Club van de Maand: AGOVV Apeldoorn

Apeldoorn – Afgelopen maand bezochten we voor onze special Club van De Maand: AGOVV “de Blauwen” uit Apeldoorn. AGOVV heeft een top-accommodatie, waarop menig eerstedivisionist jaloers zou zijn. Het stadion kan met gemak 8000-8500 supporters huisvesten. Sportpark Berg en Bos glundert op deze middag onder de zon.

Het ruikt niet alleen naar de natuur maar ook naar voetbal en historie op het sportpark. AGOVV is opgestaan uit z’n coma. De club kende de meeste ups en downs die men kan voorstellen. Als topamateurclub stootte ze door naar de eerste divisie. Daarna moest de club vanwege het faillissement afscheid nemen van het betaaldvoetbal. Landelijk werd dit gezien als een soort ondergang. Men gaf niet op in Apeldoorn. Ondanks de glorieuze tijden uit het verleden met onder andere in 2002 Algeheel Amateur Kampioen van Nederland en kampioen Zondag Hoofdklasse C (2002), Districtsbeker Oost (1989) en KNVB Bekerfinalist (1938) wist men in 2010 een elftal op de been te brengen. AGOVV begon helemaal onderaan in de kelder van het amateurvoetbal in de 4e klasse op zaterdag. De weg omhoog lijkt ingeslagen te zijn. De club groeit weer, het heeft weer pupillen teams en het eerste speelt in de 2e klasse. Maar het einddoel is nog niet in zicht. De mensen om de club heen zijn erg gedreven en hebben grotere dromen.
AGOVV heeft ook een roemrucht verleden. Het sportpark Berg en Bos zag wereldsterren langs komen die bij AGOVV onder contract stonden. Grote namen zoals Klaas-Jan Huntelaar en Dries Martens die toen nog helemaal niet bekend waren. Inmiddels zijn het Internationals van Nederland en België. Overige bekenden zijn onder andere:

 • Nacer Chadli
 • Steven Berghuis
 • Paul Verhaegh
 • Demy de Zeeuw
 • Stanly Menzo
 • Peter Bosz
 • Marco Heering


Tevens heeft AGOVV het oudste tribune van Nederland, dat onlangs is gerenoveerd. De Club gaf met een spetterede feest met een benefiet wedstrijd bij de opening van dit tribune.  Lees hier meer over deze dag.

 

Historie AGOVV

Het ‘onrustbarende drankmisbruik en de gevolgen daarvan na sportwedstrijden op zondag’ brachten enkele leden van een Apeldoornse geheelonthouderszangvereniging ertoe om een geheelonthoudersvoetbalvereniging op te richten. Zo ontstond op 25 februari 1913 de v.v. AGOSV: de Apeldoornse GeheelOnthoudersvoetbalvereniging ‘Steeds Voorwaarts’. Na de eerste successen veroverde de vereniging een plaats in de Gelderse Voetbal Bond, waarin reeds een vereniging met de naam “Steeds Voorwaarts” speelde. Dit noopte de vereniging tot wijziging van de naam in AGOVV: Apeldoornse GeheelOnthouders VoetbalVereniging.


De club bouwde in de eerste jaren gestaag aan de sportieve prestaties en na de verhuizing naar sportpark Berg & Bos – waar nu nog steeds wordt gespeeld – volgde in het seizoen 1921/1922 het kampioenschap in de tweede klasse van de Nederlandse Voetbalbond (NVB). AGOVV was op dat moment al geen ‘geheelonthoudersvereniging’ meer. De naam AGOVV ging vanaf 1919 ‘Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder’ betekenen. Onder deze naam vierde de Apeldoornse vereniging gedurende de jaren ’20 en begin jaren ’30 van de vorige eeuw successen in onder meer de Eerste Klasse van het district Oost. Toch duurt het tot 1942 (tijdens de oorlog) eer de Apeldoorners hun eerste titel vieren: voor 16.000 toeschouwers is een 1-1 gelijkspel in Deventer tegen het Nijmeegse Quick voldoende voor de Oostelijke titel.

