken. Eindstand: 1-4.

Bron: NEC Nijmegen

De knieën van keeper Ruud Swinkels stonden de eerste serieuze doelpoging van de wedstrijd (6e minuut) in de weg. Anthony Musaba brak vanaf de rechtervleugel door na een individuele actie, maar stuitte met zijn schot op de goalie. De daaropvolgende minuten had N.E.C. in balbezit duidelijk het overwicht en speelde het naar voren toe, maar vooralsnog werd de Eindhoven-keeper weinig op de proef gesteld.

Op het kwartier spelen werd de bal hard en laag voorlangs gegeven, maar miste een Nijmeegs been om die binnen te werken. Jonathan Okita kon de bal nog binnen de lijnen houden en vond Bas Kuipers die het van afstand probeerde met een schot. Ietwat onhandig kon Swinkels met de binnenkant van zijn armen de zwabberende bal tegenhouden. Drie minuten later was het Mart Dijkstra met een uitstekende pass tussen de linies van Eindhoven door teamgenoot Musaba wegstuurde. De jonge aanvaller kreeg de bal niet op tijd onder controle, waardoor de dreiging uit de aanval ging en het via de verdediger een corner werd.

Het tactisch plan van de Eindhovenaren zat hem in counters, waarbij de gastheren bij balbezit richting het doel van N.E.C. snelde; maar na 24 minuten speeltijd elke poging makkelijk af te weren was voor de defensie van N.E.C.

Dijkstra strooide met de een na de andere fijne pass. In de 25e minuut stuurde hij Kuipers de diepte in die de bal soepel meenam en voorgaf. De voorzet werd geblokkeerd en kwam in de voeten van Okita die met een punter het doel onder vuur nam, maar zijnet raakte. Direct daarna moest de defensie van N.E.C. aan de bak. Met wat fortuin voor de thuisploeg kwam de bal zestien terecht en haalde Jort van den Sande over op N.E.C.-doel, deze poging kaatste terug het veld in en kwam prompt voor de voeten van Rigino Cicilia die kon binnentikken- maar Bart van Rooij gooide zich voor zijn schot en voorkwam de 1-0.

Na 38 minuten zette N.E.C. zichzelf op een voorsprong na een rake kopbal van de captain, Rens van Eijden. Via een voorzet van Jellert van Landschoot torende Van Eijden boven zijn opponent uit en knikte de bal onderkant lat binnen: 0-1. De voorsprong was verdiend, gezien de verhoudingen tussen de ploegen. N.E.C. voetbalde makkelijk naar voren toe en gaf achterin vooralsnog weinig weg. Met een minimale voorsprong op het scorebord, zocht de Nijmeegse equipe de kleedkamer op voor de rust.

Rust

Ongewijzigd begonnen beide elftallen aan de tweede helft. De eerste tien minuten van de wedstrijd hadden weinig spektakel in petto. De ploegen begonnen aftastend, waarbij N.E.C. het voordeel van een voorsprong genoot. Opvallend was het uitvallen van Josef Kvída, die strompelend het veld moest verlaten; waarop Frank Sturing binnen het veld kwam.

In de 58e minuut verdubbelde N.E.C. de marge op een comfortabele 0-2. Met een splijtende pass van Zian Flemming werd Musaba in stelling gebracht die met een stiftje de keeper verschalkte. Dat doelpunt leek vleugels te geven, want enkele minuten erna speelde N.E.C. zich wederom met gemak door de verdediging van FC Eindhoven heen. Een lage voorzet vanaf rechts kwam bij Flemming terecht die het vanaf rand zestien poogde; maar zijn schot ging hoog over.

Na twee magere afstandschoten van de gastheren, waarvan er één langs doel ging en één opgeraapt kon worden door Branderhorst, werd het bijna 0-3. Okita krulde de bal vanaf twintig meter op doel, maar deze ging rakelings naast. Diezelfde Okita was ietwat zelfzuchtig tijdens een 1-op-1 situatie, waar hij Musaba naast zich had om op af te geven; maar Okita schoot zelf en stuitte op de keeper.

N.E.C. sluit 2019 af met klinkende overwinning

Daar had de geboren Duitser blijkbaar van geleerd, want in een do-over enkele minuten daarna gaf hij de bal zijwaarts af op Van Landschoot, die raak schoot: 0-3. De nul houden lukte de Nijmegenaren niet. Spits Cicilia krulde in de 84e minuut vanaf afstand raak: 1-3. N.E.C. leek niet van hun stuk door de tegentreffer. De Nijmegenaren bleven naar voren voetballen, dat uiteindelijke loonde. Musaba werd met een charge naar de grond gewerkt binnen het zestienmergebied, waarop de arbiter naar de stip wees.

Normaliter is Flemming de man voor de strafschoppen, maar runner-up Romeny mocht het nu proberen: en hij was succesvol vanaf elf meter: 1-4. Daar waar het aan tekort kwam de afgelopen weken, was N.E.C. nu wél in geslaagd: kansen omzetten tot doelpunten.

Volledig terecht gingen de punten huiswaarts naar Nijmegen, waardoor het kalenderjaar positief werd afgesloten.