OranjeLeeuwinnen strijdend ten onder in WK-finale

De OranjeLeeuwinnen hebben zondagavond in het Parc Olympique Lyonnais naast de wereldtitel gegrepen. De Verenigde Staten, nummer één op de FIFA-wereldranglijst en regerend wereldkampioen, was in de finale een maatje te groot; 2-0. Wat rest is het zilver.

Voorafgaand aan de finale zijn er wat twijfelgevallen bij de regerend Europees kampioen. Na de uitputtingsslag van woensdag tegen Zweden heeft een aantal speelsters hier en daar wat pijntjes. Stefanie van der Gragt loopt te trekkebenen op de afsluitende training en Lieke Martens laat de bal door haar pijnlijke teen helemaal voor wat hij is. Kort voor het duel geeft bondscoach Sarina Wiegman uitsluitsel. Iedereen is fit. Of in ieder geval fit genoeg om te beginnen.

Hoewel het duel daardoor direct vanaf de start boeit, duurt het even voor de eerste kans te noteren is. Verder dan een gevaarlijke voorzet vanaf de rechterkant die door Sari van Veenendaal onschadelijk wordt gemaakt, komen de Amerikanen in de eerste twintig minuten niet. Oranje wordt na 25 minuten voor het eerst gevaarlijk, maar de steekpass van Vivianne Miedema is net te hard voor Lineth Beerensteyn. Alyssa Naeher is snel haar doel uit en weet het gevaar in de kiem te smoren.

Fenomenaal keeperswerk

Kort daarna moet haar collega aan de andere kant voor het eerst écht aan de bak, als een corner voor de voeten van Julie Ertz blijft hangen en de middenveldster de bal vanaf een meter of elf ineens op de pantoffel neemt. Net als in de eerdere wedstrijden blijkt ook nu de doelvrouw van Nederland uitstekend bij de les en houdt ze haar doel schoon.

De goalie toont andermaal haar klasse als in een tijdsbestek van vijf minuten de VS drie keer gevaarlijk voor haar neus opduiken. Eerst redt Van Veenendaal wanneer Sam Mewis van dichtbij inkopt. Nauwelijks is Oranje van de schrik bekomen of de bal ligt alsnog bijna achter de doelvrouw. Via haar voet én de paal stuitert het projectiel echter terug in haar veilige handen. Even later volgt de beste redding, wanneer Alex Morgan zich vrijspeelt en uithaalt vanaf randje zestien. Met een fenomenale reflex weet Van Veenendaal ook nu het gevaar te keren, waardoor beide teams met een 0-0 ruststand de kleedkamers in gaan.

Van Veenendaal verslagen

De eerste mogelijkheid na de pauze is wederom voor de VS, maar flink gehinderd door Desiree van Lunteren kopt Ertz naast. Na een uur ligt de bal ineens op de stip als Van der Gragt het lichaam van Morgan raakt. Penalty, zo oordeelt de VAR en daar kan scheidsrechter Stéphanie Frappart zich wel in vinden als ze de beelden heeft bekeken. Megan Rapinoe plaatst zich achter de bal en schuift die beheerst langs Van Veenendaal; 1-0.