Special met TC Hans van der Hoop ” Mijn ambities zijn eigenlijk al 23 jaar hetzelfde”

Arnhem – Deze week voor de Special Trainersvisie hebben wij TC Hans van der Hoop (52) ontvangen op ons kantoor.  Hans is echt een gevoelsmens, vind de stemming in de kleedkamer of sportpark ook heel erg belangrijk. De keuze om bij een club te gaan trainen hangt dus erg af van zijn eerste gevoel bij de ontmoeting. Hans is ook een gepassioneerd trainer uit Apeldoorn, die zijn werk als directeur van basisschool-en voortgezet onderwijs De Brouwerij in Oosterbeek combineert met zijn passie. (Hoofdtrainer Schalkhaar (2e klasse J) en Analist bij G.A. Eagles). Hans heeft zelf als voetballer niet erg hoog gespeeld maar als trainer wil hij  wel het uiterste halen uit zijn team. Hans is een soort “docent” ook op de voetbalvelden en opleiden is op zijn lijf geschreven. Het Gelderse Voetbal zet alles voor u op een rijtje.

Hans vd Hoop HGV

Hoe verloopt het seizoen tot op heden?

Schalkhaar geniet nu van een welverdiende korte winterstop van 3 weken, waarin de accu weer opgeladen kan worden Er was terecht alle lof en complimenten voor het voetbal en de instelling die de spelersgroep liet zien. Van de afgelopen 6 wedstrijden werden er maar liefst 5 gewonnen, waardoor Schalkhaar is opgeklommen naar een fraaie 6e plaats en kansrijk in de 2e periode. Kijk naar waar deze jonge spelersgroep aan het begin van het seizoen stond en welke positie men nu op de ranglijst inneemt, dan is er genoeg potentie en vertrouwen aanwezig om de 2e helft van de competitie door te groeien naar een stabiele middenmotor in de 2e klasse.

Waar wil je met jouw ploeg  naartoe?

De doelstelling dit seizoen is handhaving door middel van aantrekkelijk voetbal. Daarnaast zal stabiliteit in de prestaties en doorgroeien van het individu de sleutel tot succes moeten zijn. Schalkhaar is een elftal dat verzorgd, aanvallend voetbal wil spelen, waarbij echter de mentale veerkracht niet vergeten mag worden. De uitdaging voor Schalkhaar is op de lange termijn een stabiele factor te worden in de tweede klasse. l. De organisatie rondom het eerste elftal is momenteel uitstekend geregeld. Het heeft mensen veel kracht en tijd gekost om de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Belangrijk is dat de vereniging Schalkhaar zich weet te handhaven in de 2e klasse om onderscheidend te blijven binnen Deventer en directe omgeving.. Het grote voordeel is dat dit een jong team is met veel groeimogelijkheden. Deze groep is al heel goed, maar kan nóg veel beter worden. De club Schalkhaar zal er alles aan moeten doen de komende jaren de eigen jongens tevreden te houden en de doorstroom uit de jeugd te blijven bevorderen, Het is in mijn ogen al een prestatie als je je met eigen jongens handhaaft in de tweede klasse. Dat is dus momenteel het maximaal haalbare voor deze vereniging. Wil je in de 1e klasse spelen, dan zul je spelers moeten betalen. En dat wil Schalkhaar niet, deze club kiest niet voor het geld. Dat is een heilige cultuur die je binnen Schalkhaar moet koesteren.

Kun je iets vertellen over jouw voetbalvisie?

Mijn voetbalvisie is denk ik niet uniek, maar wel konsekwent.  Heilig is voor mij d.m.v. aanvallend voetbal resultaat halen, onafhankelijk het niveau waarop mijn teams spelen. Pressie spelen, aanvallend proberen het verschil maken, is een belangrijk onderdeel van mijn voetbalvisie. Natuurlijk ben je daarbij afhankelijk van de basiskwaliteiten van je spelersgroep, echter de intentie zal altijd aanvallend voetbal zijn.

