Exclusief interview met Jordi Braam “De zondag zal nooit meer hetzelfde zijn”

ARNHEM – Hij werd gezien als een van de grootste talenten uit Gelderland. Hij speelde op zijn 15de al in het eerste van RKHVV en doorliep de jeugdopleiding van NEC. Ook heeft hij zelfs betaald voetbal gehaald voor NEC en FC Oss maar toen ging het vreselijk mis. 

Jordi Braam is pas 22 jaar,  in de bloei van zijn leven,  werd in Arnhem geboren en woonde bijna zijn hele leven in Haalderen maar woont sinds kort in Nijmegen. De stappen in zijn voetbal carrière lijkt op zijn verleden. Het dieptepunt was tijdens Jong NEC – Jong Vitesse. Op 12 april 2013 toen ging het helemaal mis op het hoofdveld (kunstgras) van sc NEC aan het Goffertpark. . Het was de 44e minuut van de wedstrijd.  Jordi ging een een kopduel aan met met Delmori van Vitesse. Jordi Braam denkt even terug …: ” Meestal weet je na zo’n duel waar te terecht komt als je landt, maar ik wist dat niet meer en zo is mijn scheenbeen in mijn enkel terecht gekomen. ”

Jordy Braam getroost in de wedstrijd laatste wedstrijd  door zijn moeder

Jordy Braam getroost door zijn moeder na zijn laatste wedstrijd

Daarna begon alle ellende waar iedere voetballer nachtmerries van heeft. De lange revalidatie die jaren heeft geduurd hield hem buiten de lijnen. Zes weken terug heeft Jordi bij Juliana ’31 aangegeven dat het niet goed ging met zijn enkel. Hij heeft alleen nog de donderdag getraind maar hij stond wel gewoon in de basis op de zondag. Ook dat werd teveel dus dat zorgde ervoor dat hij de laatste vier wedstrijden er alleen bij was om eventueel in te vallen. Jordi heeft zelf de MRI scan gezien van zijn enkel en daar werd je niet vrolijk van vertelde hij. Braam: “Ik heb nog nooit zo’n slechte enkel gezien en ik heb met heel veel dokters gepraat. Ze hebben nooit gezegd dat ik moest stoppen met voetbal maar als ik door zou gaan dat ik dan over vijf jaar in een rolstoel zou zitten.”. Dus de keuze was snel gemaakt.

De dag van de operatie aan zijn enkel naderde in Ziekenhuis van Utrecht, die hij goed doorliep. “Ik heb er vrij weinig last van gelukkig. Het viel allemaal reuze mee. Ik moet zes weken lang met krukken lopen en ik mag mijn enkel totaal niet belasten. Hij mag de grond ook niet raken en daarna moet ik nog anderhalf jaar revalideren.”. Reacties van vrienden via de Social Media deden Jordi goed na zijn noodgedwongen stop. “Fijn dat ik zoveel steun heb gekregen, ik heb echt niet normaal veel berichten gekregen. Er zijn zelfs jongens die zelf een verhaal over mij op hun Facebook hebben gezet. Dat is echt mooi om mee te maken.”  Hij vult meteen aan: “De amateurtak van NEC heeft een uitgebreid artikel op hun Facebook gezet en ook heeft iemand van FC Oss heeft een artikel over mij geschreven in het Brabants dagblad.”

Jordi spelend voor FC Oss

Jordi spelend voor FC Oss

Tevens heeft NEC Nijmegen via de officiële Twitter pagina van NEC Nijmegen Jordi sterkte gewenst en het allerbelangrijkste voor Jordi is uiteraard de steun van zijn familie. “Mijn ouders zijn elke wedstrijd die ik ooit heb gespeeld erbij geweest. Mijn vader leeft echt voor het voetbal en die kan het niet geloven. Het is ook echt onbeschrijfbaar hoe het allemaal is gelopen. En mijn moeder denkt alleen maar aan mij en vind het vooral erg jammer dat ik niet meer lekker kan voetballen.” aldus de emotionele Jordi.

