FC Zutphen op bezoek bij kampioenkandidaat Berkum

BERKUM – Op zaterdag 24 januari start de competitie in de 1e klasse D. Er zijn in de eerste helft van de competitie nagenoeg geen wedstrijden afgelast. Hoe dit komende zaterdag is, valt nog te bezien, maar Berkum heeft alle reden de wedstrijd door te laten gaan. Men verspeelde in de laatste wedstrijd voor de winterstop de koppositie, door onverwacht met 3-0 te verliezen tegen het laag geplaatste ASC Nieuwland. In de winterstop werd echter in de beker, hoofdklasser SDCP met 6-0 geklopt, en vorige week werd verdienstelijk met 3-3 gelijk gespeeld tegen een andere hoofdklasser, Flevo Boys. De mannen van trainer Willem Brouwer, die zijn contract heeft verlengd, staan dus met recht in de startblokken om een goede prestatie neer te zetten.

FC Zutphen staat er met een 12e positie met 5 punten achterstand op de veilige 10e plek, aanzienlijk minder goed voor.  Er zal in de 2e helft van de competitie jacht gemaakt moeten worden op die 10e positie om zo nacompetitie of directe degradatie te ontlopen.

En het zal trainer Edwin van Nijen ongetwijfeld de eer te na zijn om aan het eind van 4 seizoenen FC Zutphen met degradatie afscheid te moeten nemen. Afgelopen week werd bekend dat hij de nieuwe trainer wordt van Go Ahead Kampen, dat slechts 1 punt boven FC Zutphen staat. Al met al wordt het een bijzonder interessante tweede heft van de competitie.

Met de terugkeer van Gijs Wasseveld, en het ook weer fit zijn van Michael Dijkslag en Jocko Koster,  heeft FC Zutphen een aantal belangrijke steunpilaren voor de verdediging terug. Bovendien zijn het jongens die qua routine en mentaliteit goed in hun vel zitten. En om mentale veerkracht, daar zal het vooral om gaan in deze 2e helft van de competitie. Het is lang niet altijd zo, dat het best spelende elftal wint, maar die ploeg, die zich niet gek laten maken, 90 minuten lang geconcentreerd speelt, en rustig blijft in stress situaties. Geen gescheld op elkaar of op de scheidsrechter. Maar je volledig focussen op je opdracht en het eindresultaat. Waarbij het volstrekt onbelangrijk is, wie de eer krijgt. Als we dit als team weten op te brengen, boeken we zonder meer een goed resultaat.

Door de intrede van de 3 genoemde verdedigers zijn er in totaal 7 mensen beschikbaar voor die 4 posities. Echter het middenveld en de voorhoede zijn met blessures en schorsingen veel minder bedeeld. We zullen daarom wat verdedigers, die ook op het middenveld kunnen spelen, moeten doorschuiven. Dat zal echter geen verzwakking voor het elftal betekenen. Jammer is het dat we voorin Niek Bakkerweerd en Niels Verbeek missen. Beiden kampen met zeer vervelende blessures.  De komende tijd zal men nauwgezet onderzocht  worden, waarbij het te hopen is, dat ze over niet al te lange tijd weer volledig fit kunnen aanhaken.

Door:  GerJan Nijland

Stand in deze klassement