Exclusief interview met gebroeders Bart en Boy van de Beek

Nijmegen – Op een regenachtige dag in december voor kerst ontmoeten wij de gebroeders Van de Beek uit Nijmegen thuis in het centrum van de stad. Bart van de Beek die in een mooi appartement woont is een echte Nijmegenaar en een gedreven doelman van Germania. Zijn jongere broer Boy is talentvol, een jongen van weinig woorden die liever zijn voeten laat spreken voor Alverna en voor ZVV Wijchen (Zaalvoetbal). Het mooie was dat Boy in de Hoofdklasse zou gaan spelen dit seizoen en Bart in de 1e klasse. Alleen aan het einde van het seizoen liep het allemaal iets anders, waardoor Bart nu hoofdklasse speelt en Boy niet. Boy ging van Germania naar Alverna zodat hij een niveau hoger kon voetballen en zijn broer Bart blijf bij Germania. Aan het einde van het afgelopen seizoen degradeerden Alverna en promoveerde Germania. Een gebeurtenis waarop Bart nog breed lachend op terug kijkt. “Boy is nog jong en krijgt nog genoeg kansen om de Hoofdklasse of hoger te halen”.

Bart en Boy van de Beek uit Nijmegen

Bart (l) en Boy van de Beek uit Nijmegen

Waar hebben jullie allemaal gevoetbald?
Boy: Ik ben begonnen bij Blauw Wit toen ik 5 jaar was en daar heb ik tot mijn 7de gevoetbald. Op mijne 7de mocht ik bij NEC komen voetballen en heb daar de hele jeugdopleiding tot en met de A-tjes doorlopen. Ik ben daar met een ruzie vertrokken en naar Germania gegaan. Daar heb ik in totaal 3 seizoenen gespeeld. Aan het begin van dit seizoen ben ik naar Alverna gegaan.

Bart lachend, heb je even? Ik ben ook bij Blauw-Wit begonnen met voetballen, daarna naar NEC gegaan. Hierna naar Duitsland gegaan naar Kleve. Toen ben ik weer terug naar Nederland gegaan om bij FC Lienden te gaan voetballen en daar maakte ik kennis met Pieter de Kruijf (huidige TC van Germania). Daarna ben ik naar Germania gegaan voor eerste keer, en maakte ik daarna de overstap naar Achilles ’29. Ik heb toen nog voor Juliana Malden gespeeld en nu weer voor tweede keer bij Germania.

Boy hoe is het bij je nieuwe club, Alverna?
Alverna is een hele leuke en gezellige club. Je wordt netjes behandeld en iedereen is aardig tegen je.

Hoe gaat het dit seizoen?
Boy: De eerste 10 wedstrijden gingen goed en we wonnen alles. Het zat ons goed mee moet ik zeggen, soms met wat geluk gewonnen maar dat hoort erbij. Soms heb je geluk en soms heb je pech met het voetballen. Alleen de laatste 3 weken voor de winterstop ging het allemaal wat minder want we verloren 2 keer. Maar verder gaat het prima. En zoals het er nou naar uit ziet kunnen we kampioen worden. En dat was ook onze doelstelling.

Bart, hoe is het om samen met je broer in een elftal te voetballen?
We wouden altijd al een keer samen in een team spelen. Nadat ik gestopt was bij Juliana ’31 ging de keeper van Germania weg en toen werd ik gevraagd om bij Germania te komen spelen dus zo gezegd zo gedaan.

Boy hoe vind je dat Bart het deed bij Germania?
Ik vind dat Bart het uitstekend deed. Hij is ook een echte coacher van achter. De keeper heeft meestal het beste zicht op het veld dus dan ziet hij het meestal goed. Ik vind het fijn om met zo’n keeper te spelen. Maar ik moet wel zeggen, soms kon ik me sneller irriteren aan Bart dan aan de andere jongens uit mijn team alleen dat heeft nooit gekke gevolgen gehad.

Bart hoe is bij jullie de eerste seizoenshelft verlopen?
In het begin hebben we een lastige periode gehad, dat had te maken met dat niemand hoofdklasse ervaring heeft, ook tijdens het oefenprogramma hebben we niet tegen betere ploegen (hoofdklasse of hoger) gespeeld. We gingen de competitie onbevangen in waardoor het mis ging. Na een aantal weken hebben we er goed over gesproken en hebben we wat dingen omgezet en we gingen wat behoudender spelen. En dat het nou een stuk beter gaat is echt door de tactische omzettingen van Pieter de Kruif (hoofdtrainer Germania). We moesten als team en trainer aan wennen.

Boy mis je Germania wel eens?
In het begin misten ik het zeker, ik was alles gewend hoe het ging bij Germania etc. Dat was wel even wennen toen ik bij Alverna kwam, maar nu voel ik me ook thuis bij Alverna.

Boy wat wist je al van Alverna toen je daar naar toen ging?
Ik kende de Alverna al omdat ik in Wijchen zaalvoetbal. En ook een goede vriend van mij, Bjorn Arts voetbalde al bij Alverna. Ik kende de ploeg ook al goed dus de overstap was makkelijk van mij. En er wordt een stuk meer gevoetbald bij Alverna, bij Germania was dat wat minder.

