Top 6 voetbalclubs onderling akkoord voor transfergekte van kinderen

FC Utrecht onder 14 werd dit seizoen kampioen van Nederland. Grote clubs als Ajax en PSV kwamen er niet aan te pas. In de kampioenswedstrijd werd PSV met maar liefst 7-1 verslagen. Ajax en PSV staan nu in de rij om de Utrechtse jongens in te lijven. Liefst negen spelers werden de afgelopen periode benaderd.

Uiteindelijk wisten de Domstedelingen de schade te beperken, maar verloren ze toch nog vier spelers aan de twee Nederlandse grootmachten. Aan dat soort praktijken moet volgens de Veranderagenda van de Eredivisie CV zo snel mogelijk een einde komen.

De zes clubs met een jeugdopleiding met een internationale status, Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse, halen geen spelers meer actief bij elkaar weg. Het zogenoemde Herenakkoord.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de veranderingen pas vanaf 2021 in zouden gaan. Als het aan de Eredivisie CV ligt, gaat het Herenakkoord voor jeugdspelers al op 1 juli aanstaande in.

 

Ajax shopt erop los

Tot die tijd neemt vooral Ajax het er nog van. Deze zomer haalden de Amsterdammers onder anderen Rio Hillen, Kian Fitz-Jim (AZ), Steven van der Sloot en Rico Speksnijder (Feyenoord), Tunahan Tasci (NEC) en Ar’jany Martha (Sparta).  Lees meer

Tunahan Tasci (R)