Hans Kraay jr., roemrucht en toch gevoelig!

BABBERICH – Hans Kraay jr. samen met zijn aangever Eric Schuurman was te gast bij SV Babberich/Liemers.  Hans is vooral bij het publiek bekend als oud-profvoetballer, voetbalcoach en bovenal als televisiepresentator van onder andere Voetbal International, Lachen om Home Video’s en Domino Day.

Tijdens zijn bezoek vermaakt Hans zijn publiek met anekdotes en onthullende inkijkjes in zijn voetbalcarrière. Veel van deze verhalen zijn terug te vinden in het boek “Achter de kleedkamerdeur” van Iwan Tol. Hans kwam helemaal op dreef, toen hij in het publiek een aantal oud-spelers van FC Lienden zag zitten. Onze Appie Rogers werd meteen op de hak genomen en de grappen en grollen vlogen door de lucht. Groot was zijn verbazing dan ook, dat hij Armand van den Top en Jan Verheyen onder zijn toehoorders vond. Ook het verleden van Jan Verheyen passeerde de revue, vooral de auto met gordijntjes viel goed bij het aanwezige publiek.

De voetbalcarrière van Hans Kraay jr. is kleurrijk en veelbesproken. In zijn spel was hij een voetballer van het gemeenste soort en ging een tackle niet uit de weg. Ook menig scheidsrechter en trainer kregen het met hem aan de stok.

Hans aan het woord

Hans aan het woord

Het volgende verhaal laat zien hoe ver hij ging. Na twee gele kaarten speelde Hans tegen Vitesse. In een volgend duel zou hij oog in oog staan met de toen nog 17-jarige Marco van Basten, iets wat hij zeker niet wilde missen. Maar helaas, zoals Hans smeuïg vertelde, “waait één van de Vitesse-spelers per ongeluk over mijn knie. En u raadt het al, de derde gele kaart.” Hans stormt furieus op de scheidsrechter af, geeft hem een duw en in de lucht verwisselt de man de gele voor een rode kaart. Na de wedstrijd wordt Hans door zijn vader gebeld. Hij heeft de beelden op Studio Sport gezien en vertelt zijn zoon, dat deze overtreding hem zeker op 10 wedstrijden komt te staan. De volgende dag komt de schorsing: 9 wedstrijden. “U begrijpt wel, daar ging ik niet mee akkoord. Ik op weg naar Zeist en daar zaten 5 mannen, vijf van die advocaten, de tuchtcommissie. Ik ken daar de weg, ik kom daar wel vaker. Ik liet de mannen de beelden zien, verklaarde dat het een zetje was en dat het geven van een zetje nergens beschreven stond. Op de beelden zie je mij als een kamikaze op die scheids afkomen en wham daar vloog de goede man door de lucht en viel op de grond. Ik werd naar buiten gestuurd, zodat de heren konden overleggen. Al snel waren zij eruit: 24 wedstrijden. Na dit incident ben ik naar Engeland gegaan en heb ik voor FC Brighton gevoetbald. In het buitenland kun je gewoon doorspelen, daar geldt de schorsing niet!”

Hans vertelde heel beeldend zijn ervaringen met Wim van Hanegem, Louis van Gaal en Simon Kistemaker. “Ik kan u zeggen dat op deze avond er veel werd gelachen en mijn taalgebruik weer helemaal opgefrist is!” Hans eindigde zijn verhaal met een serieuze ondertoon. Hij is zich heel goed bewust van zijn jagersinstinct. “Ik was altijd maar op pad en altijd maar op jacht”, zo vertelde hij. Na twee mislukte huwelijken kwam hij op 42-jarige leeftijd de ware tegen: Sofie. “Sofie heeft thuis de touwtjes in handen, zij is de baas. En weten jullie, ik vind dit gewoon lekker!” Nog voor zijn huwelijk met Sofie kreeg het stel een drama te verwerken. Tijdens het etentje met zijn ouders werd Sofie getroffen door een herseninfarct. Het wijn liep uit haar mond en zij ging bijna tegen de vlakte. Het werd een lange weg van herstel en revalidatie. Alles werd in het werk gesteld om Sofie thuis te houden. Hans verzorgde haar zo goed en zo kwaad als hij kon. Hans besluit de avond met de volgende woorden: “Wat een bewondering heb ik voor die vrouw, wat een passie heeft ze en een doorzettingsvermogen. Zij geeft mij de kracht om de dingen te doen en heeft de rust in mij gebracht!”

© Door: Vrougje Fikke               Foto: Pieter en Wil Kuijpers