Club van de Maand: vv DUNO uit Doorwerth (Renkum)

Doorwerth – Afgelopen maand bezochten we voor onze special Club van de Maand VV DUNO “de Blauwen” uit Doorwerth. DUNO beschikt over een topaccommodatie in de gemeente Renkum, gelegen midden in de bossen. Sportpark De Waaijenberg glundert in de morgenzon als wij daar arriveren voor de opnames. DUNO is anders dan andere clubs. 

Doorwerth is een dorp, maar DUNO is geen typische dorpsclub. Dat komt, omdat in het eerste elftal bijna geen spelers uit de omgeving komen, behalve Hanso Cooke. De club heeft enorme sportieve stappen gemaakt, zeker nadat Duno-Air de vereniging financieel geïnjecteerd had. Het eerste team is in een paar jaar tijd gepromoveerd van de 4e naar de 1e klasse zaterdag. Er was zelfs een kans om via de nacompetitie naar de Hoofdklasse te promoveren, daarover later meer. Een jaar voor het grote jubileumjaar (2018) bezochten we met het mediateam van Het Gelderse Voetbal DUNO voor opnames en spraken we met de bijzondere voorzitter Richard Vacquier Droop.

Interview Richard Vacquier Droop…

Richard Vacquier Droop

Hoe kunt u Duno het beste omschrijven? Prestatiegericht of meer dan dat?

Richard Vacquier Droop: “Nee, niet alleen op prestatie gericht. DUNO is een gezellige club die nog steeds aan het groeien is. Er was een tijd dat we twintig leden hadden. Plezier staat hier voorop, dat komt ook door de goede prestaties van het eerste en dankzij Duno-Air (Hoofdsponsor). Zolang Duno-Air hier is, zullen de spelers er ook zijn. Dat lijkt me we duidelijk.”

Sinds dit seizoen loopt Jan Oosterhuis (De Graafschap) ook als TC binnen de vereniging. Hoe komt hij bij DUNO terecht?

“Dit is ook te danken aan onze hoofdsponsor Duno-Air. De eigenaar kent Jan Oosterhuis persoonlijk en hij heeft hem deze functie aangeboden. Wij zijn hier akkoord mee gegaan, omdat de hoofdsponsor professionals aan wil stellen in de technische staf. Dit heeft te maken met zijn ambitie: toch een keer de Hoofdklasse halen!”

Hoeveel teams heeft DUNO?

“We hebben zes seniorenteams, een vrouwenteam en zes jeugdteams, maar Doorwerth groeit. Er zijn in deze buurt meer huizen gebouwd en de mensen weten nu ook de weg naar onze verenging te vinden. Je ziet steeds meer ouders met kinderen langs de lijn. We proberen wel de jeugd met flyers en het paastoernooi aan onze verenging te binden.”

Hoe is de status van de bouwplannen van de accommodatie?

“De tekeningen van de architect zijn klaar. De bal ligt nu bij de gemeente Renkum. Het schiet niet op met de gemeente. We kunnen niet alles bij de hoofdsponsor voorleggen. Dit is een verzoek van de vereniging, niet van de sponsor. Het gaat niet over de kantine en de sportvelden. Ik denk, dat ze bij de gemeente niet zo sportminded zijn. Als je kijkt naar deze regio, dan hebben we maar één kunstgrasveld, terwijl in de Betuwe ieder boerendorp wel een kunstgrasveld heeft. Marco de Wit en Mark Vijzelman hebben de taak op zich genomen om binnenkort weer met de gemeente om de tafel te gaan zitten om te praten over de bouwplannen voor de kantine en de kleedkamers. Je hebt zelf kunnen zien, dat op dat gebied de tijd hier stil is blijven staan. Het is wel gezellig, maar de accommodatie is van zestig jaar terug en is niet meer dan bouwval,” vind ik.

Hoe hoger je speelt des te beter de accommodatie. Er is dus werk aan de winkel?

“Natuurlijk, maar alles is afhankelijk van de financiën. We kunnen mooie plannen maken, maar we kunnen niet alles van de hoofdsponsor opeisen. We hebben tekeningen van beide kanten van de tribune en van de kantine gemaakt. Als we een financiële garantie van de gemeente krijgen, dan gaan we er binnenkort aan beginnen. We hebben er als bestuur alles aan gedaan om de plannen zo goed mogelijk te presenteren. Gelukkig hebben we een bekwaam team dat dit beleid stap voor stap aanpakt.”

Uw taak als voorzitter is niet alleen het doorknippen van lintjes. U leeft erg mee met de wedstrijden van het eerste.

“Klopt. Ik ben er ook trots op om voorzitter te zijn van deze club. Mag zijn, moet ik zeggen, want niets moet hier, alles mag. Er moet toch iemand voorzitter zijn. Ik moet ervoor zorgen dat alles goed geregeld is tijdens de wedstrijden. Het is ook prachtig om met het eerste elftal naar uitwedstrijden te gaan of zelfs op stap te mogen gaan. Ik vind het prachtig!”