Waarin ben jij anders dan andere trainers? Wat onderscheid jou?

Lastige vraag, omdat ik niet in de keuken kan kijken bij andere trainers. Communicatie is bij mij wel het kernwoord. In een eerder interview heb ik al eens aangegeven dat ik nastreef in de communicatie met spelers en technische staf altijd eerlijk en transparant te zijn. Bij het vak van voetbaltrainer hoort natuurlijk ook het teleurstellen van spelers, wanneer de keuze binnen de eerste  elf niet om hun is gevallen. Ik wil dan altijd mijzelf in de spiegel eerlijk kunnen blijven aankijken en de speler de ware reden vermelden. Een speler hoeft het dan niet met mijn eens te zijn, maar moet nooit het gevoel krijgen een oor aangenaaid te zijn door mij als trainer, omdat ik de waarheid niet durf te vertellen. Je kunt niet blijven zeggen dat het ene tactische reden heeft … Ook heb ik een verschrikkelijke hekel aan trainers die in de krant op maandag de groep met de grond gelijk maken n.a.v. een nederlaag. Volgens mij is elke trainer daarbij zelf aanwezig geweest…. Als trainers ontslagen worden, of dat een groep niet verder wil heeft het maar zelden te maken met looplijnen e.d., maar vooral een gebrek aan communicatieve vaardigheden.

Ben je een staande of zittende trainer.

Hans lachend: Al 23 jaar een doorgaans staande trainer. Al lukt het mij door de jaren heen steeds beter ook eens rustig op mijn stoeltje te blijven zitten. Het is natuurlijk de aard van het beestje en daar voel ik mij prima bij. Belangrijker dan dat je staat of zit is wat je ziet als trainer tijdens een wedstrijd en door middel van coaching probeert over te brengen op de groep.  Daarbij maak je als trainer natuurlijk een proces door. Als beginnend trainer ben je veel meer gericht op het resultaat, zit meer in je emotie en doet of roept zaken die soms niets bijdragen aan het resultaat of de ontwikkeling. Langzamerhand kom je door je ervaring, zeker na 23 jaar, veel meer los te komen van de stand in de wedstrijd, ga je veel meer letten op de details en dan  waardevoller voor de groep. Ik zal nooit als een ijskonijn langs de kant zitten, is niet goed voor mij, maar het evenwicht dat je door je ervaring hebt opgedaan, voelt prima. Tekeer gaan in en kleedkamer bijvoorbeeld is bij mij al jaren een grote uitzondering. Als trainer voel ik mij veel prettiger en waardevoller om, in samenwerking met de groep, op welke manier het beter kan.

Speelstijl

M.b.t. het fenomeen spelsysteem neig ik in principe naar 4-3-3, echter de kwaliteiten van de spelersgroep zijn daarbij doorslaggevend. Dit seizoen speel ik bijvoorbeeld  mijn 3e seizoen bij Schalkhaar 4-4-2, omdat de veranderende samenstelling van de spelersgroep daarbij het beste aansluit.

Talenten scouten

Bij mijn huidige club Schalkhaar betekent talenten scouten, hoofdzakelijk scouten bij de eigen jeugdopleiding. Alle jeugdselectieteams spelen op divisieniveau en de club staat genoteerd als 22e beste jeugdopleiding van Nederland. Onder leiding van een gedreven hoofdjeugdopleidingen ligt er een directe lijn naar het 1e elftal en bewaakt een technische commissie bestaande uit louter en alleen oud-eerste elftalspelers de rode draad binnen de vereniging. Incidenteel, en in overleg met de technische commissie, kijken we buiten de deur. Het gaat om posities binnen het veld, waarbij de jeugdopleiding niet de geschikte kandidaten aanlevert. Naast de kwaliteit, wordt er daarbij d.m.v. een aantal gesprekken gekeken naar de mentale weerbaarheid en de motivatie om bij Schalkhaar te willen komen voetballen.

