Uitgelicht Trainer Gert-Jan Oogjes (FC Zutphen zo) ” İk ben fulltime met voetbal bezig”

ARNHEM – De jonge (28 jaar) Gert-Jan Oogjes heeft al aardig wat ervaring opgedaan in de afgelopen jaren als trainer. Sinds vorig jaar staat hij aan het roer bij FC Zutphen zondag 1.

We vroegen aan de jonge ambitieuze trainer het volgende:

Hoe verloopt het seizoen tot op heden?
Het seizoen verloopt sportief gezien boven verwachting, wij staan nu op de derde plaats. De eerste twee wedstrijden gingen verloren en vanaf dat moment hebben wij een reeks van tien wedstrijden neergezet waarin wij 1x gelijk hebben gespeeld en negen keer gewonnen. De laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Voorst liepen wij tegen een nederlaag aan (2-0) en was een lange reeks zonder nederlaag verbroken. Het is een seizoen met ups en downs en dat heeft dan niets te maken met het sportieve gedeelte. Onze leider Jan Tijmans is 31 oktober overleden,  je merkt dat het wat doet met een groep. Zijn zoon Ruben speelt bij ons en die maakte in de eerst volgende wedstrijd zijn rentree naar 1,5 jaar blessureleed en scoorde daarin. Op dat soort momenten is winnen of verliezen niet belangrijk, maar hiermee viel het een en ander wel op zijn plaats. Op dit moment staat wij boven aan in de tweede periode, 5 gespeeld en 15 punten. We maken een goede kans op de 2e periode maar dan is het cruciaal dat je goed de winterstop uit komt.

Wat is jouw historie als trainer?

Seizoen Club Functie/Team
Jul. 2013 – anno FC Zutphen Voetbaltechnisch coördinator
Jul. 2014 – anno FCZutphen voetbalschool Coördinator

 

Seizoen Club Functie Klasse
2005 – 2006 ESA Arnhem Trainer C1 2e Divisie
2006 – 2007 NEC (BVO) Trainer D2 Hoofdklasse
2007 – 2008 NEC (BVO)Zvv Zutphania Trainer D1 Hoofdtrainer 1e Divisie4D/6e
2008 – 2009 Zvv Zutphania Trainer A1/
Hoofdtrainer
2e klasse
4H/3e
2009 – 2010 Zvv Zutphania Hoofdtrainer 4G/2e
2010 – 2011 Zvv Zutphania Hoofdtrainer 4G/12e
2011 – 2012 De Graafschap
De Hoven
Trainer onder 14(C2)
Hoofdtrainer
BVO Competitie
6D/3e
2012 – 2013 De Graafschap
De Hoven
Trainer onder 13
Hoofdtrainer
1e Divisie
5G/10e
2013 – 2014 Fc Zutphen zon Hoofdtrainer 4G/13e
2014 – 2015 Fc Zutphen zon Hoofdtrainer 5G

Waar wil je met jouw ploeg  naartoe?
De doelstelling voor dit seizoen is eindigen in de top 5, wat dat betreft liggen we op koers. De nummer 2 speelt een beslissingswedstrijd en als dan niemand anders buiten de top5 een periode wint dan speel je nacompetitie. Daaraan deelnemen is voor ons een prijs op zich, vorig seizoen zijn we toch wel kansloos gedegradeerd. De oudere jongens zijn gestopt en daarom bouwen wij dit seizoen aan een nieuw team. De groep is uitgebreid naar 18 spelers en 2 keepers. Dit is ideaal, vooral op trainingen. Het houdt iedereen scherp. Vorig seizoen kregen wij veel doelpunten tegen en daarom zijn wij de eerste seizoenshelft vooral druk geweest met het voorkomen van tegendoelpunten, wij hebben aanvallers die altijd wel kansen creëren en kans hebben om te scoren. Dit pakt op dit moment positief uit, wij hebben 15 doelpunten tegen en 35 doelpunten voor.

Kun je iets vertellen over jouw voetbalvisie?
Mijn visie deel ik denk ik met veel Nederlandse trainers. Aanvallend voetbal spelen, pressie spelen en de tegenstander vast zetten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de spelersgroep en de kwaliteiten die zij bezitten. De intentie is altijd om met aanvallend voetbal resultaat te behalen, het liefst in een 4-3-3 formatie maar dat is niet leidend.

Waarin ben jij anders dan andere trainers? Wat onderscheid jou?
Wat mij onderscheid is dat ik de laatste 3 jaar voetbal als beroep heb. Ik ben bij FC Zutphen trainer en voetbal technisch coördinator. Dit kost mij gemiddeld zo’n 40 uur in de week. Volgend seizoen stop ik als trainer van de Zondag 1 en zal mij de komende twee seizoenen volledig gaan richten op de jeugd. Ik ben meer dan alleen een voetbaltrainer voor een vereniging, ik mag graag activiteiten organiseren voor de jeugd en ben heel benaderbaar. In sommige gevallen is dat natuurlijk ook een valkuil maar zo ervaar ik het zelf niet. Het zorgt er wel voor dat ik vaak drukker ben dan ik hoef te zijn. Bij alle verenigingen waar ik gewerkt heb zullen zij mij herinneren als een fijne persoonlijkheid die de club in beweging heeft gebracht. In juli 2014 heb ik bij FC Zutphen een voetbalschool opgezet. FCZutphen voetbalschool, deze coördineer ik nu.

Gert Jan Oogjes voor de training

Gert Jan Oogjes voor de training

Ben je een staande of zittende trainer?
Staand. Ik neem mijzelf wel eens voor om rustig in de dug-out te gaan zitten maar dat duurt vaak niet zo lang. Ik probeer mijzelf wel een spiegel voor te houden en mij af te vragen of het geen wat je dan roept ook ten goede komt van het spel en wat het dan voor invloed heeft gehad. Ik denk dat een juiste balans tussen beide het beste is, maar dat heeft ook vooral met ervaring te maken.

Wat is jullie tactiek?
Op dit moment spelen wij 4-4-2, maar zijn dit seizoen begonnen met drie spitsen en kunnen daar ook op terug vallen. Ik denk dat de samenstelling van het team er voor zorgt dat 4-4-2 beter bij ons past. Mijn eigen voorkeur gaat normaal uit naar 4-3-3.

Scout je wel eens talenten in je vrije tijd?
Als ik talenten scout dan doe ik dat vooral binnen de jeugdafdeling van FC Zutphen, wij hebben inmiddels meer dan 600 jeugdleden en daar probeer je de talenten altijd uit te vissen zodat iedereen op zijn eigen niveau kan spelen.

Teambuilding belangrijk of tijdverspilling?
Teambuilding is een proces dat altijd in ontwikkeling is. Ik geloof er niet in dat een avondje samen lol hebben direct positieve invloed heeft op het team proces. Dit is een proces dat altijd in ontwikkeling is, daar kan iedereen invloed op uit oefenen en daarom is het belangrijk dat iedereen bewust is van zijn rol in het team en dit accepteert.

Heb je zelf nog ambities?
Op dit moment is de planning dat ik mij aankomend seizoen of het daarop volgende seizoen ga inschrijven voor TC1. Ik ben nog maar 28 jaar oud en heb er al een behoorlijke carrière opzitten, maar ben nog lang niet tevreden. Ik wil op een zo hoog mogelijk niveau werken.  In de functie waar ik nu werk liggen er bij FC Zutphen veel uitdagingen. Het is absoluut geen straf om hier een lange tijd werkzaam te blijven. Ik zie de toekomst dan ook met een glimlach tegemoet.

© Door onze verslaggever

Klik hier voor meer specials