Special met, TC Armand Mannen: “Ik blijf positief ingesteld”

Arnhem- Vandaag ruim de aandacht in onze special voor  Armand Mannen. De 51 jarige oefenmeester van W.A.V.V. uit Wageningen die een voetbalverleden heeft gehad bij FC Wageningen, waar op internet nog een Panini voetbalplaatje rondzwerft is ook langdurig actief als voetballer geweest bij de plaatselijke buurman Ona`53. Mannen hoopt dit jaar zijn cursus Oefenmeester 1 positief af te sluiten om zodoende in de toekomst zijn loopbaan als trainer/coach (TC) te vervolgen bij een eventuele hoofdklasser.

 ONA 53

Arman Mannen

Arman Mannen als Hoofdtrainer bij ONA53

In totaal is Armand Mannen 5 seizoenen actief geweest als trainer van ONA `53. “Ik voetbalde in een lager team en werd destijds gevraagd om trainer te worden van het 1e team van Ona`53” vertelt Armand Mannen. Gezien het ontslag van Ton Keijman had hij eerst afgezegd en is jeugdtrainer gebleven bij het team van zijn zoon, mede daar hij ook te druk was met zijn eigen zaak. “Het was voor mij een bewuste keuze om het team van mijn zoon te trainen en te begeleiden en niet met het 1e elftal van ONA`53 te gaan bezighouden” vervolgt Mannen verder. Het was de technisch manager van destijds Ton van de Weerd die hem een seizoen later een aanbod deed om assistent trainer te worden en met een trainerscursus te gaan beginnen, daar Mannen nog niet in bezit was van een trainerslicentie. Mannen die direct op cursus ging had bekende oud-profs om zich heen op de cursusavonden. Het was een gezellige tijd met de betaald voetbalspelers Rogier Meijer, Alfred Schreuder, Rick Platvoet en keeper René Stam. Gestart als assistent bij Ona’53 werd de eindverantwoording aan het eind van dat seizoen bij Mannen neergelegd, samen met de inmiddels overleden Ton van de Weerd. Ona`53 zette een goed eindsprint in en er werd net geen promotie behaald. Mannen vervolgt: “Het seizoen daarop wel, we werden kampioen in 2011, in de 4e klasse F, met een goed team bestaande uit eigen jongens en een tweetal spelers die de club binnenstapten en een aanwinst waren voor de destijds huidige selectie. Het seizoen daarna draaiden we ook bijzonder goed en had dit team geschiedenis kunnen schrijven. Woezik werd kampioen en wij gingen de nacompetitie in. Toen kwam er tegenslag met blessures bij bepalende spelers. Ook raakte mijn vaste keeper geblesseerd en helaas redden wij het niet om te promoveren. Door allerlei oorzaken werd de selectie dunner  het seizoen daarop en we zakte weer af naar de 4e klasse”. Vooral de verliespartij tegen Arnhemse Boys (1-7) zit de oefenmeester nog hoog.”Ik heb na die wedstrijd de jongens wel een hand gegeven en verder veel succes gewenst. Het seizoen daarop ging ik aan de slag bij Bennekom A1″ , laat Mannen weten.

WAVV

Momenteel is Mannen de hoofdtrainer bij de 2e klasser W.A.V.V. uit Wageningen en heeft een duidelijke visie. “Ik speel het liefst aanvallend, 4-3-3 met de punt naar voren, ver van de goal af, direct druk zetten om op de helft van de tegenstander te komen. Met een laatste man spelen is niet meer van deze tijd, we moeten de spitsen snel te zien te bereiken, de verdedigers moeten inschuiven waar mogelijk is en bij balverlies direct hoog druk zetten om weer de bal te veroveren”. Mannen zag dit seizoen Peer Aldenkamp van SKV overkomen. “Een geweldige voetballer om mee te werken zo ook met de rest van mijn selectie. Aldenkamp was gewend om bij SKV te gaan lopen waar hij wilde. Bij W.A.V.V. heeft hij zich moeten aanwenden om in dienst van het team te spelen”. Mannen is nu ruim 6 maanden bezig en is nadrukkelijk ook na de wedstrijd bij zijn team aanwezig. Ik heb hierin een duidelijke visie zegt hij. “Ook na een verloren partij moet je een kerel zijn en je gezicht te tonen tussen je eigen supporters in de kantine”. Opmerkelijk is dat Armand Mannen de persoonlijke gesprekken met zijn selectie spelers bij hem thuis doet. ‘Dit heeft Ton van de Weerd ook gedaan en het creëert een effectief en open gesprek tussen de trainer en speler. We worden niet gestoord, het is een prettige omgeving waar meer los komt, ook over werk en privé wordt dan gesproken en alles wat gezegd wordt blijft alleen bij mij”.

Gezondheid

Armand Mannen heeft in de afgelopen jaren wel het een en ander voor de kiezen gehad en sukkelde een tijdje met zijn gezondheid, maar blijft positief ingesteld. Het glas is bij hem altijd half vol, een duidelijke stelling van Mannen. Eerst werd er een vlekje op zijn longen geconstateerd, gelukkig goedaardig en geen longkanker. Daarna een periode met een ontsteking aan zijn darmen met hoge koorts die onderdrukt moest worden met zware medicijnen waar hij erg moe van werd in die tijd. “Ik ben ook nog mijn beste jeugd vriend verloren aan alvleeskanker” , vervolgt Mannen.

“Ik was zijn buddy en zocht hem veel op in Zaltbommel tijdens zijn ziekbed. Op zijn sterfbed heb ik een close gesprek met hem gehad en dit is mij zeer nader gebleven. Op m’n verjaardag was de crematie en heb vanzelfsprekend die verjaardag aan mij voorbij laten gaan.” aldus Mannen.

Ambities

Mannen heeft een éénjarig contract bij W.A.V.V. uit Wageningen. “Ik teken altijd voor 1 jaar. Heb het uitermate goed naar mijn zin hier bij W.A.V.V. en ik hoop eind deze maand mijn cursus oefenmeester 1 positief af te sluiten. Begin dit jaar ben ik benaderd door de club en heb mijn visie kenbaar gemaakt. Ik blijf even goede vrienden als men niet tevreden is, ik werk naar mijn mogelijkheden die de huidige selectie biedt”.

Ambitie heeft de uit Wageningen afkomstige trainer duidelijk. Straks een stapje hoger, maar het kan maar zo dat ik hier nog enkele jaren zit en ik ben er zeker van dat klasse behoud gerealiseerd gaat worden en misschien kunnen we in deze rare klasse nog voor een verassing zorgen, ondanks de risico’s die we met onze spelopvatting nemen en daardoor in de val van de tegenstander lopen.

WAVV heeft nu 11 wedstrijden gespeeld en komt in de eerste helft van de competitie nog Leones en DVV tegen waar het team zeker niet kansloos is. “Het kan wel eens tegen zitten met een scheidsrechter, die dan een oorzaak kan zijn van een verloren partij. “Ik geef die man altijd een hand na afloop en weet dat je een scheids een keer mee en tegen kan hebben. Ook hij is een mens, respecteer dat maar”.

Door: John van der Kamp

Klik hier voor alle uitslagen en standen in deze klasse