Vitesse om tafel met Chelsea

Als eerste eredivisieclub begint Vitesse aan het nieuwe seizoen. Technisch directeur Johannes Spors vreest dat de club de moeilijkste transferperiode staat te wachten die ze tot nu toe hebben meegemaakt. De technisch directeur staat al drie maanden aan het roer in Arnhem maar heeft nog geen wedstrijd van de club kunnen meemaken en hij kijkt dus erg uit naar de officiële start van het seizoen. 

 

Vertrek Tim Matavz en Bryan Linssen

 

Na het vertrek van Tim Matavz en Bryan Linssen moet de club aan de bak en de boel voorin weer versterken. De Gelderse club heeft als basis de Duitse trainer Thomas Letsch aan het hoofd en momenteel moet de selectie worden geformeerd. Vitesse heeft Europese ambities maar voorlopig is er geen transferbudget. De club richt zich dus voornamelijk op het aantrekken van contractloze spelers.

 

Competitie start half september

 

Eerder heeft het kabinet een streep gezet door alle voetbalwedstrijden in het betaalde voetbal tot 1 september. De huidige competities in de eerste divisie en eredivisie zijn dus niet afgemaakt. Volgens Spors staat Vitesse nu in augustus in de steigers onder ideale omstandigheden zodat er half september, wanneer de competitie start, een team staat. De transferdeadline is echter pas 5 oktober, waardoor er nog ruimte blijft om deals te sluiten en het team nog sterker te maken.

 

Financiële gevolgen coronacrisis

 

De maatregelen omtrent (professioneel) voetbal maken het de clubs financieel gezien niet makkelijk. Momenteel zijn de clubs de balans nog aan het opmaken. Er waren nog een aantal resterende wedstrijden in het vorige seizoen, waarbij het verlies vooral komt uit inkomstenverlies vanuit de horeca en kaartverkoop. Dit verlies is voor veel partijen nog wel te overzien. De grotere zorg zit hem echter in volgend seizoen, doordat de bijdragen van sponsoren en seizoenskaarten nog niet binnen zijn. Als de crisis op het volgende seizoen overslaat is de schade nog vele malen groter. Gelukkig lijkt het voorlopig de goede kant op te gaan, nu er gewoon weer publiek bij de wedstrijden mag zijn als ze zich maar houden aan de 1,5 meter afstand.

 

Moeilijke transfermarkt

 

Vitesse is op zoek naar zo’n vijf versterkingen voor het team. In Arnhem komt naar alle waarschijnlijkheid deze zomer nog geen complete transformatie. De financiën zijn er momenteel namelijk niet door de coronacrisis. Voor de jeugd biedt dit echter kansen, want de eigen jeugd krijgt nu volop de kans.

 

Veel van het jonge talent heeft thuis hard getraind om in shape te blijven. Danielle Rietberg is expert voor SUPPLEMENTGUIDE. “Iedereen die regelmatig sport heeft baat bij supplementen, maar de laatste jaren zien we een sterke stijging in het aantal (professionele) voetballers die hun prestaties willen verbeteren of sneller willen herstellen. Zelfs toen de trainingen niet doorgingen en de sportscholen dicht waren tijdens de corona-periode, werden er nog veel eiwitshakes, multivitamines en BCAA’s besteld. Hieruit kunnen we opmaken dat veel spelers over zijn gegaan op thuistrainen.”

 

Spelers inhuren bij Chelsea

 

De afgelopen jaren heeft Vitesse al tientallen talenten gehuurd van Chelsea, waaronder Matt Miazga en Mason Mount. De club zit wederom rond de tafel met Chelsea om te kijken wat de mogelijkheden op spelersvlak zijn voor volgend seizoen. Er is echter meer contact in het buitenland omdat Spors op zoek is naar spelers die binnen de speelstijl passen en financieel haalbaar zijn. Nationaliteit speelt hierbij geen rol.

Foto: Ben Gal