Laatste seizoen FC Lienden zaterdag

LIENDEN – FC Lienden is één van de weinige amateurclubs die zowel op de zaterdag als op de zondag een standaardelftal op hoog niveau heeft. De zondagtak van FC Lienden is momenteel met vijf verliespunten voorsprong op naaste belager VVSB zelfs koploper van de Topklasse. De ploeg van trainer Hans van de Haar heeft al aangegeven zo snel mogelijk de stap richting de landelijke tweede divisie te willen zetten. De zaterdagtak komt na twee achtereenvolgende kampioenschappen in de eerste klasse uit en is bezig aan het laatste seizoen als standaardelftal.

Het zaterdagelftal van FC Lienden debuteerde in het seizoen 2007-08 in de vierde klasse A en wist in het eerste seizoen direct overtuigend via de nacompetitie te promoveren naar de derde klasse. Jacob van Zanten was toen al trainer en is zeven seizoenen later nog steeds de eindverantwoordelijke van de zaterdagse hoofdmacht. Na drie jaar als anonieme middenmoter in de 3e klasse bereikte Lienden in 2012 de nacompetitie waar Terschuurse Boys te sterk was. In 2013 werd FC Lienden echter overtuigend kampioen van de sterke 3e klasse A waarna het een jaar later als debutant in de 2e klasse van het district Zuid wederom kampioen werd. Hierdoor speelt de zaterdagtak van FC Lienden dit seizoen in de 1e klasse van het district West, halverwege neemt het elftal van Van Zanten de tiende positie in.

Deze week werd echter bekend dat FC Lienden na dit seizoen definitief het zaterdagelftal uit de competitie zal halen. De kosten voor een op hoog niveau spelend zaterdagteam zijn niet meer op te brengen nu enkele sponsors afhaken. Zonder financiële middelen is het niet mogelijk om met een representatief team in de eerste klasse (of 2e klasse bij degradatie) te spelen. Wel overweegt de vereniging om in het seizoen 2016-17 weer met een lokaal elftal in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal te beginnen.

Lienden zaterdag promotie naar de 1e klasse. Seizoen 13-14

Lienden zaterdag promotie naar de 1e klasse. Seizoen 13-14

Hoewel het officieel tegengesproken wordt, kan het verval van het zaterdagteam niet los gezien worden van het succes van het zondagteam. Nog maar twee jaar geleden twijfelde FC Lienden over het voortzetten van het zondagteam. Er bleek behoefte aan ontmoetingen met gerenommeerde en regionale zaterdagteams als GVVV, Spakenburg en IJsselmeervogels. Het was een optie om middels enkele promoties op de zaterdag door te stromen naar de Topklasse zaterdag. Door de invoering van de landelijke tweede divisie is dit scenario echter niet meer nodig. De zondagtak gooide het roer om en koos in plaats van gearriveerde spelers met een betaald voetbalverleden voor jeugdige talenten met de drive te presteren. Deze nieuwe koers pakt meer dan uitstekend uit: met minder budget is de zondagtak op weg naar het kampioenschap van de Topklasse zondag.

Voor de zaterdagtak rest de uitdaging om met een afgeroomde en krappe selectie de papieren degradatie te voorkomen om zo het acht seizoenen durende avontuur waardig af te sluiten.

Door: Peter de Kinder

Klik hier voor meer informatie uit deze klasse