Special: Hoe gaat het met ….. ? Roberto Straal

ARNHEM – Deze week in onze special, hoe gaat het met …..? is oud verdediger van Vitesse , Roberto Straal.  Jarenlang vaste waarde van de golden generatie van de club.  Roberto werd bij Vitesse kampioen van de 1e Divisie in ’88/’89, in het seizoen daarop werd Vitesse zelfs 4e in de Eredivisie. Hij was jarenlang een rots in de verdediging, speelde 170 wedstrijden en scoorde 6 keer. Speelden samen met John van den Brom, Phillip Cocu, Edward Sturing en mister Vitesse Theo Bos. Hij stond in de 3e ronde van de UEFA-cup tegenover Fernando Hierro en Luis Enrique van de koninklijke Real Madrid. En speelde 14 Europese wedstrijden waarin hij 2 keer scoorde. In totaal speelden Roberto speelde 287 wedstrijden in het betaald voetbal en scoorden 15 keer.

Waar ben je begonnen met voetballen?
Ik ben begonnen met voetballen bij Zuid Arnhem, helaas bestaat niet meer. Het is nu AZ 2000 geworden en zit aan de Drielse dijk. Wij speelden toen waar tegenwoordig MASV zit. Daar heb ik gevoetbald tot mijn zestiende.

Roberto als Voetbalstars sticker, in de aanvang van zijn Prof loopbaan bij Vitesse

Roberto als Voetbalstars sticker, in de aanvang van zijn Prof loopbaan bij Vitesse

Bij welke ploegen heb je nog meer gezeten?
Na Zuid-Arnhem ben ik bij voor drie jaar naar de Graafschap gegaan. Daar kon ik als A-speler al meteen bij de beloften als speler aan de bak. Ik heb toen twee jaar lang bij de beloften gespeeld, daarna kreeg ik een jeugdcontract en kon ik met het eerste mee gaan trainen van De Graafschap. Helaas was ik in dat jaar veel geblesseerd waardoor ik maar zes wedstrijden moest missen en ik zat met de militaire dienst destijds en toen werd mijn contract niet verlengd. Ik kon wel als amateur aanblijven maar daar had ik op dat moment niet heel veel zin in. En toen kwam Vitesse. Ik ben toen gaan spelen onder Hans Dorjee en later Niels Overweg. Ja, daar is het allemaal begonnen, daar heb ik 7 jaar lang gevoetbald. In het tweede jaar zijn we toen kampioen geworden in de Eerste Divisie en dus gepromoveerd naar de felbegeerde Eredivisie. Daarna heb ik nog een jaar bij MVV gezeten, alleen dat was niet echt een succes. Even later werd ik door Riemer van der Velde naar sc Heerenveen gehaald en heb daar nog drie jaar gespeeld. Hierna een avontuur in de Bundesliga bij Arminia Bielefeld en heb in Duitsland mijn carrière als prof-speler afgesloten.

image-3491759

Roberto Straal, middelste rij, 4e van rechts met het beste Vitesse team ooit uit de eind jaren 80 en begin jaren 90. Met trainer Bet Jacobs en o.a. Philip Cocu, John van de Brom.

Hoeveel wedstrijden heb je in totaal gespeeld als profvoetballer?
Ik heb in totaal 287 wedstrijden gespeeld en heb daarin 15 keer weten te scoren.

Wat is jouw mooiste ervaring in het profvoetbal?
Dat is toch wel de bekerfinale met Vitesse tegen PSV. Die hebben we helaas net verloren met 1-0. Maar natuurlijk ook alle (14) Europese wedstrijden zijn echt mooie belevenissen. Ik heb bijvoorbeeld tegen Real Madrid en Sporting Lissabon gespeeld, dat zijn toch dingen die je niet snel vergeet. Ook de kampioenschappen met Vitesse (van Eerste Divisie naar Eredivisie) en Arminia Bielefeld (van 2e Bundesliga naar Bundesliga) waren momenten om nooit meer te vergeten.

Wat zijn jouw minder mooie ervaringen in het profvoetbal?

