Slim Eefde trakteert FC Zutphen (zat.) op eerste nederlaag van het seizoen (FOTOREEKS)

FC Zutphen heeft afgelopen zaterdag op een sfeervol sportpark de Wolzak in Eefde de eerste nederlaag in deze competitie geleden. Het slim spelende Eefde trok met 3-2 uiteindelijk aan het langste eind. De thuisploeg had over enig geluk niet te klagen, maar men had zich vooraf uitstekend op de koploper ingesteld. FC Zutphen had daar onvoldoende antwoord op, en zal nog moeten leren om ook in dit soort beladen duels op een goede manier met de druk om te gaan. In dat opzicht was de overwinning van de thuisploeg verdiend.

FC Zutphen miste zaterdag middenvelder en spelverdeler Rik Vlutters, die vanwege ziekte langs de kant moest blijven. De ervaren spelers Joost van Vliet, Jelle Macare, en Niek Bakkerweerd begonnen in de wissel. Het verlies van de Zutphenaren was volledig te wijten aan de eerste helft, die met een 3-0 achterstand werd afgesloten. Voorin was men gewoon niet scherp genoeg, en achterin werden er te veel fouten gemaakt tegen de efficient spelende thuisploeg.

 

FC Zutphen trok vanaf de aftrap meteen ten aanval. Een goede actie van Sem Veeger werd door doelman Kris Romeo tot corner verwerkt. En even later had iedereen al op een doelpunt voor FC Zutphen gerekend, maar de bal werd door een Eefde verdediger van de lijn gehaald.

De Zutphenaren dachten een gemakkelijke middag tegemoet te gaan, maar daarmee kwam men bedrogen uit. In de 10e minuut was er de eerste aanval van Eefde, en die was meteen raak. Een kopbal van Rens Braakhekke werd in eerste instantie nog door doelman Marijn Sangers tot corner verwerkt. Maar de cornerbal werd uitermate knullig door de Zutphen verdediging verwerkt, en Rens Braakhekke kon daardoor koppend de 1-0 op het scorebord brengen.

FC Zutphen had daarna het meeste balbezit, en doelman Romeo moest handelend optreden na een prima actie van Nathan Greven. Maar de Zutphenaren moesten continu alert zijn op de snelle omschakeling van de thuisploeg. Eerst  was het Jordy Steemers die zijn schot net naast zag gaan, maar in de 30e minuut was het raak. Een uitstekende dieptepass over links bracht de bal bij Jordy Steemers die zijn tegenstander er uit liep en de beste man bij sportclub Eefde, Julian Wolf, in staat stelde om de 2-0 te scoren.

FC Zutphen trachtte de aansluitingstreffer te forceren. Maar Jesse de Vries schoot net naast na een afgemeten pass van Luuk Meijer. En even later was er een harde kopbal van Nathan Greven uit een corner die prima gestopt werd door doelman Romeo.

Maar het werd in de 1e helft nog erger voor de Zutphenaren. In de 44e minuut werd een hoge bal te zacht terug gekopt door de Zutphen verdediger. Mitch Elsman wurmde zich er tussen en omspeelde doelman Sangers knap, 3-0.

In de rust werden Sem Veeger en Koen Hulleman vervangen door Niek Bakkerweerd en Jelle Macare.

En dat wierp meteen zijn vruchten af.

In de 46e minuut was er een mooie aanval over links wat resulteerde in een voorzet van Jelle Macare. Spits Niek Bakkerweerd kopte onhoudbaar raak, 3-1.

Iedereen ging er eens goed voor zitten, maar de mannen uit Eefde verdedigden zich uitstekend. Daarnaast was er veel oponthoud door blessures. De spelers gingen soms gemakkelijk liggen. Een goed schot van Jesse de Vries werd door doelman Romeo tot corner verwerkt.

Maar in de 61e minuut viel de 3-2. Na een scrimage en onoverzichtelijke situatie voor het doel was het opnieuw Niek Bakkerweerd die alert reageerde en binnen schoot.

Een goed genomen corner van Jesse de Vries belandde bijna ineens in het doel, maar de bal ging net voorlangs.

In de 67e minuut kwam Joost van Vliet voor Hidde Ruessink.

Maar de Zutphenaren hadden niet de vorm van de dag om de thuisclub op de knieen te krijgen. Het stugge Eefde wist door het spel te vertragen en de Zutphenaren uit hun spel te halen, de eindstreep te halen. Dit ondanks de hard werkende Nathan Greven die keer op keer probeerde met zijn acties om de verdediging te ontrafelen. Maar achterin moest FC Zutphen steeds alert blijven op de prima individuele acties van Julian Wolf.

Diep in blessuretijd had Niek Bakkerweerd de gelijkmaker op zijn schoen. Maar zijn prima ingeschoten volley spatte op de paal uiteen.

Na afloop was er volop vreugde bij de thuisclub en werd Julian Wolf gehuldigd als speler van de maand. De Zutphenaren moesten met een flinke kater huiswaarts keren.

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Hidde Ruessink ( 67. Joost van Vliet), David te Slaa, Hidde van Kalker, Khen Bakkerweerd, Koen Hulleman ( 46. Jelle Macare), Luuk Meijer, Lars Huber, Sem Veeger ( 46. Niek Bakkerweerd), Nathan Greven, Jesse de Vries.

KLIK HIER VOOR HET ONLINE ALBUM

FOTOGRAAF: HANS TEN BRINKE