Stijn Tomesen schiet VIOD naar onverwachte overwinning tegen VDZ

DOETINCHEM – Super blij was iedereen na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Lars de Vries uit Groenlo. Onverwacht wist VIOD toch aan het kortste eind te trekken in de thuiswedstrijd tegen VDZ uit Arnhem. Vier minuten voor tijd schoot Stijn Tomesen de bal diagonaal de kruising binnen en met dit doelpunt kreeg VIOD iets teveel, want gezegd moet worden dat de gasten uit Arnhem (vooral in de eerste helft) bijzonder goed voetbal op de mat legden. Stijn Tomesen werd na afloop ook bekroond met de titel “Man of the Match”. Straks, na de laatste wedstrijd ronde, zal blijken of dit doelpunt een beslissende factor zal spelen hoe VIOD er dan voorstaat op de ranglijst. Zowel koploper DCS als runner-up OBW speelden vandaag gelijk. VIOD gaat nu voor het kampioenschap, daar de directe concurrente binnen handbereik staan. Nog vier finales voor het team van trainer Jan Lorsé.

De wedstrijd

Ten opzichte van de wedstrijd tegen MASV kwam VIOD met een gewijzigde opstelling binnen de lijnen. Geen Lukas de Graaf (lichte blessure opgelopen tijdens de laatste training) en geen Stijn Tomesen in het hart van de defensie. Om tactische redenen koos trainer Lorsé voor een defensief centrum met Vincent Bosch en Julian Bril en mocht Lex Overbeek weer opdraven na zijn schorsing. Op het wedstrijdformulier stond ook de naam van Dominic Bolmeijer, die de plaats innam als middenvelder.  Vanaf de aftrap dicteerde VDZ het spel. Liet de bal snel rondgaan en zocht de ruimte op achter de verdediging van de tegenstander. VIOD daarentegen schakelde snel als men in balbezit kwam en wilde snel orde op zaken stellen om de gasten te verrassen met een doelpunt. Na drie minuten de eerste treffer voor VIOD. Tenminste zo dacht de VIOD-aanhang erover, die een scherpe voorzet van Mike Severs door Huub Oosterink al koppend langs VDZ-doelman Jochem Zoetbrood zagen gaan. Scheidsrechter Lars de Vries keurde de treffer echter af wegens buitenspel en bleef de 0-0 stand op het scorebord staan. Amper tien minuten is de wedstrijd onderweg als VDZ gebruik maakt van een miscommunicatie in de achterhoede van VIOD. Keeper Willem Thijssen moet ingrijpen op een diepe bal en hij is ver het doel uit. Op het middenveld onderschept VDZ-speler Niek Meijer de bal en trapt het leder over de doelman richting het verlaten doel. De bal heeft echter niet voldoende vaart en VIOD-verdediger Jos Klein Bleumink weet het gevaar af te stoppen en trapt de bal in de doelmond richting zijlijn. De 22e minuut breekt aan en VIOD komt op voorsprong, mede door hulp van de doelman van VDZ. Deze trapt de bal door het midden uit, waar VIOD-middenvelder Lex Overbeek de bal weet te ontfutselen. Hij zet direct de inlopende Huub Oosterink in stelling, die de bal controleert, zijn tegenspeler uitkapt en de bal onhoudbaar, in de rechter benedenhoek, binnenschiet (1-0). Voordat VDZ kan aftrappen na dit doelpunt, wordt een drinkpauze ingelast. Voor VIOD komt dit zeker niet ongelegen, want tegenstander VDZ had voor het openingsdoelpunt diverse mogelijkheden gecreëerd om zelf op voorsprong te komen, maar de mooiste kansen werden om zeep geholpen.

Zo ook in de 29e minuut, waar Mathieu Weiss lijkt te gaan scoren. De aanvaller weet de bal in vrije positie aan te nemen en schiet de bal tegen VIOD-keeper Willem Thijssen op, die hiermee een zeker tegendoelpunt weet te voorkomen. Ook de rebound is niet aan VDZ-aanvaller Weiss besteed, tot ergernis toe. De terugspringende bal wordt door hem op twee meter van het doel tegen de paal geschoten en hij kan hierna wel zijn haren uit zijn hoofd trekken. Even later krijgt A-junior Bas Mulderde kans om de gelijkmaker tegen de touwen te schieten. Het is zijn collega Niek Meijer, die de bal op een presenteerblaadje in zijn voeten schuift. Het schot op doel verdwijnt een paar meter over het doel. De VDZ supporters worden gek na deze misser, want de gelijkmaker was op dat moment dik en dik verdiend geweest. Maar die verdiende gelijkmaker komt niet veel later en maakt VDZ-aanvaller Bas Mulder zijn misser goed. Nu schoort hij, uit een wederom uitstekende aanval, door de bal goed geplaatst binnen te schieten (1-1).

