Even voorstellen…Donny van de Beek middenvelder Ajax A1 & Oranje O18

Arnhem –  Deze week in onze special Even Voorstellen…Donny van de Beek. Hij word gezien als een van de grootste talenten uit Gelderland.  Speelde tot zijn tiende bij Veensche Boys en ging daarna naar de jeugdopleiding van Ajax. Tegenwoordig heeft Donny alweer zeven jaar de strakke jeugdopleiding van Ajax achter de rug en is dit seizoen ook “in beeld” bij Ronald de BoerDonny verlengde onlangs zijn contact bij Ajax tot medio 2018. Voor een A-Spelers is dat uniek, het wachten is voor het 1e optreden in de Arena. Hij is momenteel in Qatar op trainingskamp mee met de selectie van Ajax 1. Hoe een gewone dorpsjongen uit Nijkerkerveen dit allemaal heeft bereikt en welke wegen hij heeft gewandeld lees je hier.

​Hoe woon ben je en waar woon je?​
Ik ben 17 jaar en woon in Nijkerkerveen

Ben je een geboren Gelderlander?
Jazeker, ik ben geboren en getogen in Nijkerkerveen. Ik woon hier nog steeds bij mijn ouders.


Video compilatie middenvelder Donny van de Beek (geboren op 18 April 1997, in Nijkerkerveen)

Hoelang speel je al in de jeugdopleiding van Ajax?
Tot mijn 10e heb ik bij Veensche Boys gevoetbald, vervolgens gescout door Ajax. Speel dus al 7 jaar nu bij Ajax jeugd. Heb alle jeugd elftallen doorgelopen en ben nu 2e jaars A speler.

Hoe is het op elke dag als klein jochie naar Ajax te mogen gaan?
Ik ben altijd al Ajax-fan geweest en mijn droom was dan natuurlijk om voor Ajax te mogen spelen. Maar ik moet zeggen dat het in het begin wel lastig was. Je gaat dan ’s ochtends om half 8 de deur uit en dan was je een keer om half 10 thuis. Gelukkig ben ik de laatste jaren ’s avonds thuis dus dat is al een stuk beter.

Donny van de Beek (4)

Donny in actie tegen FC Porto

Zou je in de toekomst in Amsterdam willen gaan wonen zodat je niet meer zover hoeft te reizen?
Ik moet zeggen dat het een erg groot verschil is tussen het rustige Nijkerkerveen en het mega drukke Amsterdam. Het was in het begin ook echt wennen aan die drukte maar ook aan de mensen die daar wonen. Dat is toch een heel ander persoon als in Nijkerkerveen. Inmiddels ben ik er wel aan gewend maar het liefste blijf ik in Nijkerkerveen wonen.

Donny van de Beek (3)

Donny in actie op het hoofdveld van De Toekomst ( Ajax Amsterdam)

Ben je nog door andere clubs daarvoor of tegelijk met Ajax gescout?
Tijdens die periode ben ik nog door andere clubs als Ajax benaderd. Ik ben bijvoorbeeld ook benaderd door Vitesse en FC Utrecht. Ik had al een paar weken met Vitesse meegetraind want toen had ik nog niks gehoord van Ajax. Ik zou toen bijna mijn ja-woord geven aan Vitesse maar toen kwam Ajax. Daarna moest ik een keus maken maar die kon ik gelukkig vrij snel maken want ik was al fan van Ajax.

Doe je naast het voetbal nog een opleiding?
Ik doe naast al het voetballen ook de opleiding Accountmanagement niveau 3.

Hoe ga je proberen om in het eerste van Ajax te komen?
Ik ga zo goed mogelijk aan mezelf proberen te werken. Altijd alles geven en laten zien wat ik kan. Ik zal er 100% voor gaan!


Ajax A1 won met 5-3 van Sparta. Hoogtepunt in de wedstrijd was de 2-0, de weergaloze lob van Donny van de Beek die deed denken aan Dennis Bergkamp in zijn beste dagen.

Wat is jouw favoriete positie op het veld?
Ik speel het liefste op het middenveld, meestal speel ik of rechts op het middenveld of als verdedigende middenvelder. Maar de laatste tijd speel ik ook veel op de nummer 10 positie, dat is dan als aanvallende middenvelder.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt van jouw carrière? 
Ik heb het EK gespeeld met Oranje onder 17. Dat was wel echt een hele mooie en waardevolle ervaring. Ook heb ik mee mogen doen met de EUFA Youth Leageu met de A1 van Ajax. Daar heb ik echt veel van geleerd en dat was een hele mooie ervaring.

Wat is tot nu toe het dieptepunt van jouw carrière?
Ik heb niet echt hele grote dieptepunten, het was alleen jammer dat we de finale niet wonnen tegen Engeland op het EK met Oranje onder 17.

Donny van de Beek (6)

Donny als aanvoerder van Ajax

Hoe reageren de mensen uit Nijkerkerveen dat jij bij Ajax speelt?
De mensen zijn vooral trots dat er iemand hier uit de beurt bij Ajax speelt en dat hij het al zover heeft geschopt. Heel veel mensen uit mijn dorp die proberen het ook bij te houden wat ik allemaal doe en bereik. Die vinden dat echt prachtig.

Donny van de Beek (1)

Donny viert doelpunt met zijn ploeggenoten

Heb je nog wel eens contact met je oude club, Veensche Boys?
Ik heb daar nog zeer goed contact mee, ik kom er bijna nog wekelijks. Ze hadden laatst toen wij een kwalificatiewedstrijd moesten spelen in Uden met Oranje onder 17 6 bussen geregeld zodat veel mensen konden komen kijken. Dat was wel echt heel speciaal dat zoveel mensen voor mij kwamen kijken bij die wedstrijd. Dat vond ik echt een mooi gebaar.

 

© Door onze Redactie               Foto’s: Ajax Showtime