Apeldoornse Boys omarmt methode Belgische ‘voetbalprofessor’

APELDOORN – Pupillen leren bij Apeldoornse Boys meer dan alleen lukraak tegen een bal te trappen. Emiel de Haan en de overige kaderleden op Malkenschoten zweren bij de filosofie van de Belg Michel Bruyninckx. Er zit een duidelijk idee achter bij alles wat de jeugdige voetballertjes moeten doen. Nadenken, kijken, luisteren en in teamverband samenspelen, zijn daarbij de sleutelwoorden. “Het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van een kind”, legt De Haan kort uit hoe de opleiders bij Apeldoornse Boys jeugdige voetballers bewust willen maken van zaken waar ze niet alleen op het veld baat bij hebben maar ook in het leven van alledag.

De Haan juicht toe hoe de denk- en werkwijze van de ‘voetbalprofessor’ uit Leuven op Malkenschoten wordt geïmplementeerd in de trainingsstof van de jeugd. “Wij geloven in de visie van de Jeugdvoetbalstad Apeldoorn. Jeugdvoetbalstad Apeldoorn heeft de methode van Michel Bruyninckx (Breincentraal leren) vanuit België hier naartoe gehaald. Je mag Bruyninckx wel de grondlegger noemen van het hedendaagse Belgische voetbal. Dries Mertens en Nacer Chadli hebben ook met hem gewerkt. Wat hij doet, gaat veel verder dan iets doen met een bal. Het heeft ook te maken met coördinatie, gedrag en looptraining. Je moet kijken en luisteren en je bent erg groepsgericht bezig.”

ap.boys_2

Behalve bij Apeldoornse Boys stond De Haan de afgelopen drie decennia ook als jeugdtrainer op het veld bij Robur et Velocitas, Albatross, csv Apeldoorn, SDV Barneveld, Voorwaarts Twello en SV Schalkhaar. Bij al die clubs deed hij een poging om zijn spelers de fijne kneepjes van het spel bij te brengen. Tevens gaf hij er zijn ogen goed de kost, sloeg zowel goede als slechte punten op technisch-, tactisch- en organisatorisch vlak op zijn harde schijf op. De ervaring die hij opdeed, komt hem in zijn functie op Malkenschoten nu goed van pas. “Ik kreeg carte blanche om de jeugdopleiding op poten te zetten. Daarin moet ik ook continu bijsturen. Voortschrijdend inzicht is belangrijk.”

Het hoofd jeugdopleidingen fungeert bovendien als intermediair tussen Martijn Baars, de trainer van het eerste elftal, en Michel Klomp, coach van het hoogste juniorenelftal. “Alle gemaakte keuzes gaan via mij. Ik bepaal of een speler van de A1 zondags met het eerste kan meedoen. Ook in dat proces ben ik leidend. Het is niet zo dat ik alles tegenhoud, maar ik wil niet dat zo’n jongen verkeerd gebruikt wordt of overbelast raakt. Het gaat om de lange termijn en niet de korte .Martijn en Michel beslissen niets onderling maar altijd in overleg met mij. Daar bestaan duidelijke afspraken over die ook voor het tweede elftal gelden.”

Op de lange termijn is het uiteraard ook bij Apeldoornse Boys het streven om zoveel mogelijk talenten vanuit de eigen gelederen af te leveren voor het eerste elftal. “Eens in de zes weken heb ik een bespreking met de trainers van het eerste en tweede, de assistent van het eerste en bestuursleden Marieke Pompen en Heidie Jansen. Daar staat de wisselwerking tussen senioren en jeugd veelvuldig op de agenda. Om de stap te verkleinen hebben we dit jaar al een onder 23-team in het leven geroepen. Het afgelopen jaar zijn er twee jongens vanuit de A1 doorgestroomd naar het eerste. Met Dylan Derksen nu zelfs een eerstejaars A-junior. Daar moeten we voor opleiden, ja.”

Emiel de Haan gaat zeker niet over een nacht ijs, beseft dat geduld een schone zaak is. Als geen ander weet hij dat een hoofd jeugdopleidingen bij een amateurvoetbalclub bovenal over een lange adem moet beschikken. “Opleiden is een tijdrovend proces.”

Bron: Apeldoornse Boys

Klik hier voor meer informatie uit deze klasse