 

Interview : 17  jaar voetbalcarrière  van Jordi Braam

Bij welke clubs heb je allemaal gevoetbald?
Op me 5de ben ik begonnen bij HAVO in Haalderen. Daar heb ik tot me 14de gevoetbald en heb daar in de A-, B-, en C-jeugd gezeten. Toen ik 14 was mocht ik met het eerste van HAVO meedoen, maar ik kreeg toen een brief van de KNVB dat je minimaal 15 jaar oud moet zijn en als ik daar niet naar zou luisteren zou ik geschorst worden. Op me 15de levensjaar heb ik gelijk met het eerste meegedaan en heb 5 wedstrijden in de basis gestaan. Daarna ben ik naar RKHVV in Huissen gegaan en heb daar in de A1 gespeeld, die speelde toen 3de divisie. Na 1 wedstrijd kwamen de scouts van Vitesse, NEC  en de Graafschap al langs. Ik heb toen het scoutingsproces bij NEC doorlopen en daar kon ik gelijk tekenen. Ik heb het jaar wel eerst afgemaakt bij RKHVV. Daar heb ik ook nog een wedstrijd voor het eerste mogen spelen toen ik 15 jaar oud was. Toen ben ik begonnen bij NEC in de B1. Daarna twee jaar in de A en toen door gestroomd naar jong NEC. Daarna werd ik verhuurt voor 1 jaar aan FC Oss. Ik ben daarna wel terug gegaan maar toen was ik al geblesseerd vanwege mijn eerste operatie en ik ben toen bij de amateur tak van NEC begonnen, daar heb ik 10 wedstrijden gespeeld en ben toen naar Juliana ’31 vertrokken.

Wat was het hoogste niveau wat je hebt gespeeld?
Bij FC Oss in de Jupiler league.

Jordi in actie voor Juliana tegen AFC Arnhem (nov 2014)

Jordi in actie voor Juliana tegen AFC Arnhem (nov 2014)

Wat is jouw favoriete plek op het veld?
Mijn vaste plek op het veld is eigenlijk de nummer 10 positie, maar in de A1 werd ik vaak rechtsbuiten gezet en dat was niet echt mijn favoriete positie.

Jordi aan de bal voor NEC

Jordi aan de bal voor Jong NEC

Wat is het hoogtepunt van jou carrière?
Mijn hoogtepunt is zeker mijn goal in het betaalde voetbal voor FC Oss. In de 21e minuut scoorde ik de 1-0. Dat was echt een heel speciaal moment.

Telde de kampioenschappen niet mee als hoogtepunten?
Jawel alleen ik ben maar een keer kampioen geworden, en dat jaar heb ik weinig gespeeld vanwege blessures.

Wat wist je al van Juliana voordat je daar heen ging?
Vrij weinig eerlijk gezegd, ik wist dat ze toen nog in de topklasse zaten. Ik heb een gesprek gehad met Frank en had veel goede verhalen gehoord over Juliana. Ik wou weer naar één gezellige dorpsclub toe en hoorde dat Juliana altijd veel publiek had. Dat trok mij enorm.

Wat doe je dagelijks ?
Ik ben fitnesstrainer, masseur en badmeester bij Sanadome in Nijmegen. Ik ben daar terecht gekomen via mijn neef, dat is nu bijna twee jaar geleden. Daarnaast volg ik 32 uur per week de opleiding fysiotherapie op de HAN in Nijmegen.

Hoe ga je jouw dag invullen op de zondag nu je niet meer mag voetballen?
Ik weet nog niet hoe ik het moet voelen, het is iets wat je altijd gedaan hebt. Ik was zes dagen in de week bezig met voetbal. Ik ga natuurlijk wel kijken bij Juliana ’31 en misschien word ik ooit nog jeugdtrainer. De zondag zal nooit meer hetzelfde zijn en dat zal erg wennen zijn.

Jordi ontvangt names  Het Gelderse Voetbal, een canvas dat gemaakt is in zijn laatst gespeelde wedstrijd tegen Germania.

Jordi ontvangt namens Het Gelderse Voetbal, een canvas die gemaakt is tijdens zijn laatst gespeelde wedstrijd tegen Germania. 09-11-2014 in Groesbeek

© Door de redactie

Meer foto’s van Jordi Braam