De Graafschap noteert beste seizoenstart, NEC grijpt eerste seizoenzege

De Graafschap heeft vrijdagavond een klinkende 3-0 zege geboekt op FC Volendam door doelpunten van Stef Nijland, Ralf Seuntjens en Mohamed Hamdaoui. De Graafschap noteert beste seizoenstart ooit na ruime zege op FC VolendamDoor de ruime overwinning schreef het team van trainer Mike Snoei ook geschiedenis; nog nooit begonnen de Superboeren aan het seizoen met drie zeges op rij.

De Graafschap en FC Volendam begonnen beiden met aanvallende intenties aan de wedstrijd, al was de eerste kans voor de bezoekers. Na bijna tien minuten spelen kon Jari Vlak de bal inschuiven, maar Toine van Huizen voorkwam gevaar door de bal te blokken. Even later werd De Graafschap voor het eerst gevaarlijk via Jordy Thomassen. De spits kon zijn kopbal, na een voorzet van Stef Nijland, echter niet voldoende kracht meegeven. Na achttien minuten voetballen was het wel raak. Na goed voorbereidend werk van Leeroy Owusu kwam de bal bij Ralf Seuntjens, die de bal prima klaarlegde op Nijland. Laatstgenoemde pegelde de bal vervolgens keihard achter een kansloze Nordin Bakker: 1-0.

In het vervolg van de eerste helft bleef De Graafschap de aanval zoeken. Zo leverde een uitstekende aanval via Mohamed Hamdaoui, Nijland, Seuntjens en weer Hamdaoui geen doelpunt op en was Owusu dicht bij middels een keiharde pegel van veraf. De treffer van Thomassen uit de rebound werd afgekeurd wegens buitenspel. In de slotfase van de eerste helft werd FC Volendam nog gevaarlijk via Nick Doodeman (geen hard schot van veraf) en Zakaria El Azzouzi (redding Hidde Jurjus in de korte hoek). Thomassen probeerde het na een combinatie met Hamdaoui met zijn hoofd, maar Bakker kon de bal oppakken. In de blessuretijd probeerde Nijland het nog met een bekeken schot van ruim buiten de zestien, maar door tussenkomst van een FC Volendam-been belandde de bal op het dak van het doel.

NEC grijpt eerste seizoenzege bij Roda JC

KERKRADE – NEC heeft vrijdagavond tegen Roda JC de eerste zege van het seizoen geboekt: 1-2. De Nijmegenaren kwamen op een comfortabele 0-2 voorsprong, waarna de Limburgers zorgden voor een spannende slotfase. Daarin hield NEC met pijn en moeite stand.

Het trainerstrio koos er na het gelijkspel van maandag bij Jong Ajax (3-3) voor om met dezelfde basis te beginnen tegen Roda. Die elf begonnen redelijk in Kerkrade en kregen in het eerste kwartier twee mogelijkheden. Zo schoot Sven Braken over het doel na een goede actie van Anthony Musaba. Aan de andere kant maakte NEC twee counters van Roda onschadelijk. De Limburgers namen de teugels daarna even over. Verdediger Daryl Werker kopte tegen de paal uit een corner en even later hield Mattijs Branderhorst een nieuwe poging van Roda uit zijn doel.

Tekst gaat verder onder de video.

Het spel golfde daarna op en neer. Halverwege de eerste helft scoorde Jellert van Landschoot bijna met een gelukje toen zijn schot via een verdediger van Roda net naast het doel zeilde. Aan de andere kant moest Branderhorst weer reddend optreden. Nicky Souren kapte Josef Kvida uit en de doelman van NEC stond paraat. De daaropvolgende counter van Musaba, de gevaarlijkste man aan Nijmeegse zijde, werd in de kiem gesmoord. Vlak voor rust kwam NEC alsnog op voorsprong. Musaba versierde de rechtsbuiten een vrije trap. Randy Wolters legde aan, keeper Tom Muyters tastte mis en via Cas Odenthal en Roda-middenvelder Robert Klaasen – de schoonzoon van Wilco van Schaik – belandde de bal in het doel. Zo stond NEC bij rust met 1-0 voor.

Tweede helft

NEC kwam sterk uit de kleedkamer en maakte er al vroeg in de tweede helft 0-2 van. De Nijmegenaren hadden het heft in handen en zetten via Musaba een aanval op vanaf rechts. Zijn voorzet miste Braken, die voor het doel stond, maar via Dijkstra bleef de bal in de ploeg. De middenvelder zag ruimte en schoot, Muyters redde met de voet. Daarna lag het open, pikte Van Landschoot op en schoot de Belg raak voor 0-2. NEC had de smaak daarna te pakken en kwam bijna al snel op 0-3. Kvida gaf een dieptepass die door Braken werd doorgekopt op Wolters. De linksbuiten stoomde op en gaf voor, maar een verdediger van Roda voorkwam de tweede treffer van de middenvelder.

Halverwege de tweede helft greep trainer Jean-Paul de Jong in bij Roda met een dubbele wissel. Onder anderen aanvaller Iké Ugbo kwam in het veld en binnen twee minuten had de spits een doelpunt achter zijn naam staan. Ugbo werd vrijgespeeld en hoewel Branderhorst nog met zijn handen aan het schot zat, belandde de bal wel in het doel: 1-2. Het Roda-publiek schoot wakker uit zijn slaap en zong de thuisploeg weer naar voren. Voor NEC een kans om de Limburgers te laten komen en vervolgens toe te slaan uit de counter. Roda kwam ondertussen dichter bij de gelijkmaker. Branderhorst hield een kopbal van invaller Ivan Prtajin uit zijn doel.

NEC stond flink onder druk, zagen ook de drie trainers. Zij kozen ervoor om Musaba naar de kant te halen, Frank Sturing te brengen en met vijf verdedigers te gaan spelen, de formatie die in de voorbereiding als experiment gold. Roda viel vervolgens nog een aantal keer aan en NEC kreeg twee kansen uit de counter om de wedstrijd te beslissen, maar dat gebeurde niet. Zo miste invaller Jonathan Okita een open kans. Het bleef bij 1-2, waardoor NEC de eerste zege van het seizoen boekte.

NEC komt over een week weer in actie. Op vrijdagavond om 20.00 uur is Telstar de tegenstander in het Goffertstadion.

Door: RN7.nl