Eerste entree in betaald voetbal

We schrijven 1954: het jaar waarin in Nederland het betaald voetbal wordt ingevoerd. Op 25 juli van dat jaar besloottook AGOVV de stap te wagen. Na enige jaren met wisselend succes in de eerste klasse en vanaf 1956/1957 in de eerste divisie te hebben gespeeld, vormde de KNVB vanaf 1962 een systeem met drie divisies: de eerste en de tweede en daarboven de Eredivisie. AGOVV bivakkeerde veelal in de onderste regionen en werd in 1971 gesaneerd uit het betaald voetbal.

 

Sindsdien hebben de Blauwen zich vele jaren sterk gemaakt voor een terugkeer naar de betaalde regionen van de KNVB. Dat begon overigens pas serieus midden jaren tachtig, toen een beleidsplan op tafel kwam dat er eerst maar eens voor moest zorgen dat AGOVV weer terugkwam aan de top van het amateurvoetbal. Dit leverde uiteindelijk resultaat op: eind jaren negentig is de club weer waar zij wezen wil en kan het vizier op betaald voetbal. Dat valt niet mee: in november 2000 maakt de KNVB bekend dat voor terugkeer in het betaald voetbal eerst maar eens het kampioenschap in de zondaghoofdklasse C behaald moet worden. AGOVV grijpt dat seizoen (2000/2001) nog net naast die prijs, een jaar later is het wel raak en wordt AGOVV kampioen van de Zondag Hoofdklasse C én Algeheel Amateur Kampioen. Motivator achter de terugkeer is Apeldoorner Peter Bosz, die echter na het binnenhalen van het kampioenschap niet nog een jaar wil wachten en hoofdtrainer wordt bij De Graafschap.

Terugkeer in het betaald voetbal

AGOVV zelf richt zich tijdens het seizoen 2002/2003 nadrukkelijk op de terugkeer: de KNVB stelt opnieuw eisen waaraan voldaan moet worden. Het harde werken wordt eindelijk beloond op 15 augustus 2003: AGOVV is terug in het betaald voetbal. Officieel onder de naam AGOVV Apeldoorn en met Jurrie Koolhof als hoofdtrainer beginnen De Blauwen aan een nieuw avontuur. Zo’n 2.500 toeschouwers zien AGOVV op een gerenoveerd Sportpark Berg & Bos met 1-2 verliezen van TOP Oss, maar dat mag de pret niet drukken. Een week later wordt uit met 4-2 gewonnen bij Heracles Almelo, de week daarop is MVV met 3-0 het slachtoffer. AGOVV is definitief terug en sluit het debuutseizoen uiteindelijk af op een keurige tiende plaats.

Raimond van der Gouw

 

 

De goede resultaten verlokken technisch directeur Ted van Leeuwen tot de uitspraak dat AGOVV in haar tweede seizoen ‘om het kampioenschap moet strijden’. Die conclusie blijkt evenwel wat voorbarig. De Apeldoorners kennen tijdens het seizoen 2004/2005 opnieuw de nodige ups-and-downs en eindigen wederom als tiende. Reden voor een frisse wind: Koolhof krijgt geen contractverlenging, de inmiddels van trainerspapieren voorziene Stanley Menzo volgt hem op. Onder diens leiding speelt AGOVV een prima seizoen 2005/2006, al ziet het daar halverwege niet naar uit. De Blauwen bivakkeren na een slechte reeks onderin de ranglijst. Na de winterstop gaat het echter crescendo. Aan de hand van bepalende spelers als doelman Raimond van der Gouw, verdediger Robert van Boxel, middenvelder Daniel Guijo-Velasco en balvirtuoos Gonzalo Garcia Garcia legt AGOVV beslag op de de zesde periodetitel en daarmee deelname aan de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Hoewel die niet worden wat men er van had verwacht (TOP Oss toont zich te sterk) is de trots om een uitstekend seizoen toch alom aanwezig.

Rampjaar 2006/2007

Die goede lijn kan de club het seizoen erop echter niet vasthouden. Menzo laat daags voor aanvang van de eerste training weten te verkassen naar FC Volendam, daarmee AGOVV met een probleem opzadelend. Luttele weken voor de start van de competitie wordt in Rini Coolen (ex-FC Twente) alsnog een hoofdtrainer gevonden. Coolen heeft Eredivisie-ervaring en de nieuwe kunstgrasmat op sportpark Berg en Bos ligt er bovendien mooi bij: alle ingredienten voor een mooi seizoen lijken voorhanden.