Roberto Straal tijdens Heerenveen periode

Roberto Straal tijdens de Heerenveen periode


Dat is natuurlijk het degraderen met Arminia Bielefeld naar de 2e Bundesliga. Maar ook de degradatie met MVV naar de Eerste Divisie was een niet zo leuke ervaring.

Denk je dat je alles uit je talenten hebt gehaald?
Met mijn mogelijkheden heb ik zeker alles wel uit mijn talent gehaald. En daardoor allemaal mooie dingen heb meegemaakt.

Mis je het profvoetbal nog wel eens?
Nee ik mis het profvoetbal niet, heb er toen vrij weinig moeite mee gehad.

Heb je nog dingen gedaan voor je oude clubs of doe  je nog dingen voor je oude club?
Vroeger heb ik de B1 van Vitesse getraind en ik heb er nog een tijdje gewerkt als account manager. Ik geef nu alleen nog een keer in de maand een training voor Vitesse. Daar kan de jeugd zich opgeven voor een training onder leiding van een aantal oud-voetballers van Vitesse. En ook doe ik nog de scoutingsdagen bij Vitesse.

Spreek je nog spelers waarmee gevoetbald hebt?
Ik voetbal nog mee met Vitesse Legendes, dus daar zie ik een paar oud team genoten. En ik spreek Phillip Cocu nog regelmatig en voor de rest niet heel veel. Kijk als je elkaar tegen komt is het natuurlijk even gezellig babbelen met elkaar en even bijpraten. Maar dat is niet wekelijks.

Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben momenteel trainer van SML uit Arnhem. Maar ik heb ook nog andere werkzaamheden zoals bij Velocitas, dat is een vervoersbedrijf uit Zevenaar, en daar breng ik medicijnen rond en dat doe ik dan 2 dagen in de week (+/- 18 uur). En daarnaast heb ik nog een bedrijfje met een maat van mij in de marketing op social media, Eye-Opener. Daar doe ik de marketingkant van het verhaal want ik heb enige ervaring als account manager. Het is voor mij geen dagelijkse taak, ik help hem met het bedrijf.

 

Hoe belangrijk is voetbal op dit moment voor jou?
Erg belangrijk natuurlijk aangezien ik trainer ben, ben ik er eigenlijk elke dag wel mee bezig en daar ben ik ook blij mee.

Roberto Straal als trainer van SML

Roberto Straal als trainer van SML

Wat zijn je ambities als trainer?
Ik doe het trainen echt omdat ik het leuk vind, ik heb ook een leuke spelersgroep en ik wil ze graag hogerop brengen. Ik ben een gevoelsmens dus het moet goed voelen en dat voelt het gelukkig bij SML. Maar ik hoef geen trainer te worden in het betaalde voetbal, als ik sommige jongens zie waarmee ik gespeeld heb die trainer zijn geworden dan moet ik er niet aan denken. Je ziet ze elke week 20 jaar ouder worden door alle stress van het trainerschap. Dat is niks voor mij.

Waar erger je jezelf het meest aan op het voetbalveld?
Het meeste erger ik me aan de grensrechters. Die moeten volgens sommige clubs punten pakken. Dat vind ik echt niet kunnen en slaat ook nergens op. Een grensrechter moet eerlijk zijn en er is niks irritanter als een slechte grensrechter die expres dingen ziet of juist niet ziet.

Wat zou je de talenten uit Gelderland willen adviseren die profvoetballer willen worden?

Roberto aan tafel bij Het Gelderse Voetbal

Roberto aan tafel bij Het Gelderse Voetbal


Train zoveel mogelijk en gericht. En blijf altijd hard werken en zorg voor de juiste mentaliteit, vooral goed luisteren. Probeer altijd voor alles 100% te geven.

Aan wie zou je het stokje door willen geven?
Ik wil graag het stokje doorgeven aan Arco Jochemsen, ook oud-speler van Vitesse.

© Door onze verslaggever

Roberto Straal op bezoek bij de redactie Het Gelderse Voetbal

Roberto Straal op bezoek bij de redactie Het Gelderse Voetbal