Column Cees Seevinck: Slim

Arnhem – TV kijken? Mwah, uiteraard kijk ik, maar niet echt veel. De stupiditeit van veel programma’s en die eindeloze stroom reclames bij met name de commerciëlen ontneemt me de lust steeds meer.
Als je een speelfilm die netto twee uur duurt kunt rekken van half negen tot kwart voor twaalf, dan begrijpt u dat je een Kruidvat-, Albert Heijn- of Specsavers-allergie ontwikkelt.
Het blijft ook een raadsel waarom in die reclames zoveel mensen optreden met een spraakgebrek of een raar dialect.
Als je in het dagelijkse leven tegenover de mannen van Specsavers of Unox zou staan, dan weet je zeker dat ze je zeiknat slissen.
En die gillende keukenmeid van Kruidvat die zo krijst dat je bij Andrélon-shampoo de tweede fles gratis krijgt, dat je vermoedt dat ze net het orgasme van de eeuw krijgt.
En die Peugeot 308 kost slechts elfduizend eurrrrrrrrro en drrrrrrie jaarrrrrrr garrrrrrantie.
Ik kan daar niet meer tegen. En dan de stupiditeit van sommige programma’s.
Laatst viel ik bij RTL in “Het is hier fantasties”. Waarom ze het fout spellen zal wel te maken hebben het IQ van de te filmen mensen.
Beau van Erven Dorens volgt daarin mensen op vakantie en wordt het griezelig duidelijk dat het onderwijs sinds de jaren zestig nogal achteruit is gegaan.
Hij pikte een item van Frits Bom, die jaren terug De Vakantieman was. Bom was een brommerige man met het uiterlijk van een Staffordshire-terriër, die de misstanden in de wereld van het reizen aanpakte. Als rechtgeaarde VARA-adept was hij de held van de man met de kleine beurs.
Hij was het die mensen op hun (buitenlandse) vakantiebestemming een blinde kaart van Europa liet zien en dan vroeg of ze wilden aanwijzen waar ze zaten. Dat leverde hilarische en onthutsende televisie op.
Enfin, dat deed van Erven Dorens ook. Hij interviewde, bijvoorbeeld, een vrouw die al 21 jaar naar Kreta ging. Of ze het maar aan wilde wijzen. Nou had ze kennelijk geen idee dat Kreta al een paar jaar een eiland is, want ze wees Bulgarije aan, Turkije en toen schoot een vriendin te hulp die via Sicilië en Malta uiteindelijk op Kreta landde. En maar lachen, gieren, brullen. Hahaha, jaweetikveel, ja toch? Tochniebelangrijk, joh. Nee toch?
Ze zal het thuis nog weleens hebben terug gekeken en dan opnieuw lachen, gieren, brullen.
Maar, mijn hemel, hoe is het toch mogelijk?
Je gaat 21 jaar naar hetzelfde eiland en je weet dus niet eens waar je uithangt. Ik kan me dat niet voorstellen, maar ja, aan de andere kant, bij Frits Bom gebeurde dat toen ook al en was het onderwijs in dit land nog enigermate in tact. Ja, ik begrijp nu wat beter waarom ze het programma “Het is hier fantasties” noemen en niet “fantastisch”, want dat woord is al heel erg moeilijk. Nee toch, ja toch?Maar ja, verder is er bij RTL, SBS en NPO ook niet veel te genieten. Het is voornamelijk een kijkbuis-inteelt van BN’ers, die constant in elkaars programma’s opduiken.
Steeds maar weer Peter R. de Vries als allesweter en alziend oog. Linda de Mol, Jan Mulder en de laatste tijd Goedele Liekens, de seksuologe die vindt dat we allemaal spannende dingen in bed, op de trap, de keukentafel, de schuur, op zolder, achterop de fiets, hangend aan een tak, in de kelder, onder de keukentafel, staand op één been en gekleed in een clownspak moeten doen. Kirrend en met een zijdezachte g roept ze ons op om na een huwelijk van veertig jaar de grijze gebreide onderbroek te vervangen door een spannende tarzan-slip om daarmee andermaal onder de Poort van Hemelse Erotiek te stappen.
Goedele is weliswaar nog steeds van een ander kaliber dan Hedy d’Ancona, maar ook aan haar gaat de tand des tijds niet voorbij. En zo te zien staat er aan de overkant van haar huis een frietkot.
Het is een beetje alsof je Dolf Jansen een kookprogramma laat presenteren.
Als die wandelende tak een recept met je zou doornemen, sta je gegarandeerd een kwartier later bij Jan Patat bamischijven naar binnen te schuiven.

