Stoppende speler l Achilles’29 icoon zet punt achter zijn imposante carrière (Slotinterview)

Arnhem – Deze week in onze special voor 2019 “Stoppende spelers uit voetbalminnend Gelderland” geven we het woord aan Thijs Hendriks (34).

Thijs met hoofdklasser DFS tijdens trainingskamp Spanje.

Thijs Hendriks zag op 5 februari 1985 in Malden het levenslicht. Voetbal zat in de genen bij de familie Hendriks want vader Jos was prof bij o.a. FC Wageningen en NEC. Dat Thijs op voetballen ging was geen verrassing en het plaatselijke Juliana’31 werd op zaterdag zijn nieuwe thuis. In de D-jeugd was het NEC die op de stoep bij de familie Hendriks stond om te vragen of de kleine Thijs interesse had om zich aan te sluiten bij de Nijmeegse jeugdopleiding. Die interesse in huize Hendriks was er, en zodoende werd Nijmegen zijn nieuwe thuisbasis. De aanvaller doorliep daarna de gehele jeugdopleiding in Nijmegen. De pech voor Hendriks was dat hij Romano Denneboom voor zich moest dulden. Daardoor speelde hij slecht vier wedstrijden voor NEC waarin hij éénmaal scoorde.

Thijs speelde meer dan 300 wedstrijden voor Achilles’29

Interview
Wanneer had je besloten om te stoppen?
“Voor het afgelopen seizoen wist ik dit eigenlijk al wel. Ik wilde graag afsluiten bij Juliana, de club waar ik als kind ben begonnen. Vlak voor de winterstop heb ik bij Frank Duijghuisen, technische man van Juliana aangegeven dat het inderdaad mijn laatste jaar zou zijn.”
Had je verwacht dat je bij Juliana zou afsluiten?

“Ik heb dat altijd wel in m’n hoofd gehad. Het is extra mooi dat dit met een kampioenschap is gebeurd. Beter zou het wat dat betreft komend seizoen toch niet kunnen worden.”

Hoe was de reactie thuis en  van je vrienden?

“Prima. Ik heb drie kinderen, dus mijn vriendin vindt het wel prettig dat ik nu vaker thuis zal zijn. Vrienden voetballen ook of hebben gevoetbald, dus die snappen het want ze voelen ook aan hun lichaam dat het een keer mooi geweest is.”

Had je vaak last van herstellen na een wedstrijd?

“Ja zeker, ik ben gevoelig voor peesklachten. Ik had na de wedstrijd vaak last van m’n achillespees of kniepees. Dat kon links, rechts of allebei zijn. Hahaha! Dan sloeg ik de dinsdag training over, of trainde ik met de handrem erop en dan ging het donderdags wel weer. Helaas heb ik de kampioenswedstrijd dit jaar moeten missen doordat ik de week ervoor mijn kniepees afscheurde. Veruit de zwaarste blessure uit mijn loopbaan, twee wedstrijden voor het einde. Ik kan wel rustig de tijd nemen voor m’n revalidatie.”

Hoe vond je het bij deze club (Juliana 31) ?

“Super! Juliana is een geweldige club. Veel leuke mensen, het is er altijd gezellig, de faciliteiten zijn goed en ik voel me daar thuis.”
Welke trainer is bij jou belangrijk geweest?
“Mijn vader is veruit mijn belangrijkste trainer geweest. Hij heeft vele honderden wedstrijden van mij gezien en was, vooral toen ik in de jeugd speelde, erg kritisch. Toch wist hij waar hij over praatte, hij is zelf ook jaren profvoetballer geweest.”

Thijs met zijn zoontje tijdens huldiging van kampioen Juliana’31


Blijf je in de voetballerij?

“Ik stap er nu bewust even uit om rustig te revalideren en om te kijken hoe ik het ervaar zonder voetbal. Waarschijnlijk begint het al snel weer te kriebelen…”Zullen we jou terugzien als hoofdtrainer in de toekomst?

“Die kans is heel groot. Ik heb UEFA C en B in bezit, dus ik kan al op een redelijk niveau aan de slag. En mijn zoontje is onlangs ook gestart, bij DVOL in Lent, dus hem zal ik ook wel een keer gaan trainen.”

Thijs sluit zijn loopbaan af met kampioenschap met zijn jeugdliefde Juliana’31 Malden.

Stel je beste elftal samen waarmee je gespeeld hebt!

Doel:

Gentenaar (NEC)
Verdediging:
Verhoeven (Achilles’29)
Wisgerhof (NEC)
Sanders (Achilles’29)
Middenveld:
Maduro (Oranje O16)
Barreto (NEC)
Mikhalevitsj (Achilles’29)
Aanval:
Robben (Oranje O16)
Rigter (Achilles’29)
Niedzielan (NEC)
Thoone (Achilles’29)