Quick 1888 kansloos tegen collectief sterk VIOD

NIJMEGEN – Eindelijk weer een officiële wedstrijd voor VIOD. Trainer Jan Lorsé kon, op Lukas de Graaf na, beschikken over een complete selectie en trad dan ook aan in de sterkst mogelijke opstelling om tegenstander Quick 1888 vandaag te bestrijden. En zijn team slaagde daar ook in.

Na een ruststand van 1-0, door een treffer die letterlijk uit de lucht kwam vallen, kwam VIOD direct na rust op een 2-0 voorsprong. Tien minuten voor tijd gooide VIOD het duel op slot en won met 3-0. Een sterk collectief was de basis vandaag voor deze verdiende overwinning. Tegenstander Quick 1888 kreeg in deze wedstrijd welgeteld één goede kans om tegen te scoren.

Een luxe vandaag voor trainer Lorsé, die alleen Lukas de Graaf in de ziekenboeg heeft zitten en vanmiddag zes wisselspelers op de reservebank had. In het begin ging de wedstrijd gelijk op en konden beide ploegen niet echt een vuist maken om tot scoren te komen. De eerste kans was na zeven minuten voor VIOD. Mike Severs controleerde op de rand zestien de bal en schoof het leder door naar Joppe Derksen, die te gehaast op doel schoot. De bal verdween tegen het hekwerk aan. De thuisclub had het moeilijk om openingen te creëren en werd alleen gevaarlijk als VIOD te slordig was met het uitverdedigen. Tot tweemaal toe kreeg Quick 1888 vrije doorgang na onnodig balverlies. Keeper Thijssen reageerde evenzoveel maal alert en hield zijn doel schoon. Hoe meer de wedstrijd vorderde kwam VIOD tot meer aanvallen toe en drukte de tegenstander terug op eigen helft. Dit leverde echter nog geen rendement op. Onzorgvuldig ging men om met enkele kansjes en een paar corners, die een eenvoudige prooi waren voor Quick-doelman Sjors de Bruijn. In de 31e minuut viel het openingsdoelpunt letterlijk uit de lucht. Via de rechterzijde kreeg vleugelverdediger Thomas Jansen de ruimte om met de bal richting strafschopgebied te gaan. In de loop nam hij de bal op zijn pantoffel, die bij de tweede paal leek te verdwijnen. De Quick-doelman werd door deze hoge voorzet nogal verrast en ziet dat de bal over hem heen tegen de binnenkant paal, precies in de kruising, in het doel verdwijnt (0-1). Exact 50 jaar geleden scoorde Wim Jansen van Feyenoord, in de wedstrijd tegen AC Milan, een soortgelijk doelpunt. Een kopie dus en een speler met dezelfde achternaam.

Met deze tussenstand gaan de beide teams ook rusten. En VIOD komt voortvarend uit de kleedkamer. Direct na de aftrap krijgt VIOD een vrije trap toegewezen. De bal valt in het midden van de zestien voor de voeten van Jorn Eijkelkamp, die de tweede treffer lijkt te scoren. Sjors de Bruin, de keeper van Quick 1888, weet de ingeschoten bal met een reflex te pareren. Maar VIOD blijft in balbezit. Eijkelkamp controleert bij de achterlijn de bal en weet Mike Severs te bereiken, die de bal vanaf een meter of tien het net laat krullen (0-2). VIOD op een riante voorsprong en is tot dat moment nog geen enkele keer in gevaar geweest. Na een uur spelen brengt trainer Lorsé enkele frisse spelers in het veld. Dion Teloh komt voor Joppe Derksen en even later maakt Dominique Bolmeijer zijn debuut in de 2e klasse. Hij vervangt Lex Overbeek. VIOD blijft de wedstrijd controleren en de thuisclub uit Nijmegen zet nog één keer aan. Inmiddels heeft Quick-trainer Roy de Haan zijn wissels verbruikt en stuurt tevens verdediger Bas Peters de spits in. VIOD komt nu meer onder druk te staan en mag keeper Willem Thijssen bedanken, die een zekere tegentreffer weet te voorkomen. Het is Quick-aanvaller Unal Özturk die de VIOD-doelman niet weet te verschalken. Tien minuten voor tijd de genade klap voor de thuisclub. Het is Mike Severs die nu aan de basis staat. Listig soleert hij de zestien binnen en heeft in een uithoek al gezien, dat invaller Dion Teloh is meegelopen. Keurig legt Severs de bal af en Teloh behoeft alleen nog maar zijn schoen tegen de bal te zetten (0-3).

In de slotfase komt A-junior Ryan Chevalking verdediger Julian Bril vervangen en krijgt Dion Teloh een mooie scoringskans om zijn tweede treffer te laten aan tekenen. Zover komt het uiteindelijk niet en na een paar minuten extra speeltijd fluit scheidsrechter Emiel Stienezen voor de laatste maal. Gezegd mag worden dat deze leidsman terug kan zien op een uitstekende gefloten wedstrijd. Hij lette op ieder detail, paste veelvuldig de voordeelregel toe, maar wist deze ook weer te corrigeren waar nodig, als het balbezit geen voordeel opleverde. Een compliment gaat ook uit naar de assistent-scheidsrechters, die onpartijdig de leidsman assisteerden. VIOD neemt drie punten mee uit Nijmegen en gaat zich opmaken voor het volgend duel in de 2e klasse i, aankomende zondag thuis tegen vv VORDEN.

©Door John van der Kamp

 

Verslag/kopie insturen naar de redactie kan via deze PAGINA