OOK VV EDE/VICTORIA STOND STIL BIJ 75 JAAR OPERATION MARKET GARDEN TIJDENS DERBY

Gisteren was 75 jaar geleden de start van Operation Market Garden. Dit betekende voor Ede zware bombardementen op kazernes en huizen met de dag daarop volgend de bekende luchtlandingen van honderden parachutisten op de Ginkelse Hei.   Eindstand 4-1. Operatie Market Garden was een geallieerd offensief gericht tegen Duitsland in september 1944, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De operatie, gekenmerkt door een ruime inzet van luchtlandingstroepen was bedoeld om strategische bruggen op Nederlands grondgebied te veroveren. Naast alle officiële herdenkingen staat ook Vv Ede/Victoria stil bij deze historische gebeurtenis.

Voorzitter John de Rouw vindt dat Ede/Victoria als vereniging hier bij moet stilstaan omdat de vanzelfsprekendheid van vrijheid niet altijd zo geweest is. Vele soldaten lieten hierbij het leven voor het veroveren van uiteindelijk onze vrijheid. Onze jongere leden zullen hier waarschijnlijk niet veel van weten, maar door het terugkijken in de geschiedenis komt er vaak meer begrip voor verschillende culturen , tolerantie en gelijkheid. Dit zijn precies de waarden die onze vereniging hoog in het vaandel heeft.

Om te laten zien dat we dit moment in de geschiedenis als vereniging niet ongemerkt voorbij laten gaan, is er een speciale aanvoerdersband aangeschaft die tijdens de wedstrijden op 21 en 28 september, in deze Airborne periode, gedragen zal worden door de aanvoerder van ons eerste elftal. Ede/Victoria volgt hierin het voorbeeld van Vitesse uit Arnhem waar ook een speciale band gedragen wordt tijdens de jaarlijkse Airborne wedstrijd. De band is een verwijzing naar de zogeheten ‘Orde Dienst-band’ uit de Tweede Wereldoorlog. Deze armbanden werden tijdens de bevrijding in 1945 uitgedeeld aan verzetsstrijders. Zodat zij herkenbaar waren als personen van orde. Daarnaast was het een teken van erkenning en eerbied aan hen die zich tijdens de oorlog ingezet hebben voor vrijheid.

Ook Danny Suitela vindt het belangrijk om stil te staan bij de herdenking van Operation Market Garden, hij zegt hierover het volgende:

“Ondanks dat de operatie Market Garden is mislukt, zie ik dit als vrijheid. Mensen, bekenden en onbekenden die voor ons gevochten hebben om maar 1 ding te geven en dat is vrijheid. Dit is niet vanzelfsprekend. Zie dit zelfs nu in andere landen waar oorlog is. Ik zelf ken verhalen van mijn opa die heeft gevochten voor de KNIL, voor maar 1 ding en dat is vrijheid en onafhankelijkheid. Als een ieder maar een paar minuten bewust is van de vrijheid die we hebben gekregen van degenen die hiervoor gestreden hebben, dan was het een stuk aangenamer op de wereld. En als wij, Ede/Victoria, degenen die hiervoor gestreden kunnen eren door aandacht te schenken en te herdenken, dan doen wij hier graag aan mee!!”

DERBY

Tijdens zo een historische dag werd er op het veld minder hard gestreden. EDE Victoria kwam tegen buurman Fortissimo te kort. Eindstand bleef 4-1 in het voordeel voor Fortissimo .