Zege bij Eibergen betekent handhaving voor Rietmolen

In een wedstrijd waarin Rietmolen een 1-2 thuisverlies recht te zetten heeft, is het voetballend de betere en wint met dezelfde cijfers de return van deze burentwist. In de eerste helft is het Dennis Vrielink die de blauwwitten op voorsprong zet, waarna Sander te Rietmole vlak na rust de marge verdubbelt. Eibergen krijgt wel kansen, maar mist de creativiteit en het scorend vermogen om Rietmolen pijn te doen. De aansluitingstreffer valt te laat om nog aanspraak te kunnen maken op een punt. De zege betekent definitieve handhaving voor Rietmolen, maar het doel ligt hoger. Men heeft het vizier gericht op een top-vijfnotering.

Het vertrouwen is groot bij de Rietmolenaren na de eclatante 1-5 uitoverwinning op Erix, een wedstrijd die ook door veel Eibergenaren werd aanschouwd daar zij een weekje vrijaf hadden. De zege betekent dat Rietmolen nagenoeg veilig is, maar ook dat een vijfde plek nog binnen handbereik ligt. Men heeft het in eigen hand en is vastberaden die te pakken. De eerste horde is dus Eibergen. De grote buur die de thuiswedstrijd ietwat gelukkig won door twee standaardsituaties te verzilveren, maar verder de onderliggende partij was. Tijd voor revanche dus. Het betreft vandaag een inhaalwedstrijd die, vanwege het derby-sfeertje, naar de zaterdagavond verplaatst had moeten worden, maar omwille van de dodenherdenking nog een dag vervroegd is. En dus gaat het op deze vrijdagavond ‘op fietse’ naar sportpark De Bijenkamp dat welbeschouwd dichter bij Rietmolen ligt dan bij Eibergen zelf. Personele problemen zijn er voor de thuisploeg met enkele geblesseerden en anderszins afwezigen, maar men heeft met een ledenbestand van wat is het, 1100?, 1200?, wel wat achter de hand zou je zeggen. Daar steken de 200 leden van vv Rietmolen schril bij af; toch is de hoofdmacht representatief te noemen. Met een nagenoeg complete selectie (Daan Schuurmans is afwezig en wordt in de basis vervangen door Koen Waanders) en zonder schorsingen staat men vol vertrouwen aan de aftrap van deze burenruzie.

Het optreden van de pupil van de week belooft weinig goeds voor de gastheren, want hij mist, maar de kleine spijtoptant krijgt gelukkig een herkansing van doelman Jeroen Hartgerink. Later is de sluitpost minder genereus, zo zal blijken. Eerst is er de Rietmolense aanvalsdrang die aandacht verdient. Vanaf de aftrap zet Rietmolen de lijntjes uit en weet al snel gevaarlijk te worden uit een afstandsschot van Dennis Vrielink dat naast gaat. Eibergen loert op de omschakeling en doet dat met verve. In de tiende minuut ontsnapt Robin Klein Gunnewiek aan de Rietmolense defensie en schiet op de paal. De blauwwitten zijn echter niet zomaar van hun stuk te brengen en gaan vrolijk door met het vertonen van verzorgd veldspel. En dan geen veldspel om het veldspel natuurlijk, maar met het doel tot scoren te komen. En dat lukt in de 19e minuut als een mooie combinatie door de as wordt besloten met een steekpass van Karsten ter Braak op de doorgelopen Dennis Vrielink die, oog in oog met de weifelende doelman Stokkers, koeltjes de 0-1 via binnenkant paal in het netje legt. Vlak daarna is het Jacco Roerdink die nu dicht bij een Eibergse treffer is. Zijn dribbel richting goal is echter onzorgvuldig waarbij de bal te ver van zijn voet springt, zo bij Jeroen in de handen. In dezelfde minuut is ook Rietmolen weer levensgevaarlijk als eerst Sander te Rietmole, dan Karsten, dan weer Sander tracht af te ronden maar telkens op doelman of verdediger stuit. Het laatste kwartier voor rust wordt lijkt Rietmolen uitgeraasd en ook Eibergen wordt, op een moeilijke schietkans na, niet meer gevaarlijk.

Na het intermezzo meteen weer spektakel. Geel is er voor een Eibergse verdediger na een handsbal; een grote doelkans even later, waarbij de aanvaller van dienst zijn lobje over Jeroen niet op goal krijgt. De Rietmolense aanval is veel dodelijker, getuige het moment vijf minuten na rust. Een lange bal van Koen Waanders zaait verwarring tussen de Eibergse doelman en centrale verdediger. De miscommunicatie stelt Sander in staat ervantussen te muizen en de voorsprong te verdubbelen. Sander stijgt de laatste weken als een komeet op de topscorersranglijst en bezet nu een gedeelde tweede plaats, slechts zeven goals verwijderd van de koppositie. Daar staat ene Pim Ratering uit Boekelo. Pim wie? Precies, appeltje eitje dus, kom op Sander! Tien minuten later voorkomt Jeroen middels een puike redding een vroege aansluitingstreffer van Roerdink. Vers bloed komt in de persoon van Rick ter Braak, die terug is van een knieblessure. Hij vervangt de leeg geknokte Harm Vogt. De wedstrijd vervolgt met weer een Eibergs schot, ditmaal van invaller Slaats, maar weer staat Jeroen zijn mannetje. Een doelpunt van Sander wordt vervolgens wegens twijfelachtig buitenspel afgekeurd, waarna Joren Vrielink gewisseld wordt voor Wouter te Rietmole en Robbin Dieperink Karsten vervangt. Een Eibergs kansje gaat vooraf aan Robbins eerste gevaar, zijn harde schot gaat naast. Een schot is er ook aan de andere kant van invaller Lageschaar, maar wederom is Jeroen op zijn post, evenals een moment later als hij een vrije trap over kan tikken. De daaropvolgende corner belandt zowaar op het hoofd van verdediger Voortman die dan toch eindelijk het net weet te vinden voor de Eibergenaren. Het halve minuutje wedstrijd dat daarna nog volgt is echter veel te kort om nog wat aan de stand te veranderen en zo trekt Rietmolen aan het langste eind.

Een mooie zege in een mooie derby in wording. Want dat beide ploegen elkaar vaker gaan tegenkomen zit er wel in. Toch valt er nog een klein kritisch nootje te kraken, een beukennootje laten we zeggen. Want het mag toch wel armoedig genoemd worden dat de grote club van weleer, zoals Eibergen is, zich moet beroepen op reactievoetbal tegen de boertjes uut de Reetmölle. Maar goed, dat beseft men zich ook wel. Schouders eronder en verdan! Voor Rietmolen wacht volgende week nummer twee Overdinkel. Het zou niet de eerste keer zijn dat Rietmolen een titelkandidaat pijn doet.

 

Door: Jean le Tieb