Miraculeus 4-4 gelijk spel van FC Zutphen bij DOS'37

FC Zutphen heeft zaterdag in Vriezenveen een miraculeus gelijk spel behaald. In de rust was het 4-1 voor de gastheren, en niemand gaf nog 1 cent voor de kansen van de Zutphenaren, die een bedroevend slechte eerste helft af leverden. Het leek er daarom meer op dat de Zutphenaren een zware afstraffing tegemoet zouden gaan. Maar de 2 beste spelers aan Zutphen kant, Mark Bloemendaal en Thomas Nijkamp zorgden met 2 doelpunten elk, voor een uitstekend gelijk spel. En op grond van de 2e helft was dat ook nog verdiend, omdat de verder goed leidende scheidsrechter Smit ook nog een doelpunt van Mark Bloemendaal af keurde, volgens de vele insiders ten onrechte, wegens buiten spel.

DOS “37 dat de laatste weken een aantal zeer goede resultaten had neergezet, begon voortvarend aan de wedstrijd. Tom Hegeman miste ternauwernood en een schot van Lennard Mulderije belandde net naast het doel. De zeer ongelukkig spelende Jelle Macare kreeg in de 10e minuut een strafschop tegen, nadat hij de bal uit een kopbal tegen de arm kreeg.  Tom Hegeman benutte deze buitenkans foutloos en bracht zo de 1-0 op het scorebord.  FC Zutphen kreeg daarna wat meer grip op de wedstrijd, met name via de sterk spelende Mark Bloemendaal. Maar de verdediging, met uitzondering van de doelman, had in de 1e helft een complete off day. En omdat er ook op het middenveld de meeste duels verloren gingen, was iedere aanval van DOS zeer gevaarlijk.

Toch viel in de 24e minuut de 1-1. Een mooie aanval van FC Zutphen bracht de bal bij de sterke spits Thomas Nijkamp. Hij bedacht zich geen moment en schoot van afstand uitstekend en onhoudbaar raak.  FC Zutphen probeerde de draad op te pakken en had bijna succes via een vrije trap van Mark Bloemendaal, die maar net door doelman Julian Bakker tot corner kon worden verwerkt. Maar de gastheren hadden vlekkeloos in de gaten, met hun diverse ervaren spelers, waar de zwakte van FC Zutphen zat.  Goed doorjagen in de 28e minuut leverde de 2-1 op door opnieuw Tom Hegeman. Drie minuten later in de 31e minuut lag de 3-1 achter Marijn Sangers. Een prima voorzet werd maar half geraakt door Maarten Smit, maar de bal stuiterde onhoudbaar voor de doelman binnen.

FC Zutphen bleef volharden in het veel te slappe spel.  En dat noodzaakte de technische staf al na 35 minuten in te grijpen temeer daar Huib Achterkamp en Jelle Macare met blessures kampten. Beide spelers werden vervangen door Floris Egbers en Geert Bijl.  Tot overmaat van ramp viel in de 38e minuut de 4-1 na een uitstekend lopende aanval van DOS “37. Stefan Huiskes stond aan het eind van de aanval en rondde bekwaam af.  Het pleitte voor FC Zutphen, dat ondanks deze afstraffing, het elftal niet in paniek raakte. DOS kreeg vlak voor rust al een waarschuwing na een goede actie van Mark Bloemendaal, die een afgemeten voorzet gaf aan Thomas Nijkamp, die meteen binnen schoot. De bal caramboleerde echter uit het doel, waarna Aldo Joaquim voor open doel staande over schoot. De bal had namelijk veel effect.

Op slag van rust had DOS de wedstrijd kunnen beslissen , maar Marc Meijer miste een enorme kans. Er zullen in de rust pittige woorden zijn gevallen in de kleedkamer van FC Zutphen. Aldo Joaquim, ook al niet fit, bleef in de kleedkamer achter, en werd vervangen door Joshua Palm.  FC Zutphen kwam echter als herboren terug. Het team zocht vol de aanval, zonder achterin de dekking te verwaarlozen. Nu werd er ineens wel met volle overtuiging verdedigd, en DOS, dat dacht de buit al binnen te hebben, stond er bij en keek er naar.

Joshua Palm, die regelmatig zijn tegenstander te snel af was, en goed gecoacht werd door assistent trainer Ruben Klaver, schreeuwde om een penalty, nadat hij binnen de 16 meter onderuit was gehaald. Scheidsrechter Smit en zijn assistenten zagen er echter geen penalty in.  Even later was er een diepe bal op Mark Bloemendaal, die alleen op doelman Bakker af stoof, en de doelman via een lob het nakijken gaf. Zijn doelpunt werd echter wegens buiten spel afgekeurd, een discutabele beslissing.  Een vrije trap van Mark Bloemendaal werd goed gepareerd door doelman Bakker. De daaruit volgende scrimage leverde net geen doelpunt op voor FC Zutphen. De onfortuinlijke Daniel Opoku zag zijn schot net voor de lijn weg gehaald worden.

Een doelpunt kon echter niet uit blijven, en die viel in de 65e minuut.  Een prachtige dieptepass van Marco Kroese op Mark Bloemendaal bracht hem opnieuw voor doelman Bakker, die hij dit keer kansloos liet, 4-2. Joshua Palm, ook met een blessure spelend, was ondanks dat zijn tegenstanders steeds te snel af.  Dat resulteerde in de 74e minuut in de 4-3. Een goede aanval over links bracht Joshua Palm in stelling, hij stuitte echter op de doelman, ook Geert Bijl kreeg de bal niet over de lijn, maar in 3e instantie was het Mark Bloemendaal die zich deze kans niet liet ontnemen, en onhoudbaar raak schoot.

Twee  minuten later was het 4-4 na een prima kopstoot van Thomas Nijkamp na een goede voorzet vanaf links.  FC Zutphen hinkte daarna enigszins op twee gedachten. Of doordrukken of het onverwachte gelijk spel verdedigen. DOS gooide ook nog een keer alles op de aanval. Maar verder dan een goede mogelijkheid van Lennard Mulderij kwam men niet. Zijn kopbal ging net over. Aan de andere kant was het Thomas Nijkamp, die net een teenlengte tekort kwam, na opnieuw een goede bal vanaf de flanken. Beide teams konden echter leven met het gelijke spel, waar het resultaat bij de Zutphenaren het meest werd gevierd.

Komende zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen het eveneens fysiek sterke Vroomshoopse Boys. Er zal opnieuw een flinke portie kwaliteit en inzet van de Zutphenaren gevraagd worden.

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Niek Bakkerweerd, Sebastian van Laar, Marco Kroese, Radjindher Banwari, Aldo Joaquim ( 46. Joshua Palm), Huib Achterkamp ( 35. Floris Egbers), Jelle Macare ( 40. Geert Bijl), Mark Bloemendaal, Thomas Nijkamp.

Door: Gerjan Nijland

Alle uitslagen, de stand en het programma van de klasse vind je op onze klassenpagina.