Uitgelicht trainersvisie Martijn de Harder (sv Groen Wit ’62)

ARNHEM – Deze week in onze Special…Even Voorstellen stellen we u Martijn de Harder 35-jarige ambitieuze trainer van sv Groen Wit ’62 voor. Dit seizoen (2014/2015) is zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij de 4e klasser uit Apeldoorn.Wij vroegen aan Martijn die onlangs zijn contract met Groen Wit heeft verlengd over zijn voetbalvisie en nog veel meer ;

Hoe verloopt het seizoen tot op heden?
In het begin van het seizoen hebben we van het 1e en 2e één selectie gemaakt, iedere week selecteerde we op donderdag de twee teams. Na een week of 8 hebben we een evaluatie ingepland, omdat we het idee hadden dat we er niet alles uit konden halen. De mening van de spelers (negental spelers uitgenodigd) is in deze extreem belangrijk geweest, de spelers moesten wat ons betreft achter deze nieuwe werkwijze staan. N.a.v. die evaluatie hebben we een aantal duidelijke wijzigingen doorgevoerd en sinds die tijd zien we 2 teams die er echt voor elkaar staan. De resultaten van het 1e zijn nog wisselvallig, wel is me duidelijk dat we te weinig punten hebben. Hierdoor verwacht ik wel meer de tweede seizoenshelft.

Martijn coachend tijdens de wedstrijd

Martijn coachend tijdens de wedstrijd

Wat is jouw historie als trainer?
In 2001 begonnen als jeugdtrainer bij de C – junioren van Apeldoornse  Boys, dit is dan ook de club waar ik ben opgegroeid. Tot juni 2009 bij de C – junioren gebleven en hele mooie jaren gekend met leuke talentvolle groepen. In het laatste (2008/2009) seizoen mijn UEFA C jeugd afgerond om daarmee het seizoen erop VIOS Vaasen 2 te gaan trainen. Bij VIOS heb ik 3 maanden met veel plezier gewerkt, alleen had ik wat moeite met mijn rol als tweede trainer. Intussen denk ik dat ik het nu anders aangepakt zou hebben. Verder was ik ook assistent bij Vitesse/AGOVV o14. In het seizoen 2011-2012 ben ik teruggekeerd bij Apeldoornse Boys om daar de A1 te gaan trainen, samen met een rol in de Technische Commissie. In de winter van seizoen 2012-2013 ben ik begonnen als 2e trainer bij mijn huidige club s.v. Groen Wit ’62, waar ik het afgelopen seizoen mijn UEFA B heb afgerond. Het huidige seizoen is mijn eerste klus als hoofdtrainer.

Waar wil je met jouw ploeg  naartoe?

We richten ons nu op een plek bij de eerste 4, dat zal een hele klus gaan worden. We hebben een talentvolle ploeg met jonge gretige spelers welke steeds beter gaan samenwerken. Daarbij pakken de meer ervaren spelers ook steeds vaker hun verantwoordelijkheid en vormen we meer en meer een team. Voor de toekomst willen we echt gaan spelen om de prijzen. Vanuit de jeugd komen echt goede spelers door, welke ervoor gaan zorgen dat we nog meer opties binnen de selectie gaan krijgen. Persoonlijk hoop ik s.v. Groen Wit ‘62 naar die 3e klasse te krijgen en daar een onderdeel van te zijn, dit is een club die dat verdient.

Martijn de Harder

Martijn de Harder

Kun je iets vertellen over jouw voetbalvisie?
Ik hou van aanvallend voetbal, spelen op helft van de tegenstander en daar de tegenstander onder druk zetten en houden. Verder vind ik een goed positiespel de basis van aanvallend voetbal. Wat je graag wilt is dat het 2e en de A1 ook dezelfde speelwijze en de visie naleeft, zodat de spelers echt voor de hoofdmacht worden opgeleid. De overige jeugd moet je in die trant willen voorbereiden. Wat bedoel ik daarmee: wij spelen met echte buitenspelers, dan wil je niet dat er ergens binnen de jeugdteams met 2 spitsen gespeeld wordt. Ook willen we het liefst voetballen op helft tegenstander, dan wil je geen jeugdteam zien die achterover leunt en bal blind naar voren schiet. Mijn visie is nog steeds gericht op het opleiden van jeugd. Daarbij hoop ik als hoofdtrainer met trots eigen jeugd met goed succes in te passen. Uiteraard gaat het bij een 1e nog steeds om het resultaat. Een vroegere leider van mij zei altijd: “zonder strijd, geen overwinning”. Dat is wel de basis van een team, keihard werken als team en de taken/ afspraken nakomen. Wij spelen de wedstrijden om te winnen, dit met een aanvallende bril en dan loop je wel eens tegen de lamp.