U bent dus een beetje de ‘Joop Munsterman’ van DUNO?

Richard Vacquier Droop lachend: “Dat is iets te veel eer! Joop was ook een goede voorzitter. Hij heeft alles in het belang van de club gedaan. De meeste mensen zien dat anders dan dat ik dat zie. Hij had alleen meer geld te verteren dan ik voor de club. Ik moet ook gewoon net als iedereen op maandagmorgen naar mijn werk.”

Hoe komt het dat DUNO buiten de hoofdsponsor zo weinig sub-sponsoren heeft? Als je kijkt naar het hoofdveld dan is het rondom bijna leeg.

“Dat komt, omdat het voetbal nog niet helemaal leeft in Doorwerth. Het meeste publiek dat bij de wedstrijden van het eerste komt kijken, komt van de gasten. Gelukkig zien we ook steeds vaker mensen uit de regio komen. We moeten natuurlijk meer sponsoren hebben. De omzet van de kantine en contributie is lang niet genoeg om de maandlasten te kunnen betalen. Dus iedere vorm van sponsoring is welkom, al is het maar voor een paar tientjes per jaar. Iedereen is welkom!”

Hoe belangrijk zijn vrijwilligers bij DUNO?

“Ook voor ons zijn vrijwilligers erg belangrijk. Gelukkig hebben we geen tekort aan vrijwilligers. We hebben vijf tot zes mensen in het bestuur en een sponsorcommissie onder leiding van Carin Gidding. Daarnaast komen ouders zichzelf spontaan aanbieden om te helpen.”

Zijn er fusieplannen bij DUNO?

“Niet direct, maar ik zal nooit tegen een fusie zijn. Ik ben voorstander van een gezonde club, maar dan moet het wel goed klikken met die andere club. Er zijn in onze gemeente zes voetbalclubs. In het verleden was niet alles zo rooskleurig bij ons als het nu is. We hebben hele zware tijden gehad, die we mede door de komst van de hoofdsponsor achter ons hebben gelaten.”

Waar ligt de basis van het succes van het eerste?

“Het is eigenlijk als een geintje begonnen, toen we Gerrit-Jan Barten als hoofdtrainer binnenhaalde. (Barten is nu trainer van SV Spero.) We promoveerden achter elkaar en elk seizoen kwamen er nieuwe en betere spelers. Dat was de aanleiding om met contracten te gaan werken. Alle spelers uit de selectie hebben een contract met Stichting Duno-Air. Deze stichting is onder leiding van Duno-Air opgericht. We presteerden steeds beter. Vorig seizoen hebben we zelfs in de nacompetitie de hoofdklasse net gemist.”

Jullie spelen in de 1e klasse. Is de lat voor het eerste, volgens u, bereikt?

“Nee, dat denk ik niet. Ik ben het met de hoofdsponsor eens dat we nog hoger kunnen voetballen. Als je kijkt dat we de nacompetitie verloren hebben op doelsaldo, dan zijn de druiven extra zuur natuurlijk. Het is en blijft toch prachtig dat we met DUNO over de Hoofdklasse praten. Vier of vijf jaar terug bungelen we ergens onder in de kelderklasse en nu zijn we niet meer tevreden met de Eerste klasse en willen we zelfs nog hoger. Het kan raar lopen in de voetballerij. Dit hebben we natuurlijk te danken aan onze hoofdsponsor!”

Aan potentie is er geen gebrek, want Doorwerth is een rijke gemeente. Denken jullie aan een Businessclub bij DUNO?

“Daar hebben we ons nog niet zo mee bezig gehouden. Ik moet ook zeggen dat ik als voorzitter ieder seizoen heel veel opsteek van andere clubs. Als ik zie hoe professioneel zij het daar geregeld hebben, dan wil ik dat ook voor DUNO. Het is zeker mogelijk voor DUNO. Aan geld is er geen gebrek in dit dorp. Kijk maar eens naar de huizen die hier staan!”

Waar staat DUNO over 10 jaar?

“Dat is lastig om te zeggen. Ik kan niet in de toekomst kijken. Een hoofdsponsor heb je niet voor eeuwig en dat weten we. Een voordeel is wel dat andere sponsoren zichzelf aan komen melden en dat geeft meer hoop. We kijken alles per seizoen aan. Het is al prachtig dat we dit bereikt hebben! We genieten van zowel het voetbal als van de club DUNO. We hopen alleen dat Duno-Air lang zal doorgaan als sponsor. Eerlijk is eerlijk zonder Duno-Air wisten de meeste spelers niet eens van het bestaan van DUNO af.”

Bekijk DUNO ook eens vanuit de lucht, gefilmd door Roger Happel.

 

Bekijk ook Duno vanuit de lucht. Gefilmd door Roger Happel


KLIK HIER VOOR HET COMPLEET ALBUM