En krijgt VIOD geen kansjes om te scoren? Jawel. Direct na de gelijkmaker had het zo weer een voorsprong voor VIOD kunnen zijn. Jorn Eijkelkamp schiet de bal, van buiten zestien, keihard op de vuisten van Jochem Zoetbrood, de keeper van VDZ. VIOD-clubtopscorer Huub Oosterink reageert op de afvallende bal en schiet de bal onder de keeper door, die nog net de bal weet te toucheren en als troostprijs ontvangt VIOD een corner voor deze twee doelrijpe kansen.

Tweede helft

Bij de aftrap van de 2e helft twee nieuwe gezichten in het team van VIOD. De licht geblesseerde Julian Bril  en de vermoeide Lex Overbeek maken plaats voor Stijn Tomesen en voor A-junior Len Derks. Het spel speelt zich nu veelvuldig op de helft van de Arnhemmers af. Het lijkt erop dat het hoge tempo, dat VDZ in de eerste helft op de mat legde, veel energie heeft gekost. VIOD gaat op zoek naar een treffer en is daar heel dichtbij als Mike Severs de doelman van VDZ met een lob wil verschalken. Wat hem vorige week tegen MASV wel lukte, zit hem nu tegen en is de kans voorbij. Het laatste kwart van de wedstrijd gaat in en de bezoekers maken het VIOD steeds lastiger. Gelukkig krijgt VIOD de helpende hand van de leidsman in de schoot geworpen, als een schot op doel, na een corner, van richting wordt veranderd en in het doel verdwijnt.  Scheidsrechter Lars de Vries geeft aan dat de bal met de arm is geraakt en de treffer wordt geannuleerd.

Krijgt de wedstrijd nog een winnaar? Wie kan daar het meest aanspraak op maken? VIOD-middenvelder Jorn Eijkelkamp is daar heel dicht bij, als hij uit een corner de bal richting doel kopt. De bal gaat een metertje naast het doel en de beide teams ploeteren verder om een beslissing te forceren. VIOD ontsnapt als keeper Thijssen de bal ternauwernood weet te onderscheppen. Er is nog minder dan vijf minuten te spelen, als de bal bij VDZ over de achterlijn gaat en de leidsman naar de cornervlag wijst. VIOD-aanvoerder Marten van Delden brengt de bal hoog voor, onbereikbaar voor iedereen. De bal valt achterin de zestien voor de voeten van Stijn Tomesen, die zich geen moment bedenkt en de bal met een streep richting verre bovenhoek schiet. Zowel doelman  Zoetbrood als verdediger Michael van Schieveen doen een uiterste poging om de bal te onderscheppen, maar deze heeft zoveel vaart dat een doelpunt niet kan worden voorkomen. VIOD op 2-1. Dit hoop je, maar wie had dit nog verwacht? Trainer Jan Lorsé brengt snel een extra verdediger in en Bart Grondman komt de defensie ondersteunen. Dan volgt, na wat extra speeltijd, het laatste fluitsignaal en klinkt er een groot gejuich.

VIOD pakt drie hele belangrijke punten in ’n wedstrijd waar een gelijkspel een juiste uitslag was geweest. Maar daar schiet VDZ niets mee op, dat warm draait voor het cruciale duel tegen FC Trias om de 2e periodetitel  binnen te halen. VIOD staat nu op plaats drie en staat aan kop van de derde periode. Aankomende week geen duel voor de Doetinchemmers. Bedankt KNVB, dit komt even goed uit en kan VIOD zich gaan opladen voor de laatste vier finales, met hopelijk ’n prijs in het verschiet.

door John van der Kamp
foto’s en Video van Erik Eijkelkamp

Stand in deze klasse hier