Terugblik seizoen 2018-2019 l Roda’28 trainer Wim Joosten “Ondanks degradatie kijk ik met genoegen terug op afgelopen seizoen”

Arnhem – Ondanks de degradatie kijk ik met heel veel genoegen terug op de afgelopen 3 seizoenen, ze zijn echt voorbij gevlogen. Ik stapte als beginnend hoofdtrainer binnen bij een echte dorpsclub met een echt dorpsgevoel en een eigen identiteit.

Dat je dan in je eerste jaar promoveert via de nacompetitie en het jaar daarop kampioen wordt en je als club uitgerekend in het 90-jarig bestaan naar de 3e klasse mag promoveren maakt het allemaal extra mooi. Daarbij zag ik de club in alle geledingen stappen maken, ik ben blij dat ik daar onderdeel van uit heb mogen maken en daar ben ik blijf ik Roda’28 ook  heel dankbaar voor.

Het seizoen zit erop,helaas was jullie verblijf in de 3e klasse maar voor 1 seizoen,hoe kijk je hierop terug?;

Natuurlijk teleurstelling dat we het uiteindelijk niet gered hebben in de 3e klasse. We wisten natuurlijk dondersgoed dat we het dit seizoen erg zwaar zouden krijgen,de selectie bleef tov vorig seizoen onveranderd daarin tegen wordt de tegenstand zwaarder en dan moet je zelf elke wedstrijd een hoog nivo halen om je punten binnen te halen.

 

Jullie werden vorig seizoen met 8 punten voorsprong afgetekend kampioen in de 4e klasse,waarin zit het verschil dan met de 3e klasse?;

 

Ik vind het verschil tussen 3e en 4e klasse voornamelijk zitten in de individuele kwaliteiten die er in de teams zitten. In de 3e klasse zit er in elke ploeg wel 1 of 2 spelers die de ploeg bij de hand kunnen nemen en hierdoor echt het verschil kunnen maken en de wedstrijden naar de hand kunnen zetten,in de 4e klasse hadden wij afgelopen seizoen 2/3 ploegen waarin we het echt lastig hadden en waarin we dan door keihard te werken vaak de overwinning alsnog over de streep trokken. In de 3e klasse hebben wij als team ook elke wedstrijd keihard geknokt,maar dat is en dat bleek wel uiteindelijk niet genoeg om voldoende punten te verzamelen om ons direct te kunnen handhaven.

 

Uiteindelijk is het Ewijk die jullie in de strijd om klassen behoud uitschakelde,maakt het dat nog extra zuur?;

Tijdens mijn komst bij Roda’28 werd me al verteld dat de derby tegen Ewijk de wedstrijden van het seizoen zijn en daar was inderdaad niets van gelogen. Vorig jaar tijdens ons kampioensjaar wonnen we in de competitie deze wedstrijd zowel uit als thuis en dat maakte dat seizoen nog mooier dan dat het al was. Dat je uitgerekend dit jaar voor klassen behoud er weer tegen moet spelen was heel bijzonder. Ondanks dat we deze wedstrijd absoluut niet goed speelden,was het natuurlijk wel extra zuur dat ondanks een 0-1 voorsprong de wedstrijd uiteindelijk in blessuretijd verloren ging. Ik vind daar in tegen dat we ook realistisch moeten zijn en dat Ewijk deze wedstrijd ons niet de tegenstand gaf die wij in de 3e klasse gewend waren,als 3e klasser moet je dan zo’n wedstrijd over de streep trekken en dat gebeurde helaas niet. Achteraf kunnen we stellen dat het kaarsje bij ons na een lang slopend seizoen op was.

 

Je kwam als 2e elftal trainer van een grote club (s.v.Orion) terecht als hoofdtrainer in een dorp,was dat anders werken?;

Natuurlijk is dat anders,ik was nu hoofdverantwoordelijk voor het vlaggenschip van een vereniging. Bij s.v.Orion liep ik jaren rond waarin ik natuurlijk een groot gedeelte van de spelers al jaren kende,nu moest ik eerst een band op gaan bouwen met spelersgroep/staf en begeleiding,dit kost natuurlijk even tijd,maar al vrij snel was de klik daar en ben ik me snel thuis gaan voelen.

Vind je dat jezelf het maximale er hebt uitgehaald;

Laten we vooropstellen dat je als trainer afhankelijk bent van de kwaliteiten van je spelersgroep,als je geen kwaliteiten in je groep hebt kun je zoveel willen,maar uiteindelijk zijn het de spelers die het op het veld uit moeten voeren. Ik ben zelf van mening dat je alleen het maximale uit een groep kan halen wanneer je open,eerlijk en duidelijkheid bent en je met z’n allen een doel voor ogen hebt. Bij mijn komst 3 jaar geleden hebben we als doel gesteld dat we van Roda’28 een stabiele 4e klasser wilde maken,persoonlijk denk ik dat we dat mede gezien het beleid van de club dit met z’n allen wel bereikt hebben.

Wanneer ze dan zeggen dat ze je een goede trainer vinden is leuk om te horen en maakt me blij, maar ik heb misschien nog wel liever dat ze me herinneren als een goed mens die altijd open en eerlijk naar iedereen communiceerden

 

Je gaat de club na 3 seizoenen verlaten, hoe kijk je terug op die periode?;

Ondanks de degradatie kijk ik met heel veel genoegen terug op de afgelopen 3 seizoenen, ze zijn echt voorbij gevlogen. Ik stapte als beginnend hoofdtrainer binnen bij een echte dorpsclub met een echt dorpsgevoel en een eigen identiteit. Dat je dan in je eerste jaar promoveert via de nacompetitie en het jaar daarop kampioen wordt en je als club uitgerekend in het 90-jarig bestaan naar de 3e klasse mag promoveren maakt het allemaal extra mooi. Daarbij zag ik de club in alle geledingen stappen maken, ik ben blij dat ik daar onderdeel van uit heb mogen maken en daar ben ik blijf ik Roda’28 ook  heel dankbaar voor.

 

Je hebt besloten om aankomend seizoen niet te beginnen bij een nieuwe club,zien we je ooit nog wel terug als trainer?;

 

Absoluut ,daar vind ik het spelletje veels te mooi voor. Het is ook een bewuste keuze geweest om aankomend seizoen ondanks de interesse van een aantal clubs even te stoppen. Misschien krijg ik er wel spijt van,maar voor nu zegt mijn gevoel dat ik het even niet moet doen.

 

Verslag/kopie/terugblik  insturen naar de redactie kan via email naar de redactie@hetgeldersevoetbal.nl of via deze PAGINA