 

Hans met de Pupil van de  week.

Hans van der Hoop met de Pupil van de week.

Teambuilding

Teambuilding doe je naar mijn mening elke training, elke wedstrijd. Als je het daar niet goed toepast, kan bijvoorbeeld een uitje het nooit meer rechtzetten. Dat gaat geforceerd en werkt slechts op de korte termijn. Belangrijk vind ik in de voorbereiding een trainingskamp, waarin spelsysteem, eenheid en doelstelling bij elkaar komen. Incidentele een teamuitje moet het juiste gevoel in de groep bevestigen.

Selectie 2014-15 Schalkhaar

Selectie 2014-15 Schalkhaar

Heb je zelf nog ambities? 

Mijn ambities zijn eigenlijk al 23 jaar hetzelfde, namelijk het maximale uit een groep proberen te halen, of zeker met een jonge spelersgroep, vooruitgang te boeken. Belangrijk bij de keuze van mijn clubs is daarbij altijd een duidelijk verhaal, een duidelijke ambitie van de vereniging. De afgelopen jaren is dat voornamelijk in de 2e klasse geweest, een aantrekkelijke klasse waarbij voetbaltactische zaken belangrijker zijn dan alleen inzet en strijd. De ambitie die de club nastreeft zal ik nastreven en respecteren, waarbij ik anderzijds als hoofdtrainer ook “lastig” kan zijn richting de club als ik het gevoel heb dat er van de visie wordt afgeweken. Wat dat betreft voel ik mij als hoofdtrainer bij Schalkhaar als een vis in het water!

Hieronder de historie van zijn 23-jarige trainersloopbaan

15/16 1-8 1-6 Hoofdtrainer Schalkhaar ZO
14/15 1-8 1-6 Hoofdtrainer Schalkhaar ZO
13/14 1-8 1-6 Hoofdtrainer Schalkhaar ZO 2J 10
12/13 1-8 1-6 Hoofdtrainer Schalkhaar ZO 3B 3
11/12 1-8 1-6 Hoofdtrainer Columbia ZO 2J 6
10/11 1-8 1-6 Hoofdtrainer Columbia ZO 2J 6
09/10 1-8 1-6 Hoofdtrainer Voorwaarts T ZO 1E 10
08/09 1-8 1-6 Hoofdtrainer Voorwaarts T ZO 2I 1
07/08 1-8 1-6 Hoofdtrainer Voorwaarts T ZO 2J 2
06/07 1-8 1-6 Hoofdtrainer Heerde ZO 3B 7
05/06 1-8 1-6 Hoofdtrainer Heerde ZO 4G 1
04/05 1-8 1-6 Hoofdtrainer Heerde ZO 4G 8
03/04 1-8 1-6 Hoofdtrainer Heerde ZO 4G 3
02/03 1-8 1-6 Hoofdtrainer Hattem ZO 3B 9
01/02 1-8 1-6 Hoofdtrainer Heerde ZO 3B 12
00/01 1-8 1-6 Hoofdtrainer Helios Deventer ZO 2J 4
99/00 1-8 1-6 Hoofdtrainer Helios Deventer ZO 2J 6
98/99 1-8 1-6 Hoofdtrainer Robur et Velocitas ZO 2I 1
97/98 1-8 1-6 Hoofdtrainer Robur et Velocitas ZO 2J 2
96/97 1-8 1-6 Hoofdtrainer Robur et Velocitas ZO 2I 3
95/96 1-8 1-6 Hoofdtrainer RODA ZO 2A 9
94/95 1-8 1-6 Hoofdtrainer RODA ZO 3B 1
93/94 1-8 1-6 Hoofdtrainer RODA ZO 3B 4
92/93 1-8 1-6 Hoofdtrainer RODA ZO 3B 9

 Nog meer specials hier

Stand in de 2e klasse J hier