Nieuwe start onder Van den Brom

Peter Bosz (L)

Met de komst van de nieuwe hoofdtrainer John van den Brom in de zomer van 2007 moet weer een frisse wind gaan waaien op Berg en Bos. Van den Brom kiest voor aanvallend, attractief voetbal en vestigt de hoop op veel jonge spelers uit de hoofdklasse van het amateurvoetbal en uit beloftenteams van betaald voetbalclubs. Dat wordt aangevuld met de ervaring van spelers als Jan Michels, Levi Risamasu en Ruud ter Heide. In de (lange) zoektocht naar een keeper komt Van den Brom uiteindelijk bij Raymond Lenting uit, de reserve-doelman van De Graafschap die voor een seizoen wordt gehuurd van de Superboeren.
Met Ter Heide als goaltjesdief en Dries Mertens als gangmaker op het middenveld begint AGOVV uitstekend aan de competitie. Na een kleine thuisnederlaag tegen FC Den Bosch (0-1) spelen De Blauwen verdienstelijk gelijk bij FC Emmen (3-3), waarna twee sensationele zeges geboekt worden op de subtoppers RBC Roosendaal en FC Volendam (beiden 2-1).

Aan dat beeld verandert tot de winterstop niet zoveel. AGOVV scoort makkelijk en wint ook de nodige wedstrijden (vooral thuis), maar houdt achterin vaak open huis. Dieptepunt is de 5-0 nederlaag op 26 oktober bij FC Omniworld. Daartegenover staan knappe zeges in Leeuwarden en Maastricht.
Na de winterstop heeft AGOVV moeite om het ritme weer te vinden. Pas tegen Veendam op 15 februari (5-0) wordt de eerste zege van 2008 bijgeschreven. De Blauwen zijn dan alweer afgezakt naar de onderste regionen op de ranglijst, het helpt niet dat de club door een administratieve blunder rondom de transfer van N’Toko drie punten in mindering krijgt van de KNVB. Na de zege op Veendam wint AGOVV nog thuis van Dordrecht, Go Ahead Eagles en Omniworld, maar de vele uitnederlagen maken dat er niet meer inzit dan de achttiende plaats. En dat is toch wel een flinke tegenvaller.

Meer over de historie vind je hier

Seizoen 2012/2013 Ondergang door faillissement

Het doek was gevallen voor AGOVV Apeldoorn. De Eerstedivisionist is dinsdag 8 jan 2013 door de rechtbank van Zutphen failliet verklaard. De Gelderse club had liefst één miljoen euro nodig om het seizoen af te maken.
AGOVV heeft twee miljoen euro aan langlopende schulden en de Belastingdienst, die nog ongeveer vier ton van de profs tegoed heeft, had het faillissement van AGOVV onlangs al aangevraagd.  Directeur Henk Timmer kwam onlangs met een reddingsplan, maar dat werd door de gemeente afgewezen. Daar kwam nog eens bij dat de gemeente Apeldoorn weigerde de velden van de amateurtak van de club terug te kopen.

 

De Vrijwilliger (Rob van Hunenstijn)

Net als iedere amateurclub drijft AGOVV op vele vrijwilligers met blauwen hart, en één daarvan is Rob van Hunenstijn. Rob zit al zijn hele leven lang dat hij zich kan herinneren, aan de AGOVV gebonden. Is begonnen bij de pupillen, en opgegroeid tot aan het eerste elftal. Ook speelt zijn zoon bij de club, waardoor hij zich altijd als vrijwilliger trainer/leider in de elftallen heeft ingezet, en waar zijn zoon tot aan het vorige seizoen, heeft gespeeld. Na het opstappen van de trainer, kwam Rob en Paul de Bruin in beeld. Hij werd assistent van Jerry Cooke bij het eerste elftal. Samen met Rob blikken we terug en kijken vooruit in de toekomst.

