Even voorstellen… Shapoul Ali, spits van sv Babberich

ARNHEM – Shapoul Ali was een groot talent, heeft zelfs nog zijn debuut gemaakt in de eredivisie bij NEC. Maar door blessures op de meest ongelukkige momenten moest hij gedwongen lager gaan spelen. 

Tegenwoordig speelt Shapoul bij SV Babberich/Liemers. Samen met deze club hoopt Shapoul weer terug te keren in de hoofdklasse. Hieronder lees jij de bewogen voetbalcarrière van Shapoul Ali.

Hoe gaat het dit seizoen bij SV Babberich/Liemers?
Wij staan eigenlijk te laag op de ranglijst. Wij speelden in het begin van het seizoen erg goed, wonnen veel oefenwedstrijden en bekerwedstrijden. Maar toen de competitie begon, ging het wat minder. Iedereen moest aan elkaar wennen. Maar de tegenstanders zakken ook allemaal in tegen ons, omdat ze bang zijn. Hierdoor is het erg lastig voetballen. Door individuele fouten verliezen wij dan, terwijl dat helemaal niet nodig was geweest. Maar wij hebben denk ik wel het sterkste elftal uit de competitie en dat willen wij in de tweede seizoenshelft laten zien!

Hoe oud ben jij en waar woon jij?
Ik ben 24 jaar oud en ik woon momenteel in Arnhem. Ik woon daar alleen, dus dat is lekker rustig.

Wat zijn jouw roots?
Ik ben geboren in Kirkuk, dat ligt in Irak. Op mijn achtste ben ik naar Nederland gekomen.

Waar heb jij allemaal gespeeld?
Ik ben ooit bij Vitesse 1892 begonnen bij de E-tjes. Daarna ben ik overgestapt naar ESCA en toen werd ik gevraagd of ik bij ESA wou komen voetballen in de C1. Dit elftal speelde toen nog erg hoog, dus dat was een mooie uitdaging voor mij. Toen heb ik een jaar later heel goed gespeeld in de B1 en daar werd ik gescout door onder andere PSV, NEC en De Graafschap. Uiteindelijk ben ik voor NEC gegaan en ben ik daar in de jeugdopleiding gaan spelen. Op 27 september 2009 mocht ik mijn officiële debuut maken voor NEC in de eredivisie tegen Heracles Almelo. Dat zal ik nooit meer vergeten. Ik speelde toen nog op amateurbasis bij NEC en na de wedstrijd tegen Heracles gingen wij een contract bespreken, alleen toen raakte ik geblesseerd. Bij NEC zeiden zij toen dat ik moest wachten totdat ik weer fit was. Ik heb daarna twee keer dezelfde blessure gehad. Aan het einde van het seizoen mocht ik in Spanje bij Villarreal testen. Dit ging zeer goed en zij boden mij toen een contract aan. Toen ik weer in Nederland was, raakte ik weer geblesseerd op dezelfde plaats. Ik ben toen bij AZSV uit Aalten gaan voetballen. Ik speelde daar goed en dat jaar zijn wij kampioen geworden. Ik ben toen overgestapt naar de Bataven in Gendt. Ik zou na dat seizoen bij FC Presikhaaf gaan spelen. Uiteindelijk heb ik toch een contract getekend in Spanje bij Orihuela CF. Na een aantal slechte wedstrijden werd de trainer ontslagen die mij gehaald had en de nieuwe trainer zag het niet met mij zitten. Dus toen speelde ik niet meer en ben ik naar Nederland teruggekomen. Ik ben toen een hele periode geblesseerd geweest en toen ben ik weer bij FC Presikhaaf gaan voetballen. En toen kwam SV Babberich/Liemers en daar speel ik nu dus.

Wat wist jij al van jouw nieuwe clubs, SV Babberich/Liemers?
Ik wist dat zij vroeger hoog gevoetbald hebben en je kent de naam Babberich natuurlijk. En ik wist al dat het daar allemaal goed geregeld is, goede accommodatie en goede velden.

Wat is de reden dat jij voor SV Babberich/Liemers hebt gekozen?
Dat zij alle zaakjes altijd goed op orde hebben en de ambitie van de club sprak me erg aan. Zij willen weer terug naar de Hoofdklasse en daar wil ik ze graag bij helpen.

Wat is jouw favoriete plek op het veld?
Ik kan op meerdere posities goed uit de voeten. Ik kan in de spits spelen maar ook links buiten, rechts buiten of op de nummer 10 positie (aanvallende middenvelder). Als ik echt zou moeten kiezen dan ga ik voor de nummer 10 positie.

Shapoul aan tafel bij het Gelderse Voetbal

Shapoul aan tafel bij het Gelderse Voetbal

Wat is het hoogste niveau waar jij op hebt gespeeld?
Eredivisie is denk ik het hoogste niveau waarop ik gespeeld heb.

Wat is het hoogtepunt uit jouw voetbalcarrière tot nu toe?
Mijn debuut in de Eredivisie is mijn absolute hoogtepunt. Om zoiets mee te mogen maken, is echt geweldig. Daar droomt iedere voetballer van.

Wat is het dieptepunt uit jouw voetbalcarrière tot nu toe?
Het dieptepunt kwam een week na mijn debuut. Ik raakte toen geblesseerd waardoor ik geen contract kreeg. Toen spatte mijn droom uiteen.

Wat is jouw streven in het voetbal?
Ik zou het liefste weer profvoetballer worden natuurlijk, maar dat zal steeds moeilijker gaan. Ik ben wel van plan om na het voetballen mijn trainersdiploma te gaan halen. Mensen zeiden altijd dat dat echt iets voor mij was.

Wat doe jij in het dagelijks leven?
Ik volg momenteel de opleiding tandartsassistent. Deze opleiding moet ik nog een halfjaar volgen en dan ga ik in september beginnen met de opleiding mondhygiënist.

Aan wie zou jij het stokje willen doorgeven?
Ik zou het stokje graag door willen geven aan Raswan Taher. Hij speelt bij AFC Arnhem.

© Door onze verslaggever

Klik hier voor meer specials