Uitgelicht trainersvisie Ricardo Gil y Muinos (sv Babberich)

BABBERICH – Ricardo Gil y Muinos is sinds juli de nieuwe trainer van het eerste team van Babberich. Hij gaat voor de wisselwerking tussen de spelers, trainers, begeleiding en supporters. Hij wil het beste uit de spelers halen, maar daar moeten zij dan wel wat voor over hebben!

Mensen aansturen: niet alleen op het werk, maar ook op het veld!

In het gesprek dat ik met Ricardo heb, komt zijn gedrevenheid naar voren. Vol enthousiasme is hij aan deze nieuwe uitdaging begonnen en is zich er terdege van bewust van de druk die op zijn schouders rust. Hij gaat dit seizoen voor het resultaat en hij is ervan overtuigd dat het hem gaat lukken. De eerste verloren wedstrijd was een domper voor de spelers en de technische staf, maar zoals hij zelf zei: “Wij hebben nog 25 wedstrijden te gaan, wij gaan voor de drie punten bij iedere wedstrijd. Natuurlijk is het een domper, deze verloren wedstrijd, maar daarmee hebben wij de oorlog nog niet verloren!”. Deze uitspraak is kenmerkend voor zijn manier waarop hij in het leven staat: positief en vooral met humor

In zijn dagelijks leven is hij leidinggevende bij Ohra. Hij ziet een duidelijke parallel tussen zijn werk en zijn rol als trainer bij SV. Babberich/Liemers. “Bij beide groepen moet je het beste uit de mensen halen. Dit kun je doen door alles voor te kauwen, maar effectiever is het om iets te leren door het te ervaren”, is zijn mening. Hij ziet zichzelf meer als coach. Communicatie is belangrijk. “Van de spelers verwacht ik een aantal basisvaardigheden, die heb je nodig om op dit niveau te voetballen. Verder moet een speler continu bezig zijn met zijn persoonlijke ontwikkeling, zelfs bij de meest eenvoudige oefeningen. Messi en Ronaldo, de twee beste voetballers ter wereld doen dit nog dagelijks. Dus als zij dat doen, dan moeten spelers op ons niveau dat al helemaal doen! Vaak wordt er gedacht, dat de spelers voor de trainer trainen, maar dat is in zijn optiek een misverstand. Trainen doe je voor jezelf. Of je ingezet wordt in een wedstrijd is mede afhankelijk van de inzet tijdens de training. Een speler moet tot het uiterste gaan! Het team probeer ik beter te maken door de spelers vragen te stellen waarom zij bepaalde keuzes maken en hen te leren hoe zij positie moeten kiezen. Spelers moeten op die manier mee gaan denken en op deze manier hoop ik op snel resultaat bij de groep.”Ricardo eist van zijn spelers dat zij aan het einde van de wedstrijd volledig leeg gespeeld zijn. “Zij moeten knokken voor wat zij waard zijn!”

Ricardo legt een van zijn speler wat uit

Ricardo (links) legt een van zijn speler wat uit

Ricardo is van mening dat dit gaat lukken bij deze gedreven groep spelers. Er is nog veel werk aan de winkel. De kwaliteit van de trainingen moet omhoog. De spelersgroep moet gekneed worden. Er zijn veel nieuwe jongens in het team en zij moeten leren de mouwen op te stropen en hard te werken tijdens de training en in de wedstrijden. De groep is zich wel degelijk bewust van de rivaliteit die er heerst bij de streekderby’s. “Dit moet echter niet leidend worden voor ons spel!” Ricardo kijkt als min of meer buitenstaander naar de streekderby’s. “Babberich is een voetballend team, wil graag het spel maken, maar zal ook strijd en passie moeten leveren. Voor een team dat veel op balbezit speelt, is dit vaak een moeilijke combinatie. Je kunt dit wel laten zien door als team de tegenstander op te jagen door snel in balbezit te komen en hiermee aan jouw team, de tegenstander, maar ook het publiek te laten zien, dat je strijd levert.”

Op mijn vraag hoe hij het spel weer aantrekkelijk wil maken voor het publiek is hij duidelijk. “Er moet een wisselwerking zijn tussen het team en het publiek. De supporters van SV. Babberich/Liemers moeten zich met de ploeg kunnen identificeren. Dit is aan de ene kant moeilijk, omdat Babberich jongens van buiten aantrekt en minder werkt met spelers uit de eigen gelederen, maar aan de andere kant is het goed mogelijk door goed en aantrekkelijk voetbal te spelen! Het publiek wil goed voetbal zien met strijd. Kenmerkend voor het voetbal van Babberich moet zijn: jagend voetbal, laten zien dat je er bent en naar voren druk zetten. De spelers moeten er de volledige 90 minuten voor gaan! Het resultaat is belangrijk, maar moet het spel niet gaan beïnvloeden. Belangrijk is ook, dat er een klik komt tussen spelers onderling en de trainer. Ricardo kan goed begrijpen, dat een speler de pest in heeft als hij op de bank komt te zitten, maar hij moet er wel voor waken, dat dit het groepsproces niet negatief gaat beïnvloeden. Onze kracht moet zijn: dat wij het elkaar gunnen en dat wij ernaar streven het beste resultaat te halen. Het team in het veld is belangrijk. De spelers hebben elkaar nodig. Lukt dit, dan ziet de toekomst van het elftal er rooskleurig uit!”

Door:  Vrougje Fikke  Foto: Pieter en Wil Kuijpers

Klik hier voor het stand en programma