Koninklijke onderscheiding voor Lex Coenen

Zaterdagavond 3 januari heeft burgemeester mr. J.Th.C.M. Verheijen van de gemeente Wijchen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer A. Coenen. De uitreiking vond plaats in het clubhuis van s.v. Woezik in Wijchen. In aanwezigheid van vele leden en sponsoren werd tijdens de Nieuwjaarsreceptie officieel afscheid genomen van decorandus als voorzitter van Sportclub Woezik.

De heer Coenen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Activiteiten op het terrein van sport

Decorandus heeft zich ruim 45 jaar uitermate actief ingezet op het gebied van het betaald en amateur voetbal. In de periode 1967 tot 1990 als voorzitter bij de Sportclub Excelsior in Nijmegen. Ook was de heer Coenen hier actief vrijwilliger tot 1992 als trainer van de jeugdelftallen, lid van de jeugdcommissie en medeoprichter van de carnavalsvereniging van de club. Ten tijde van zijn voorzitterschap was hij een van de grondleggers van ‘De Club van 11’ met als doel een goede en stevige positie binnen het Nijmeegse amateurvoetbal te bewerkstelligen. Dit samenwerkingsverband bestaat nog steeds onder de naam van de Nijmeegse Federatie van voetbalverenigingen. Ook als penningmeester van de KNVB (1991-1993), voorzitter van de betaaldvoetbalclub N.E.C. (1994-1997) en secretaris van de Stichting Groene Grasvelden in Wijchen (1997-1998) heeft hij zich op gedreven wijze en met een scherp inzicht en gevoel voor juiste verhoudingen ingezet op het terrein van sport. In de periode 1999 tot 2011 was de heer Coenen tevens lid van het poolcollege van de KNVB. Dit college doet bindende uitspraken in conflicten over opleidingsvergoedingen tussen betaald-voetbalclubs.

Formeel heeft de heer Coenen tijdens de algemene ledenvergadering in september de functie van voorzitter van Sportclub Woezik neergelegd. Sinds 2010 heeft hij op een heel bijzondere en zeer actieve manier invulling gegeven aan zijn functie. Onder zijn leiding zijn een aantal belangrijke zaken op zowel het sportieve vlak als daarbuiten gerealiseerd.

Daarnaast was de heer Coenen in de periode 2002 tot en met 2010 raadslid voor de VVD in de gemeente Wijchen, waarvan in de laatste periode tevens fractievoorzitter.

Voor al deze vrijwillige inspanningen voor de samenleving ontving de heer Coenen zaterdag 3 januari de Koninklijke onderscheiding.

Bron: Wijchense Omroep