Straftraining  ja/nee?
Echt straftraining? Vroeger heb ik dat weleens gedaan, maar dan praat ik wel over een jaar of 7 terug. Vroeg mijzelf op een gegeven moment af of dit echt had gewerkt. Ik ben nu altijd bezig met arbeid rust verhoudingen, dus straftrainingen van “bal aan de kant en lopen” passen wat mij betreft niet. Wanneer je maar 2 maal in de week traint, dan wil ik die dagen maximaal benutten voor de VCT en de TT

Waarin ben jij anders dan andere trainers? Wat onderscheid jou?
Ik heb geen idee hoe andere trainers werken. Voor mij is duidelijkheid geven, discipline, consequent zijn extreem belangrijk. Verder probeer ik mijzelf altijd te verbeteren, vraag daarbij feedback aan iedereen waar ik van verwacht dat deze mij eerlijk hun mening geven. Verder zoek ik altijd het dialoog met de speler en doe alles in teken van teamontwikkeling.     

Ben je een staande of zittende trainer?
In ben een trainer die observeert. Soms moet je wel eens de boel anders neerzetten, maar continue schreeuwen is niet mijn manier. Ik roep vaak bij een dood spelmoment een speler of de aanvoerder bij mij, om zo wat aanwijzingen te geven of aan te horen hoe de speler zelf situatie ziet/ herkend.

Wat is jullie tactiek?
Ga uiteraard niet onze gehele tactiek op tafel leggen, tegenstanders moeten daar zelf maar een antwoord op verzinnen. Op dit moment spelen we in een 4-3-3 teamformatie. We spelen graag op helft tegenstander en zetten de tegenstander het liefst direct vast.

Scout je zelf wel eens talenten in je vrije tijd?
Scouten van talent doen we niet buiten de vereniging, wel bij onze eigen jeugd, daar loopt wat mij betreft voldoende tussen. Vind overigens dat daar nu de beste tijd voor aanbreekt. Voor de winter moeten alle teams nog hun draai vinden en dan heeft het voor mij nog geen zin om echt te scouten/observeren. Er doen al een aantal spelers van de A1 met regelmaat (wedstrijden en trainingen) mee met ons of het 2e, van deze spelers hebben we een duidelijk beeld en daar ben ik ook zeer tevreden over.

Vind je teambuilding belangrijk of tijdverspilling?
Teambuilding vind ik super belangrijk. We hebben hier vanuit de club een bepaald budget voor, dit is gereserveerd voor een drietal momenten per seizoen. Buiten het budget om regelen de spelers vaak zelf ook avonden dat er ergens gegeten en gedronken wordt, dit zijn top avonden. Vrijdag 9 januari gaan we een weekend met de gehele selectie naar Antwerpen, zo in de winter werkt geweldig en kan je echt zien als teambuilding. Om te presteren, moet je als een team samenwerken.

Heb je zelf nog ambities?
Och ambities genoeg. Ik zie mijzelf met 35 jaar als jonge hoofdtrainer. Mijn eerste ambitie is met s.v. Groen Wit ’62 te promoveren. De club heeft mij de kans gegeven om als hoofdtrainer aan de slag te gaan, dus zou dit een mooie beloning zijn. Als trainer wil je verder natuurlijk ook het hoogst haalbare halen, dat doe ik dan het liefst geleidelijk aan. Laat ik eerst maar zorgen voor de nodige prestaties met mijn teams en van daaruit kijken/ plannen wat mijn verdere pad gaat worden. Voor nu heb ik UEFA B en mag je t/m 2e klasse standaard.

Stand in deze klasse

Klik hier voor meer specials