Dominant Rietmolen spoelt eerdere teleurstelling tegen Erix weg (1-5)

Met deze ruime uitzege wordt het teleurstellende gelijkspel van twee weken geleden tegen dezelfde tegenstander overtuigend weggepoetst.

In een waar kansenfestijn krijgen beide ploegen in de beginfase mogelijkheden de score te openen, maar Rietmolen is daarbij het meest doortastend en komt al vroeg 0-2 voor. Daarna vloeien de krachten weg bij de thuisploeg en lopen de blauwwitten na rust snel uit naar 0-4. Na toch nog een tegentreffer is het slotakkoord voor Rietmolen: 1-5. Sander te Rietmole kroont zich tot matchwinner met een heuse hattrick. Door de zege kan Rietmolen directe handhaving haast niet meer mislopen.

Een belangrijk potje vanmiddag voor de Rietmolenaren. Na twee keer op rij een voorsprong in de slotminuten uit handen te hebben gegeven, is het nog niet volledig zeker van directe handhaving. Bij een overwinning vandaag is het dat nagenoeg wel. Het zet dan enige concurrent en tegenstander van vandaag Erix op 12 punten en met nog vier duels voor de boeg en een veel beter doelsaldo, kan/mag het dan niet meer fout gaan. En dus reist men vol vertrouwen af naar Sportpark Del Akker, dat er na een restauratie links en rechts strak bij ligt.

De goede natuurgrasmat in Lievelde wordt tijdens de warming-up opgefrist door een flinke plensbui en dat zorgt voor nagenoeg perfecte omstandigheden. Hoewel Rietmolen de laatste jaren verworden is tot een échte kunstgrasploeg, gaat er niets boven het voetballen op een heerlijke natuurgrasmat als deze. Onze complimenten. En er is nóg een compliment op zijn plaats aan de gastheren. Dit maal voor het flexibel opstellen inzake het thuis spelen in het uittenue. Dat is noodzakelijk gebleken vanwege de ongelukkige keuze van het Rietmolense uittenue (wit met blauwe accenten) dat niet voldoende contrasteert met het blauwwit gestreepte thuistenue van Erix. Erix dus in het Oranje, Rietmolen in het vertrouwde blauwwit. Blauwwit dat Koen Waanders vandaag niet hoeft aan te trekken. De verdediger met gekrulde coupe is geschorst na zijn last-minute noodrem-rode-kaart tegen EMOS. Er is wel een plekje bij de eerste elf ingeruimd voor jeugdspeler Harm Vogt. Hij traint al het hele jaar mee met de hoofdmacht en wordt na een hele reeks invalbeurten nu beloond met een debuut in de basis.

Als onder grote, met name Rietmolense, publieke belangstelling wordt afgetrapt, stopt de sprinter naar Winterswijk op het naastgelegen station om een treinlading doelkansen af te leveren. Een eerste schot is er voor de debutant, maar dat gaat over. Er is een kans voor Erix uit een corner die Twan Tenhagen kan wegkoppen. Dan een schot van de gevaarlijke Rick ten Have dat gepakt wordt door doelman Jeroen Hartgerink, alvorens Sander te Rietmole de blauwwitten in de achtste minuut op het juiste spoor zet. Uit de uittrap van Jeroen ontfutselt Sander een verdediger de bal en schiet knap laag binnen: 0-1. Dan twee kansen voor Erix waarbij Jeroen met knappe reddingen zijn ploeg op de rails houdt. Elfde minuut, vrije trap voor Rietmolen. Karsten schiet hard laag langs de muur en ziet de doelman de bal loslaten. Nummer tien Niels te Lintelo is als een TGV zo snel bij de afvallende bal en schiet beheerst de 0-2 binnen. Het is nog vroeg in de wedstrijd, maar het lijkt al de nekslag voor de gastheren. Rietmolen krijgt steeds meer grip op het aanvalsspel van Erix en blijft zelf de kansen aaneen rijgen. Schietkansen zijn er voor de gehele Rietmolense aanvalslinie en Joren schiet vlak voor rust een vrije trap net over. Gescoord wordt er tot de pauze echter niet meer.

Toch weet Rietmolen na rust snel de genadeklap toe te brengen. Een eersteklasaanval wordt door Sander beloond met de 0-3, nadat back Twan Tenhagen als een stoomlocomotief over de linkerflank komt opzetten en strak voorgeeft. Daarna houdt het niet op; levensgrote kansen zijn er voor Sander, Niels, Joren en Karsten, wiens haarfijne schot op de binnenkant van de paal afketst. De Erix-formatie lijkt te ontsporen en geeft alsmaar meer ruimte weg. De onvermijdelijke 0-4 valt na een klein uur spelen als een uitbraak van Karsten eerst onderschept, maar door Sander weer razendsnel terugveroverd wordt. De hele Erix-defensie, de doelman incluis, is het spoor bijster en ziet Sanders trap over zich heen in het doel vliegen. Het betekent zijn tweede hattrick dit seizoen, waarmee hij zich ‘en passant’ in de topdrie van de klasse-topscorers rangeert. De comfortabele voorsprong stelt de leiding van Rietmolen in staat om jongens die op scherp staan te wisselen, met het oog op de belangrijke derby aanstaande vrijdag in en tegen Eibergen. Bas Essink en Wouter te Rietmole komen erin voor Frank Geerdink en Niels te Lintelo.

Ondertussen laat de ploeg de teugels wat vieren en dat stelt Erix in staat een eretreffer te maken. En een beste eretreffer is het; een voorzet van rechts wordt door Ten Have snaarstrak binnen gevolleerd, 1-4. Rietmolen raakt er niet door van de leg en blijft lekker voetballen. Even later gaat Joren Vrielink weer eens te gronde met een kinkhoestje, maar hoeft dit keer niet gewisseld te worden. Gewisseld wordt wel Harm Vogt, die kan terugkijken op een prima debuut en wordt vervangen door Robbin Dieperink. Niet veel later wederom een rush van back Twan Tenhagen die zijn voorzet via een Erix-been bij Dennis Vrielink ziet belanden. Die twijfelt niet en schiet vanaf rand zestien met links geplaatst de 1-5 in de kruising. Op een vrije trap op de paal na, is er voor Rietmolen daarna geen vuiltje meer aan de lucht. Eindelijk een simpele, vroeg besliste overwinning. Dit seizoen nog niet meegemaakt.

Door de nederlaag staan voor Erix alle seinen op rood. Tenzij het nog wat uit de hoge hoed weet te toveren, is het veroordeeld tot het spelen van nacompetitie voor klassenbehoud. Rietmolen daarentegen kan vrijuit spelen in de mooie potjes die nog op de rol staan. Door de winst haakt het zijn wagonnetje aan bij de subtop en is zelfs een vijfde plek nog mogelijk. Dan moet er om te beginnen gewonnen worden van FC Eibergen, deze derby wordt dus aanstaande vrijdag 3 mei om 19:30u gespeeld in Eibergen.

 

Door: Jean le Tieb