Jaap Stam. Spijkerharde verdediger. Een type dat nimmer verzaakte en die aanvallers moedeloos deed worden.
Een geweldige binnen- en buitenlandse carrière. En momenteel op jacht naar het diploma Coach Betaald Voetbal. Hij heeft al bewezen een goede coach te zijn en wordt genoemd als mogelijke opvolger van Frank de Boer.
Maar hij wil de klassikale lessen niet meer volgen en hoopt op een andere manier zijn licentie te krijgen.
Poppelepop. Lastig dilemma. Cruyff en Seedorf verkregen het papiertje ook niet via de voorgeschreven weg en dat vanwege hun loopbaan.
Stam lijkt mij een no nonsense-man, die wars is van het plakken van gele Post it-stickers op een flipover in een leslokaal en het aanhoren van opgeblazen theoretici, die de bal nog geen twee keer kunnen hooghouden.
Misschien is hij ook niet zo erg intelligent en moet hij bij alles wat hij hoort drie keer zijn vinger opsteken om het nog een keer uitgelegd te kunnen krijgen. Als dat zo, dan schaamt-ie zich vast en wil daarvan verlost worden.
Begrijpelijk, maar het schept een lastige precedent. Kijk, dat Cruijff het kreeg kan ik me wel voorstellen. Bij Seedorf al niet meer en later bleek ook waarom. Zijn ego zat en zit hem de weg en daar komt nog bij dat goede voetballer niet betekent dat je ook een goede trainer bent of wordt.
Jaap Stam, dus.
Als KNVB zou ik het niet doen. Je begeeft je op glad ijs. Het precedent-gevaar is gewoon te groot.
Je hebt nu al gedonder over die standbeelden van vijf internationals. Waarom zij wel en van Nistelrooij niet?
Als de mede-cursisten ermee akkoord gaan en dus gedogen, laat Jaap dan maar gewoon naar de klas komen. Geef hem een kleurboek en een doos Caren d’Ache en geef hem daar een cijfer voor.
Lekker geheim houden allemaal en de mede-cursisten voor hun geheimhouding laten tekenen en klaar is het.
Link wordt het echter als hij in de toekomst een baan als coach krijgt in plaats van een mede-cursist. Dan wordt er geheid gelekt en komt het groot in het nieuws en heb je de poppen aan het dansen.
Nee, KNVB, ook al zijn jullie te vaak log en bureaucratisch, dit keer je poot stijf houden.
Japie moet gewoon naar school. In dat grote hoofd zitten vast, ondanks al dat vele koppen, nog wel een paar functionerende hersencellen. En ach, we zijn al jaren gewend aan de zesjes-cultuur. Een zesminnetje moet toch mogelijk zijn.
——————————
Willem Visscher: “Ja, maar je laat me niet uitpraten”.
Jan Megelenulder: “OK, sorry”.
Willem Visscher: “Die Michiel Kramer van ADO De..”.
Jan Mulder: “Wat klets je nou?”
Co Adriaanse: “Weet je wat het is? Kra..”.
Jack van Gelder: “Goed, wat vonden we van…..”?
Jan Mulder: “Mag ik toch nog iets zeg….”?
Willem Visscher: “Ja, maar er kan toch…”.
Co Adriaanse: “Afgelopen week zag je ook dat…”
Visscher: : “Vergeet niet…”
Mulder: “Dat AAAAjax dat is….”.
Van Gelder: “Wel, dat was het was het weer voor vana…”.
En toen brandden de microfoons door en ging het licht uit.
Dit was weer Studio Sport voor de zondagavond.
Een batterij legkippen zou meer informatie voortbrengen. Wat een bende!!
———————————-
Superrballentaal, dat is het en niets anders.
Na een jarenlange discussie gaan steeds meer gemeentes over tot beperkende maatregelen met betrekking tot het afsteken van vuurwerk.
Op Oudejaarsdag mag je pas vanaf zes uur ’s avonds je gang gaan en om twee ’s nachts moet het afgelopen zijn.
Nee, budget om dat proces te bewaken is er niet, want alle agenten zijn al ingeroosterd om te trachten alle vernielingen nog een beetje te beperken.
Dus, gehoorzame en gezagsgetrouwe medelanders en hun gedisciplineerde kinderen aan jullie de taak en de eer om je aan de nieuwe regels te houden.
Laat me niet lachen, er verandert niets.
Op 1 januari ligt Nederland gewoon weer vol met rood papier, stokjes, verkoolde autobanden en uitgebrande voertuigen.
En in de ziekenhuizen liggen de mensen die een oog, vingers of een hele hand missen.
Ambulance- en brandweerpersoneel zijn bedreigd, aangevallen en gemolesteerd.
Het was en blijft gewoon een lekker feestje, dat we ons niet laten afnemen door een paar ouderwetse zakkenwassers.
Lekker zuipen en snuiven, jongens.

Door : Cees Seevinck.