Uitgelicht Robert de Pauw (sc NEC) “Ik ben een coach die zowel de voetballer als de persoon ontwikkelt”

ARNHEM – Robert de Pauw vormt samen met Ulrich Cruden het trainersduo bij sc NEC. Met sc NEC staat Robert nu 11e met 14 punten uit 13 wedstrijden. Het verschil is maar klein binnen de Hoofdklasse C. Het verschil tussen de 7 en 12 bedraagt maar 6 punten dus alles is nog mogelijk voor Robert en zijn team. Ambitieuze Robert nam afgelopen seizoen afscheid van Orion na kampioenschap in de 3e klasse. Wij kregen de mogelijkheid om hem een aantal vragen te stellen om hem nog beter te leren kennen en te horen wat zijn trainersvisie is.

Hoe verloopt het seizoen tot op heden?
We zijn goed begonnen waarna we kort onder de top stonden, maar in een periode waarin we veel moeilijke uitwedstrijden hadden liep het wat minder met ons team. Dit heeft ons punten gekost. Echter we wisten dat het seizoen niet altijd over rozen zou gaan dus we gaan zeker de uitdagingen aan die we in de 2e seizoenshelft nog tegen gaan komen.

Robert de Pauw met Uli Cruden naast elkaat

Robert de Pauw (L) met Uli Cruden naast elkaar geconsenteerd   Foto: Rob Koppers

©

Wat is jouw historie als trainer?
Ik ben op mijn 13e levensjaar begonnen als trainer bij S.C.E. Nijmegen. Ik heb daar bij de F, E ,D en C-Jeugd mijn eerste vlieguren gemaakt als trainer. Met wat kampioenschappen en een degradatie. Ongeveer 9 jaar heb ik dat gedaan en ondertussen ook mijn JVT en TC3-diploma gehaald.  Destijds speelde ik zelf ook nog. Toen ik bij de N.E.C. amateurs ging spelen werd ik ook daar gevraagd om trainer te worden bij de jeugd. Daar heb ik 8 jaar getraind en de C, B en A jeugd gedaan. Met de B en A jeugd zijn we kampioen geworden in respectievelijk de 3e en 2e Divisie landelijk. Daarbij de stap naar senioren gemaakt en 3 jaar lang assistent bij het 1e elftal geweest en ook het onder de 23 elftal gedaan. Tijdens deze periode ben ik ook 4 jaar werkzaam geweest bij de voetbalacademie N.E.C./FC Oss bij eigenlijk alle leeftijden en heb ik mijn TC2 en TC1-diploma gehaald. Het was hard werken en veel investeren in mezelf en anderen maar de moeite waard. Op het hoogtepunt gaf ik 9 trainingen per week gaf en had ik soms ook 3 wedstrijden in een weekend. (Naast een baan) Ik heb toen gekozen om na 17 achtereenvolgende seizoenen een sabbatical year te nemen zoals dat heet. Na deze sabattical year wilde ik graag een senioren 1e elftal doen en vroeg sv Orion of ik daar het 1e elftal wilde doen. Ik had me geen mooiere club en uitdaging kunnen wensen. Het is afgelopen seizoen voorspoedig gegaan en we zijn kampioen geworden in de 3e klasse op de laatste speeldag. Tijdens het seizoen heeft de N.E.C. amateurs me benaderd of ik het 1e elftal in de hoofdklasse C wilde trainen. Dit is nu mijn huidige trainers job.

Waar wil je met jouw ploeg  naartoe?
We willen met onze ploeg naar de top van de hoofdklasse. We hebben nu allereerst als doel gesteld om ons veilig te spelen en we proberen ook een gooi te doen naar de top 5  en een periode. Echter we zullen ons moeten verbeteren t.o.v. de eerste seizoenshelft. Daarbij streven we naar een ploeg waarbij de spelers weten wat er gevraagd wordt binnen onze speelwijze en spelers die onverstoorbaar zijn voor randzaken en weten waarom het gaat.

Robert Coacht in de wedstrijd tegen Julina Maldenn

Robert Coacht in de wedstrijd tegen Juliana Malden

Kun je iets vertellen over jouw voetbalvisie?
Ik streef een aanvallende speelwijze na waarbij het team initiatief en verantwoordelijkheid neemt. Ik ben een trainer die aandacht heeft voor techniek, tactiek, fysiek, mentaal etc. en creëer randvoorwaarden zodat spelers zich op alle vlakken kunnen ontwikkelen.  Ik heb met name veel aandacht voor het mentale stuk van het team en de individuele spelers.

Straftraining  ja/nee?
Nee, straftrainingen zijn niet meer van deze tijd. Er moet scherp getraind worden en spelers moeten met plezier op het veld staan. Voetballen moet een feest zijn. Een straftraining benadrukt enkel en alleen iets wat verkeerd is gegaan en de aandacht van een groep moet juist voornamelijk uitgaan naar hetgeen wat je goed wilt doen.

Waarin ben jij anders dan andere trainers? Wat onderscheid jou?
Ik ben een coach die zowel de voetballer als de persoon ontwikkelt. Ik probeer een band met mijn spelers te ontwikkelen. Ik heb veel aandacht voor de mindset van mijn spelers en het team.  Ik maak veel gebruik van videobeelden. Beelden van onze wedstrijden maar ook van topspelers/sporters. Ik beïnvloed hiermee onder andere hoe spelers met fouten kunnen omgaan. Hoe ze zich kunnen focussen. Wat er in een team gevraagd wordt om samen te spelen. Wat er gevraagd wordt van een speler in de huidige tijd. Alles om een speler te laten groeien. Sociale media is tegenwoordig een uitstekend middel om spelers te bereiken. En beelden liegen nooit!

Ben je een staande of zittende trainer?
Soms sta ik. Meestal zit ik. Het is maar net wat het team nodig heeft. Ik denk niet dat constant coachen of schreeuwen helpt. Uiteindelijk moeten de spelers zelf de keuzes maken en dat vertrouwen geef ik ze ook. Als ik sta probeer ik mijn spelers te steunen en te helpen.

Wat is jouw tactiek?
Vandaag las ik een qoute van Pep Guardiola:

’’1-4-2-3-1, 1-4-4-2, 1-4-2-2-2 or 1-3-4-3 are just phone numbers, the most important thing is not the system but the idea’’

Ik kijk daar ook zo tegenaan.. Overkoepelend en allesbepalend is de filosofie en het idee. Spelsysteem en de speelwijze kies je bij dat idee en het spelersmateriaal dat er is.

Scout je wel eens talenten in jouw vrije tijd?
In principe gaat bij ons eigen jeugd voor. In de spaarzame vrije tijd die ik heb scout ik. Ik denk dat ik in de regio het overgrote aanbod van spelers wel ken. En anders spreek ik mijn netwerk aan om meer van spelers te weten te komen. We houden ook een scoutingslijst bij in ons spelervolgsysteem voor spelers van buitenaf.

Teambuilding belangrijk of tijdverspelend?
Teambuilding is alles. Ik wil dat spelers beseffen dat alles wat zij doen in en rond het team van invloed kan zijn op het team. Ik zie teambuilding dus niet als een uitje eenmalig in het seizoen maar als alles wat er in en rond het team gebeurt in een seizoen.

Heb je zelf nog ambities?
Ik zeg altijd zo hoog mogelijk zolang ik me daar goed bij voel. Als trainer/coach kijk je altijd vooruit en blijf je altijd in ontwikkeling. Maar ik leef altijd in het moment dus geniet ook zeker van waar ik nu ben…

 

© Door onze verslaggever

Klik hier voor meer specials