Boy wat vind je ervan dat jullie huidige trainer, Rob Bouman, volgend jaar een andere club moet gaan zoeken?
Ik vind het jammer, het is een goede man. Alleen het bestuur wou iets anders want hij zit er nou 3 jaar, hij is kampioen geworden maar ook gedegradeerd en hopelijk worden we dit jaar weer kampioen.

Kunstgras of gewoon natuurgras?
Boy: Liefst een goed vel, maakt niet uit welke. Bij Germania hadden we goed veld. Met winter is kunstgras ideaal. Voor mij is kunstgras beter omdat ik op middenveld speel.

Bart: Voor mij natuurlijk gewone gras. In de winter maanden is kunstgras beter omdat er dan minder wordt afgelast. Maar voor mij als keeper heb ik liever gewoon gras. Helaas word het steeds meer kunstgras.

Bart, wat is Germania voor een club?
Germania is niet de makkelijkste club, wel de gezelligste. Dat is de club van de vrijwilligers, een soort familieclub. Ik heb me vanaf het begin altijd thuis gevoeld bij Germania. Dat was ook de reden dat ik Boy daarheen bracht.

Wat is jullie doelstelling als ploeg dit seizoen?
Bart: Handhaven in deze Hoofdklasse!

Boy: Kampioen worden met Alverna!

We ontmoeten broeders van de Beek in hartje Nijmegen

We ontmoeten broeders van de Beek in hartje Nijmegen

Groesbeek is een maf voetbaldorp, hoe komt dat?
Bart
: Toen ik voor het eerst bij Germania speelde (1e klasse) werden we kampioen en ik weet niet wat ik meemaakte. Volgelopen gemeenteplein en daar stonden we op het balkon. Duizenden mensen kwamen ons toe juichen.  Later met Achilles ’29 werden we kampioen van Nederland en het feest daarna was onvergetelijk!

Wat zijn jullie hoogtepunten in de carrier tot nu toe?
Boy
: Promoveren met Germania uiteraard.

Bart: Algeheel Kampioen van Nederland na winst op Spankenburg 3-0. Plus de reserverol bij NEC- Vitesse . Ik werd vanuit de tribune geroepen om op de bank te komen zitten. Het was geweldig om dat te mogen meemaken. De ambiance is echt overweldigend!

En jullie dieptepunten?
Boy
:  Het verloop bij NEC, terwijl het mijn club is. Ik heb daar vanaf mijn E-jeugd gespeeld en had een ander afscheid gewenst.

Bart: Weggestuurd bij NEC voetbalschool wegens tekortkoming om naar B-jeugd te gaan. Later werd ik toch teruggehaald en kwam sterker terug.

Zien we jullie na het voetballen terug op de velden?
Boy
: Ik zou graag trainer willen worden en dat is mijn doel. Iedereen zegt ook dat ik er aanleg voor heb.

Bart: Volgend jaar ga ik  starten met de trainerscursus.

Wat doen jullie dagelijks?
Bart
: Ik ben bezig met een project voor sportevenementenbureau. Ik hoop dat ik begin januari zal starten bij dit bedrijf.

Boy: Ik ben fulltime werkzaam in Wijchen bij een technisch bureau.

Welke speelstijlen speel je liefst?
Bart
: Als keeper natuurlijk de 4-4-2 , dat heb ik altijd gepeeld  bij de senioren. Ik heb liever extra verdediger en je hebt een bepaalde zekerheid. Ik kijk naar de verdedigende aspect van de ploeg.

Boy: Ik speel het lieft 4-4-2 met punt naar voren. Hoewel dat afhankelijk  is van je ploeg natuurlijk.

Wat vinden jullie van de neutrale scheidsrechters in de 1e klasse?
Bart
: Dat zou echt super zijn maar ook de oplossing van de misverstanden en de irritaties. Gelukkig hebben we in de Hoofdklasse geen last van, dus als je daar verliest komt het niet door de grensrechters, hoewel ze ook fouten kunnen maken. Ik maakte vorige seizoen mee tijdens de promotie wedstrijden van Germania. Iedereen dacht dat we zwaar zouden krijgen maar we wonnen met 4-0 omdat er neutrale scheidsrechters waren.

Boy: Ik heb mindere ervaring mee omdat de grensrechter een keer een doelpunt afkeurde wat een zuivere goal was. Hoewel dat natuurlijk niet expres was. Maar het zou een goede stap zijn van de KNVB om tot en met de 2e klasse met neutrale scheidsrechters te spelen. Zo krijg je een stuk minder irritaties.

Wat zijn de ambities van de broers?
Bart: Ik heb altijd ambities om hoger op te gaan voetballen. Voor mij hoeft het niet perse! Maar als er iets moois komt waarom niet. Ik ben stuk volwassener geworden t.o.v. van vorige jaar en dat wil ik elke jaar verbeteren.

Boy: Ik speel het liefst ook zo hoog mogelijk. Het liefste Topklasse of bij Achilles ’29. Ik zou ook wel een keertje op dat gemeenteplein willen staan. Ik ga ervoor.

Wie geen je stokje door?
Bart
: Vriend en oud ploeggenoot Thijs Hendriks van Achilles ’29.

Boy: Thom Jochoms van Groesbeekse Boys

© Door onze verslaggever

Klik hier voor meer Specials!