Special: Even voorstellen,Kursad Sumeli (Achilles ’29)

ARNHEM – Deze week in onze special even voorstellen …. Kursad Surmeli, het 19 jarige talent uit Nijmegen speelt momenteel bij Achilles ’29 en hij heeft nu 14 wedstrijden voor Achillesgespeeld en scoorde daarin 1 keer. Kursad is een van de grootste talenten uit de regio Arnhem/Nijmegen en is de jongste speler uit de selectie van Achilles ’29.

Hoe vind je dit seizoen gaan ten opzichte van vorige seizoen?

Kursat met Achilles29 tegen Jong Ajax

Kursat met Achilles29 tegen Jong Ajax

Er zit zeker een stijgende lijn in vergeleken met vorig seizoen. Vorig seizoen begonnen we met een gelijkspel uit bij Emmen, en dit seizoen verliezen maar je ziet dat we als team voetballend verder zijn. Ik vind ook dat ik zelf redelijk goed ben begonnen aan het seizoen, ik mag ook meer spelen waardoor mijn spel ook beter wordt.

Hoe oud ben je en waar woon je?
Ik ben 19 jaar oud en ik woon momenteel in Nijmegen in de wijk Meijhorst. Ik woon met mijn moeder samen, en het is nog steeds gezellig! Ze zorgt goed voor me en staat altijd voor me klaar.

Kursat feliciteert Thijs Hendriks met zijn goal.

Kursat feliciteert Thijs Hendriks met zijn goal.

Wat zijn je roots?
Mijn ouders zijn beide Turks, dus mijn roots zijn ook Turks. Ik ben wel in Nederland geboren, in Nijmegen om precies te zijn.

Hoe vind je het bij Achilles ’29?
Ik ben er echt heel blij mee dat ik zeker kans überhaupt heb gekregen en kunnen pakken. Ik vind Achilles als club gewoon erg sfeervol en gezellig. Het is echt is volksclub. Het is een mooie en goede club, ook de amateurtak van Achilles speelt op een goed niveau. In het begin was het natuurlijk even wennen, want een overgang van sc NEC naar Achilles is natuurlijk niet niks. Achilles is een heel andere club dan NEC, mensen zijn wat meer betrokken bij het eerste. Echt een beetje een boeren gezellige club in plaats van de stadse serieuze club (in de goede zin van het woord natuurlijk).

kursad-sürmeli

Kursad in actie voor Achilles ’29

Wat is de reden dat je bent overgestapt van sc NEC naar Achilles ’29?
Ik heb in de voetbalopleiding van NEC gezeten alleen daar ben ik helaas afgevallen omdat ze mijn talenten niet goed genoeg vonden. Toen ben ik overgestapt naar sc NEC en heb daar in de A1 gezeten. Ik mocht toen al een paar keer meedoen met het eerste van sc NEC, in de hoofdklasse. Dat was voor mij natuurlijk een mooie kans om mezelf in de kijker te spelen. En toen kwam Achilles ’29 en dan is het een makkelijke keus voor mij want Achilles was toen de beste amateurclub van het land.

Wat is jouw favoriete plek op het veld?
Mijn favoriete plek op het veld is verdedigende middenvelder. En het liefste aan de rechterkant. Ik heb ook nog een tijdje noodgedwongen rechtsback gespeeld omdat er wat spelers geblesseerd waren.

Wat is het hoogste niveau wat je ooit gespeeld hebt?
In de jeugd heb ik met NEC/FC Oss A1 Eredivisie gespeeld voor de jeugd. Maar nu met Achilles ’29 speel ik wel het hoogste niveau, Jupiler League.

Wat is het dieptepunt in jouw carrière?
Dat ik ben afgevallen in de jeugd van NEC is echt het dieptepunt in mijn carrière. Het was echt mijn grote droom om profspeler te worden in de Eredivisie. En als je jong bent dan denk je dat alles dan is afgelopen en dat je het nooit meer kunt worden.

Wat is het hoogtepunt in jouw carrière? 

Kursat als jeugdspeler van NEC

Kursat als jeugdspeler van NEC


Het hoogtepunt is zeker dat ik naar Achilles kon en zo toch (semi)prof voetballer kon worden. Ik ben daar echt heel gelukkig mee dat ik zo’n kans nog heb gekregen.

Wat is je streven in het voetbal?
Ik zou heel graag hogerop willen, natuurlijk wil iedereen de top bereiken. Maar je moet wel realistisch blijven, dus ik zou later echt wel in de Eredivisie willen voetballen. Mijn grote droom zou zijn om voor Ajax uit te mogen komen in de Eredivisie. En in het buitenland zou ik graag voor Fernerbahce willen spelen, mijn vader is voor de club dus dat krijg je dan van huis uit mee. Dan zou het wel echt heel mooi zijn als je bij ‘je eigen clubbie’ kan spelen.

Wat doe je dagelijks naast het voetbal?
Ik ben een tijd lang naar school geweest en ik heb ook mijn diploma gehaald, MBO installatie techniek niveau 2, en ben daarna aan een andere opleiding begonnen alleen die heb ik helaas niet af kunnen maken. Maar dagelijks zou ik het liefste naar school gaan of werken. Maar op dit moment heb ik geen van beide dus ben ik bezig om mijn lichaam te trainen, om zo fit te blijven.

Kursad in gesprek met een van onze verslaggevers

Kursad in gesprek met een van onze verslaggevers

Aan wie zou je het stokje willen doorgeven? 

Kursat scoort twee goals in de wedstrijd tegen RKC (nov 2014)

Kursat scoort twee goals in de wedstrijd tegen RKC (nov 2014)


Ik zou graag aan Sefa en Hamdi Tasci van sc Bemmel het stokje willen doorgeven. Ik ken Sefa van de jeugdopleiding van NEC A1. Ik ging veel met hem om toen en daar ken ik ook zijn broer ook van.

© Door onze verslaggever

Klik hier voor meer specials