Jeugdvoetbal

Rob van Hunenstijn “AGOVV heeft altijd een zeer gewaardeerde jeugdopleiding gehad in het verleden, helaas is dat op dit moment weg bij ons. De gevolgen zijn vooral weggevallen destijds van het betaald voetbal en financiële problemen. Daardoor zijn we gefocust op de 1e elftal. We hebben bewust voor het zaterdagvoetbal gekozen om sneller de weg omhoog te kunnen vinden. ”

Selectie

Rob van Hunenstijn

“Iedere speler die bij ons komt, weet van onze ambities en naast prestatie verwachten we ook gezelligheid. Bijna iedere thuiswedstrijd is er een DJ of een band die optreed. Dat houdt de spelers betrokken bij de club, zodat men na de wedstrijden niet direct weggaan. We bieden geen geldvergoedingen aan de spelers, wel prachtige accommodatie, en ander materiaal, tevens hebben we elk jaar een Teamuitje. We willen niet met valse beloftes spelers binnenhalen. Eerst de weg omhoog vinden zodat het ook makkelijker wordt om goede spelers te benaderen. Ook zal er meer jeugd moeten komen. Ik verwacht dit seizoen een hevige competitie, de ploegen zijn beter dan het vorig seizoen. We zijn slecht gestart in de 2e klasse, het gaat langzaam aan iets beter. Maar we gaan voor de prijzen, een seizoen is nog lang, dus wie weet hebben we in de zomer van 2017 weer een feestje hier. “, aldus een lachende Rob.

 

10 vragen aan de Voorzitter (Gerwin Koopman)

Gerwin Koopman is sinds januari ’16 voorzitter van de club. Hij is jong en ambiteus, straalt van energie, en heeft een druk leven. Daarnaast is hij dagelijks bezig met de club. Wij stelden dhr. Koopman de volgende vragen:

 • Hoe lang bent u betrokken bij de club?
 • Ik ben al vanaf mijn 16e betrokken bij AGOVV, ik ben nu 45 jaar. Dus bijna 30 jaar hier.
 • Wat voor een club is AGOVV voor u?
 • AGOVV straalt voetbal, mooi en verzorgend voetbal. Vroeger waren we een opleiding instituut voor heel Gelderland.
 • Hoeveel teams heeft de club?
 • We hebben 8 senioren teams en sinds dit seizoen ook minipups.
 • Ambitie als club?
 • Wij komen van een heel diep dal, maar we willen weer op niveau terugkomen als club. Als de club gezond is moeten we de top van amateurs kunnen halen. Daar hebben we minimaal vijf jaar voor nodig.
 • Mist u betaald voetbal in Apeldoorn?
 • Binnen onze stadsgrenzen samen met de gemeente hebben we het geprobeerd. Het heeft helaas niet lang voortbestaan, het is zoals het is. Ik denk dat er financiële en politieke impulsen te kort kwamen.
 • Jeugdvoetbal, komt dat terug?
 • We zijn dus begonnen met een aantal minipups teams dat onderling competitie speelt. Terwijl AGOVV jaren geen jeugd meer had, kwam het langzaam weer op gang. We pakken het nu anders aan, maar de traditie AGOVV is zoals het is. Als we wat gaan doen willen we het ook goed doen. We denken zelfs aan damesteams.
 • Hoe belangrijk zijn vrijwilligers voor AGOVV?
 • Erg belangrijk, op dit moment zijn alle vrijwilligers voor de senioren. Als er jeugd teams komen verwacht ik meer vrijwilligers. We hebben ook andere plannen op het sportpark, ook daar zullen we vrijwilligers voor moeten vinden. We doen alles nu stap voor stap. Ik merk nu ook dat steeds meer oud-Agovv”ers terug komen. Men ziet dat er steeds weer positieve dingen gebeuren, dat stemt mij zeer tevreden.
 • Hoe maken jullie AGOVV aantrekkelijk voor de sponsoren?
 • Gelukkig hebben we al enkele jaren twee vaste hoofdsponsors. Steeds meer bedrijven melden zich aan als sponsor. We hebben ondertussen een sponsor commissie van 4 leden die dat in kaart brengen.
 • Hoe gezellig is AGOVV?
 • We hebben bijna ieder thuiswedstrijd een DJ geregeld, we hebben daarnaast ook clubavonden op 1e en 3e donderdag van de maand. Voor de leden wordt er tevens een BBQ gegeven, ik help zelf ook vaak mee.
 • Waar staat AGOVV in 2020?
 • Agovv zal de hoofdklasse voetballen, we hebben dan een nieuwe clubgebouw en een ledenaantal van 500 ( hoop ik ).

 

Gerwin Koopman

 

KLIK HIER VOOR HET ONLINE ALBUM

Meld hier ook jouw club aan!