Voorbeschouwing bekerronde 2 l Hoofdklasser SDC Putten vanavond op bezoek bij Juliana’31

SDC Putten won het op voorhand lastige uitduel tegen Berkum met 0-3 en keerde terug in het linkerrijtje van de hoofdklasse B. De ongeslagen serie bedraagt nu vijf wedstrijden, waarvan vier in de competitie. Dinsdagavond 4 december (20.30 uur) staat het districtsbekerduel tegen Juliana’31 in Malden op het programma. Inzet is een plaats bij de laatste 32.

SDC Putten boekte een solide zege in Zwolle tegen Berkum – de eerste uitzege van deze competitie. De verwachte tegenstand bleef uit voor de equipe van Michael van den Berg.

,,Het was vorig jaar een goede tegenstander en normaal gesproken is dit een goede ploeg. afgelopen zaterdag vond ik ze iets minder. Dat kan een keer een mindere dag zijn, maar het kan ook onze verdienste zijn.’’ Dat laatste was deels het geval, zo constateerde trainer Michael van den Berg. ,,Ik vond dat wij heel veel dingen best goed hebben gedaan, maar ik vond het voetballend niet eens zo bijzonder. We hadden veel meer uit bepaalde aanvallen kunnen halen, maar de passing was in balbezit niet altijd goed. Dat kan bij momenten nog wel een stukje beter, maar als je 0-3 wint, heb je het daar niet zo snel over.’’

De 0-1 na 18 minuten van Jurian van den Brink stelde de coach wel tot tevredenheid. ,,Die goal viel uit een aanval die we op trainen regelmatig proberen. We zijn een aantal weken bezig met dat patroon en als de 0-1 daar precies zo uit valt dan is dat leuk voor een trainer om terug te zien. Na de voorsprong zat ik sowieso wat relaxter langs de kant, zeker omdat het verdedigend goed stond. De eerste helft hebben we helemaal geen kansen weggegeven en zij kregen de eerste kans toen het al 0-2 stond. Dat was een doelpunt van Jurian uit de omschakeling. Daarna kregen zij een kans en uit de tegenaanval over de linkerkant maakte Kees Pluim 0-3.  Meer dan anderhalve kans hebben ze niet gehad, ze zijn nooit echt gevaarlijk geweest.’’

SDC Putten kan de goede reeks een vervolg geven in het districtsbekertoernooi, waar in de tweede knock-out ronde het treffen met Juliana’31 in Malden wacht. De club speelde twee jaar geleden nog derde divisie, maar degradeerde twee keer achter elkaar. Dit seizoen herpakt Juliana’31 zich met een koppositie in de zondag eerste klasse C. De ploeg heeft 26 uit 10 en verloor dit seizoen nog niet. ,,De eerste klasse zondag is vaak wat technischer voetbal. Wat ik begreep is hun ambitie om snel weer terug te keren op minimaal hoofdklasseniveau. Er lopen ook wel wat bekende namen rond.’’

Er was nog wel wat discussie over de speeldatum: de uitkomst was dinsdag 4 december 20.30 uur. ,,Het is dat het woensdag 5 december is, anders hadden we op die dag gespeeld. Wij vinden een dinsdag wat fijner, maar zij wilden vorige week niet. Even goed moet de wedstrijd ergens voor de kerst gespeeld worden, omdat de winnaar geen tussenronde hoeft te spelen. Er was dus een bepaalde marge. Zelf vind ik het vreemd dat deze ploeg in de competitie in Zuid-1 speelt en in de beker in Oost. Dronten was al een behoorlijk stuk rijden en dit is nog verder. Je hoopt in regio Oost ploegen tegen te komen die wat dichterbij zitten.

Ik snap niet dat het niet meer regionaal gebonden is. We moeten nu om half zes verzamelen en komen op woensdag om een uur of 1 weer terug. Dat is op zo’n doordeweekse avond helemaal niks. Iedereen moet vroeg weg, wat betekent dat we drie spelers missen die met hun werk zitten. Wij willen wel een ronde verder, dus gaan we niet met allemaal spelers spelen die niet zo vaak meedoen. Voor ons is dit zeker een prijs, vooral als je in de halve finale komt. Dan speel je mee in de voorronde van de KNVB beker en kom je daar doorheen, ga je weer leuke ploegen loten. We hebben vorig jaar tegen PSV ervaren hoe mooi dat kan zijn.’’

Voorzitter Albert de Bruin wil niet anders dan dat SDC Putten de beker zeer serieus neemt. ,,Dit is voor ons een hoofdprijs en het is uitermate belangrijk het sterkst mogelijke team in de wei te sturen. We hebben dat twee keer niet gedaan en zijn vervolgens fors afgestraft. In de competitie zie ik ons geen hoofdprijs pakken. We zijn uitermate zwak begonnen en komen net uit de degradatieplaatsen. Dan past het ons niet om over iets anders dan behoud in de hoofdklasse te praten. Een beetje bescheidenheid past ons wel en dat betekent dat wij de beker heel serieus nemen. Onderschatting zou arrogant zijn. Er zijn toch al wat hoofdklassers gesneuveld, er zitten nog veel ploegen uit lagere klassen in. Vorig jaar zijn we er zelf een beetje dommig uitgeknikkerd. Het is wel een feestje ver weg, Malden ligt bij Mook en Nijmegen. We zijn ongelukkig in onze lotingen. Het voordeel is dat de meesten al hebben geroken aan de KNVB Beker. Het is leuk om doordeweeks ‘Europees’ te voetballen.’’

Tekst: SDC Putten

KLIK HIER VOOR MEER BEKERVOETBAL

Verslag/kopie insturen naar de redactie kan via deze PAGINA