FC Zutphen (zat.) profiteert van puntverlies ESA en grijpt koppositie (FOTOREEKS)

FC Zutphen heeft zaterdag op sportpark het Nieuwland in Dieren heel goede zaken gedaan door met 1-3 te winnen. Doordat medekoploper ESA met 1-0 in Oosterbeek verloor, zijn de Zutphenaren nu alleen koploper.

De overwinning kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Het talrijk opgekomen publiek zag een prachtig duel waarin van alles gebeurde. FC Zutphen verzuimde de wedstrijd op slot te gooien door een enorme hoeveelheid kansen te missen. Daardoor hielp men Dieren in de wedstrijd, waarna het aan doelman Marijn Sangers te danken was dat de thuisclub niet langszij kwam. Het missen van zo veel kansen gaat de Zutphenaren vroeg of laat nog een keer op breken.

De vv Dieren begon sterk aan de wedstrijd. Afgelopen dinsdag had men nog een 2-2 gelijk spel afgedwongen in de Achterhoek Cup tegen Silvolde. Dus de ploeg ging meteen fel van start en zette de Zutphenaren onder druk. Een goed schot van Evert Palm belandde net over het doel. En een goede mogelijkheid van Bart Vissers ging net voorlangs.

Na het begin offensief van de thuisploeg nam FC Zutphen het heft in handen. Een goede voorzet van Lars Huber werd net gemist door de spitsen. Met name Hidde van Kalker en David te Slaa verlegden met hun zuivere passing het spel naar de andere kant. En aangezien ook de beide backs Hidde Ruessink en Khen Bakkerweerd steeds beter in de wedstrijd groeiden kwam het initiatief bij de Zutphenaren te liggen.

Daardoor viel in de 21e minuut de 0-1 na een mooie dieptepass op de snelle Jesse Vries die een uitstekende voorzet gaf op Jelle Macare. De routinier van FC Zutphen knalde onhoudbaar binnen.

Even later had Rik Vlutters kunnen scoren, maar hij stuitte op doelman Joey Wolsink, die een  uitstekende wedstrijd keepte.

Aan de andere kant moest FC Zutphen attent blijven met name door het goede spel van Joey Curre, die na een prima actie net over schoot.

De thuisclub liet FC Zutphen komen en loerde op de counter. Dat had bijna succes maar Marijn Sangers greep sterk in.

Toch kwam FC Zutphen in de 44e minuut op 0-2. Er ging  een lange pass op Lars Huber aan vooraf, die de bal uitstekend terug trok waarna Jelle Macare over de bal stapte en Rik Vlutters in goede schietpositie kwam. De balvaardige middenvelder van FC Zutphen liet zich deze kans niet ontnemen en schoot de bal in de kruising.

Vlak daarna had Jesse de Vries de wedstrijd al in het slot kunnen gooien na goed voorbereidend werk van Nathan Greven, maar hij stuitte op doelman Wolsink.

In de rust werd Nathan Greven gewisseld voor Sem Veeger.

De wedstrijd bereikte een hoge amusementswaarde in de 2e helft doordat er van alles gebeurde.

Meteen vanaf de aftrap was er een goede mogelijkheid voor invaller Niek van Asselt, maar hij kopte net naast het doel.

Aan de andere kant was er een goede actie van Sem Veeger, die zijn schot net voorlangs zag gaan. Even later was er een prachtige redding van doelman Wolters op een schot van Rik Vlutters, die prima in positie was gebracht door Sem Veeger.

Daarna was het Joey Curre die na een goede actie alleen voor doelman Sangers op dook, maar zijn schot over zag gaan.

Aan de andere kant had Lars Huber de wedstrijd moeten beslissen, maar alleen voor doelman Wolsink staande, schoot hij op de paal.

In de 62e minuut viel de 1-2.

Een ongelukkige handsbal van Hidde van Kalker had een strafschop tot gevolg.  Evert Palm schoot de penalty onberispelijk raak.

Dieren probeerde de gelijkmaker te forceren, maar stuitte op  doelman Sangers.

Nadat in de 65e minuut Jelle Macare gewisseld was voor Koen Hulleman, ontpopte FC Zutphen een offensief om de wedstrijd te beslissen.

Maar Lars Huber, Jesse de Vries twee keer, en Sem Veeger lieten zeer goede mogelijkheden liggen. Lars Huber had vervolgens pech dat hij geen strafschop kreeg toen hij van achteren werd neergehaald.

In de 80e minuut viel Jan van der Mark in voor Hidde Ruessink.

In de laatste 10 minuten en de 5 minuten blessuretijd was er een hoofdrol voor beide keepers. Doelman Wolsink haalde een vrije trap van Rik Vlutters uit de kruising, en aan de andere kant deed doelman Sangers hetzelfde. Het spel golfde op en neer.

In blessure tijd kreeg Dieren 3 corners, die met heel veel moeite door de Zutphen verdediging werden verwerkt. De mee gekomen doelman Wolsink had bijna de gelijkmaker op zijn hoofd, maar collega Sangers tikte de bal over het doel.

In de 95e minuut was er een razendsnelle uitbraak van Sem Veeger die iedereen zijn hakken liet zien en in een leeg doel de 1-3 binnen schoot.

Het publiek had genoten, FC Zutphen pakte de koppositie, maar Dieren gaat ongetwijfeld nog veel punten pakken.

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Hidde Ruessink ( 80. Jan van der Mark), David te Slaa, Hidde van Kalker, Khen Bakkerweerd, Lars Huber, Luuk Meijer, Rik Vlutters, Jelle Macare ( 65.  Koen Hulleman), Nathan Greven ( 46. Sem Veeger), Jesse de Vries.

KLIK HIER VOOR HET ONLINE ALBUM

FOTOS: HANS VAN ERVEN