Club van de Maand Mei: SV TEC uit Tiel

Tiel – Afgelopen maand bezochten we voor onze special Club van De Maand: SV TEC  (ofwel Tielse Eendracht Combinatie). TEC is een echte Tielse club met groot historie. Gelegen aan de spoorweg zie je op het veld drie regelmatig treinen voorbij rijden. TEC is niet de grootste club van de stad maar wel het meest hoogst spelende. Een bijzondere prestatie met bijna dezelfde selectie gepromoveerd  van de 3e klasse naar de 2e divisie, is een wereldprestatie. De prestatie is niet alleen te danken aan goedbedoelde sponsoren maar ook het beleid omheen. Je merkt op sportpark de Lok dat de lat nog hoger ligt dan het nu is. De club heeft grote plannen in de toekomst met een nieuw sportpark en nog veel meer. We namen op een middag een kijkje naar de trots van Tiel.

DE CLUB

SV TEC , voorheen TEC VV (Tielse Eendracht Combinatie Voetbal Vereniging) is een op 1 juni 1924 opgerichte amateurvoetbalvereniging uit het Gelderse Tiel. De club is een fusie tussen Tiel en Amical Tiel (opgericht in 1921 als BVB) en deed ook aan gymnastiek en atletiek. De thuiswedstrijden worden op het “Sportpark De Lok” gespeeld. Het zondagstandaardelftal speelt in de Tweede divisie, het eerste zaterdagelftal in de Vierde klasse (seizoen 2016/17).

In februari 2017 tijdens het seizoen 2016/17 trok de club het eerste zaterdagelftal terug uit de competitie. De reden hiervoor was dat de club, mede door meerdere langdurige geblesseerden, nauwelijks meer een elftal kon opstellen.

Vanaf het seizoen ging het hard voor de zondag 1 team van TEC. Men probeerde van 3e klasse achter elkaar naar de tweede devisie. Wat op dit moment een absoluut hoogtepunt is voor de arbeiders verenging uit Tiel. Zowat het hele selectie van seizoen 2010/2011 zat in de basis van deze successen. Hoe de glorie werd bereik en wat voor een bestuurlijk kunde daarachter zit vragen we in de interview met de voorzitter van TEC.

Interview Pieter van den Burg, voorzitter TEC

 

Wij schoven aan tafel bij TEC-voorzitter Pieter van den Burg. Mede door zijn ervaring in de politiek en door zijn bestuurlijke functie werd Van den Burg twee jaar geleden als voorzitter gekozen. De ambitieuze club heeft ook een ambitieuze voorzitter. Van den Burg trof in het bestuur van TEC een mannenwereld aan die hij na zijn aanstelling stapsgewijs aanpakte. Om een volgende stap te kunnen zetten, was het ook nodig om het clubhuis en de Businessruimte te moderniseren. De weg voor professionalisering van de vereniging is ingeslagen.

Lees meer over zijn beleving als voorzitter van TEC.

Hoeveel leden heeft TEC?

“Er zijn 300 voetballende leden, met de niet voetballende leden komen we op 500 uit. Dus zo groot zijn wij niet qua ledenaantal.” 

Staat de jeugdopleiding nog in de kinderschoenen?

”Wij willen en moeten de jeugdopleiding naar de volgende fase tillen. De jeugd in Tiel moet de drang hebben om voor TEC uit te willen komen. Wij zijn al begonnen met de welpjes, Er is een sponsoractie opgezet om een pannaveldje op het terrein te krijgen. Op die manier kunnen de kleintjes kennismaken met het voetbal. Ze kunnen dan spelen in de 3×3 of 6×6-vorm. Onze aanwezigheid in de tweede divisie geeft de stad een enorme uitstraling. Wij willen dat jeugdleden probleemloos kunnen voetballen. Natuurlijk is het van belang dat een aantal spelers uit Tiel doordringen in het 1e elftal. Dat is goed voor de stad en ook goed voor de aanhang.” 

Prestatie of plezier?

“Ik denk allebei, want er is een hele grote groep mensen binnen de vereniging die gezelligheid en teambelang vooropstelt. Je moet als voetballer leren om te winnen, maar ook leren om te verliezen. Er komen meer aspecten bij kijken dan alleen maar drie punten binnenhalen. We willen in het jeugdplan al beginnen met sport- en spelvormen die de spelers zich eigen moeten maken.“ 

Opleidingen voor trainers?

“We hebben op dit moment een aantal goede trainers. Door de goede bezetting van de KNVB-cursussen staan de trainers op dit moment nog op de wachtlijst.

Fusieplannen?

“We zijn met Theole in gesprek om met de jeugd samen te gaan werken. Theole is een grote club en heeft veel gecertificeerde trainers. Misschien kunnen we gezamenlijk uitkomen met één jeugdafdeling.”

Voldoende vrijwilligers?

“Ook wij hebben te maken gehad met een tekort aan vrijwilligers. Dit heeft met name met de sfeer binnen de club te maken. Er is veel in positieve zin veranderd in Tiel. TEC was in beeld als een club voor arbeiders, Turken en Marokkanen (dat vind ik op zich niet erg). Wij zij bezig om dat beeld op een positieve manier te veranderen. De vrijwilligers zien dat ook en ze zetten eerder de stap om mee te doen. Dat geldt ook voor de ouders. Zij bieden steeds vaker zelf aan om bij een uitwedstrijd met de eigen privéauto te rijden. “ 

Sponsoren?

“We hebben geluk met onze groter sponsor Hennie van Dijkhuizen, de bekende oliehandelaar uit Tiel. Hij is al 30 jaar aan de club verbonden. Daarnaast hebben we als sponsor een groot Pools uitzendbureau van Eelco Bekker. We hebben door een commissie een weg kunnen vinden om ook anderen de gelegenheid te bieden om zich met hun naam aan de club te verbinden.“ 

Kunstgras?

Ik ben door deze vraag bij de club verzeild geraakt. Wij waren de enige club in Tiel die geen kunstgras had. We hebben daar twee jaar over gedaan. Het was een lastige beslissing. Er werd gezegd dat we te weinig leden hadden. We hebben nu veel meer trainingsfaciliteiten. Het eerste elftal moet nu nog gewoon op het grasveld te spelen.“ 

Is het gezond om in een rap tempo van tweedeklasser naar de tweede divisie te gaan?

“We hebben dit vaker meegemaakt in het amateurvoetbal in Nederland. Je ziet wat er gebeurd is met WKE die alles met zwart geld gefinancierd hebben. Ook in de Randstad werden een aantal clubs zo in leven gehouden. Bij TEC kan ik zeggen, hebben we zowel financieel als administratief alles op orde. Wij zijn enorm blij dat we het gered hebben in de tweede divisie, want je komt er niet zo snel in terug.” 

Inmiddels is Pieter van den Burg overleden, waarvoor onze condoleance en sterkte zowel voor de club als familie. 

G-Voetbal bij TEC

 

KLIK HIER VOOR HET ALBUM

©Foto’s & Video Het Gelderse Voetbal

MELD HIER OOK JOUW CLUB AAN VOOR SPECIAL CLUB VD MAAND