Bekervoetbal l Reserves AZSV maatje te groot voor Rietmolen (0-5)

Het kwaliteitsverschil is groot in deze partij in de eerste knock-outronde van de KNVB-bekercompetitie. De Aaltenaren, uitkomend in de zaterdagse reservehoofdklasse, geven in de eerste helft flink gas en leiden bij rust met 0-3. Eindstand 0-5.

Na de pauze neemt men wat gas terug en laat Rietmolen beter in de wedstrijd komen, maar tot scoren komen de blauwwitten niet. Dat lukt AZSV 2 nog wel twee keer en dus eindigt het duel in een ontluisterende 0-5 nederlaag. Geen man overboord echter, want het feit dat men de volgende bekerronde haalde was al een prestatie op zich. Nu kan de focus volledig op de competitie.

Geen competitie dit weekend voor de mannen van Kevin Vos, maar een potje in de KNVB-bekercompetitie voor amateurs. Het betreft de eerste knock-outronde, nadat Rietmolen als eerste eindigde in een poule met vijfdeklasser EGVV, vierdeklasser Holten en derdeklasser Witkampers. Vooral de overwinning tegen laatstgenoemde staat bij velen in het geheugen gegrift; de 5-4 eindstand na een spectaculair duel is een uitslag die staat als een huis. Buiten dat het een mooie plaats in de geschiedenisboeken krijgt, betekent het tevens dat Rietmolen zowaar de poulefase overleeft en in de volgende ronde mag uitkomen. En ook dat mag de boeken in, want dat was alweer een tijdje geleden.

De loting brengt AZSV 2 als tegenstander. Een onbekende ploeg aangezien het normaal gesproken zijn potjes in de zaterdagse competitie afwerkt. De reserve hoofdklasse wel te verstaan, de hoogste klasse voor tweede elftallen bij de amateurs. Het heeft daarin dit seizoen slechts een keer verloren en gaat aan kop. Een tegenstander van formaat dus die, naar eigen zeggen, prima zou kunnen meedraaien in een zondagse tweedeklassecompetitie voor standaardelftallen. Rietmolen kan zich de borst nat maken deze zaterdagmiddag. Dat men er niet op had gerekend een ronde verder te komen blijkt wel uit het feit dat drie basisspelers een weekendje vrijaf hebben genomen, uitgaande van een vrije speelronde. Dat valt hen dan ook niet kwalijk te nemen en dus moet Vos het doen zonder vaste doelman Jeroen Hartgerink, spits Rick ter Braak en ‘nummer tien’ Wouter te Rietmole. Naast deze drie vaste waardes in de as, die node gemist zullen worden, ontbreekt ook Karsten ter Braak in de basis. Hij verkiest zich vanmiddag het heftruck rijden meester te maken en sluit later aan op de reservebank. Veel geschuif is het gevolg en zo zijn er basisplaatsen voor Daan Schuurmans, Robbin Dieperink, Poffertje Piepers, Joren Vrielink en tweede doelman Niels Bouwman. En nemen A-junior Harm Vogt en Richard Nales van het tweede plaats op de bank.

Van enige onderschatting of gebrek aan wedstrijdinstelling is geen sprake bij de Aaltenaren. Enthousiast gaat men vanaf minuut één vol op de aanval. Twee minuten later ligt-ie dan ook al in het netje als een voorzet van links door spits Malawau kan worden binnen gewerkt. Even later opnieuw een grote mogelijkheid voor de roodwitten als er een scrimmage van formaat ontstaat, waarbij zowel Niels, als de paal, als de lat redding brengen. Na een stief kwartiertje valt alsnog Aaltens tweede treffer als Bauhuis kan scoren na wederom een aanval over links. Voor Wesley Meulenkamp teken om het over een andere boeg te gooien en wat feller de duels in te gaan. Het komt hem op veel commentaar van de tegenstander en een gele kaart te staan. Wat de tegenstander waarschijnlijk niet weet is dat Wesley als enige bij Rietmolen op dit niveau geacteerd heeft tijdens zijn jaren als aanvoerder van HSC’21 2. Na een halfuurtje lijkt Rietmolen AZSV iets beter in bedwang te kunnen houden. Het krijgt zelfs twee mogelijkheden via Sander te Rietmole en Niels te Lintelo, waarbij die laatste een bedenkelijk slap schot produceert. Een ‘pisballetje’ in jargon. De goede bedoelingen ten spijt, zijn het de Aaltenaren die voor rust nog de 0-3 op het bord zetten. Wederom een aanval over links, wederom Malawau die scoort. Als afsluiter van de eerste helft nog even een schitterende plaat van huisfotograaf Theo te Rietmole. Uitermate geschikt voor het spelletje ‘waar is de bal?’. Dus roep uw kinderen erbij en ga op zoek, wie hem als eerste ziet krijgt poffertjes van de rest.

In de rust realiseert Vos zich dat een nieuwe bekerstunt er vandaag niet in zit en dat het een duel wordt waar lessen uit getrokken kunnen worden voor toekomstige duels tegen sterkere tegenstanders. Hij zet het elftal iets anders neer en maant de spelers vooral geen domme kaarten te pakken; rood telt immers ook voor de reguliere competitie. Zijn waarschuwing lijkt aan dovemansoren gericht; Wesley, met al geel op zak, haalt in de beginfase van de tweede helft wederom hard een speler onderuit. “Bal gespeeld!”, zegt de scheidsrechter. Wesley knikt instemmend, zich beseffend dat hij ontsnapt aan rood. Ondertussen komt Rietmolen wat beter in de wedstrijd. De Aaltense tweede garnituur dringt niet echt meer aan, waardoor de blauwwitten meer grip op het middenveld krijgen. Desalniettemin weet men nauwelijks gevaarlijk te worden. Halverwege het tweede bedrijf lijdt Dennis Vrielink gevaarlijk balverlies wat aan de andere kant wel een grote kans oplevert. Het luidt een slotoffensief in waaruit AZSV in de laatste tien minuten nog twee keer weet te scoren. In de 83e minuut tekent Bauhuis voor zijn tweede en drie minuutjes later is het invaller Jens Bent die met een droge knal de onfortuinlijke Niels Bouwman verschalkt. En zo gaat Rietmolen met 0-5 de bietenbrug op en ziet het zijn kans om eens tegen RKZVC te spelen vervliegen. Want ja, onze jongens durven wél.

En zo kunnen de blauwwitten zich volledig gaan richten op de reguliere competitie. Te beginnen met de thuiswedstrijd aanstaande zaterdagnamiddag tegen fusieclub en buurman FC Eibergen. Ja, u leest het goed, wederom zaterdagmiddag in de hoop wat extra publiek te trekken en er zo een mooi derbysfeertje ontstaat. Helaas heeft het duel nog niet de geschiedenis van een derby, maar dat kan het natuurlijk wel krijgen. Hopen dat een leuke, spannende pot zal worden. Een blik op de ranglijst leert dat dat waarschijnlijk wel gaat lukken. Beide ploegen staan precies gelijk in punten met evenveel winst- en verliespartijen. Aftrap 17:30u, komt allen!

Door: Jean le Tieb