NC l VIOD toont zicht echte “Superboer” en degradeert SML naar derde klasse (FOTOREEKS)

ARNHEM – Niet SML, maar VIOD speelt op zondag 17 juni de finale tegen Concordia Wehl. Lang zag het er na uit, dat VIOD het onderspit moest delven tegen een veel beter SML, maar met nog drie minuten speeltijd te gaan wist VIOD alsnog de gelijkmaker te scoren. En daarmee was de koek nog niet op voor de Doetinchemmers, want in de blessuretijd kreeg SML de kous op de kop en scoorde VIOD totaal onverwachts ook nog eens de winnende treffer. VIOD kwam in deze wedstrijd tweemaal op achterstand door doelpunten van de vertrekkende Wesley Martens. Op slag van rust strafte VIOD-aanvaller Mike Severs een foute terugspeelbal af en stond bij rust de 1-1 gelijke stand op het scorebord, terwijl een 3-1 voorsprong voor de thuisclub niet onverdiend was geweest. In de 2e helft vergat SML de trekker over te halen. Tot driemaal toe liet men een scoringskans liggen om de wedstrijd op slot te gooien, mede door goed keeperswerk van Willem Thijssen, die VIOD met zijn uitstekende reddingen in de wedstrijd hield. Nadat Jorn Eijkelkamp 180 tellen voor tijd de gelijkmaker snoeihard achter SML-doelman Stefan Reijnders had geschoten, leek de wedstrijd op een verlenging af te stevenen. Maar VIOD rook zijn kans en won door een doelpunt van Huub Oosterink met 3-2 van SML, dat door deze nederlaag afdaalt naar de derde klasse. Voor VIOD geldt nog 1 finale, zondag in Wehl tegen buurman Concordia. Gaat de kampioen van de vierde klasse na 1 seizoen ook promoveren naar de tweede klasse?

De wedstrijd

Een fikse tegenvaller voor het team van trainer Jan Lorsé aan het begin van de wedstrijd. Aanvaller Lukas de Graaf verdraaid zonder enig contact met speler of bal zijn knie en loopt een ernstige knieblessure op. Voor hem is de wedstrijd na drie minuten al over en mag Dominic Bolmeijer zijn plaats innemen. De beginfase is voor SML, dat de bal sneller laat rondgaan en telkens een vrije man kan vinden. VIOD moet achteruit en heeft de handen vol aan de spitsen Wesley Martens en Robin van Ussen. In een korte tijd moet VIOD-doelman Willem Thijssen enkele keren alert zijn om niet een tegentreffer om zijn oren te krijgen. Eerst onderschept hij de bal door snel uit het doel te komen, voordat SML-aanvaller Martens gevaarlijk kan worden. Even later weet hij met een katachtige redding een hard schot op doel over de lat te tikken. Het tempo bij de thuisclub gaat nog een tandje hoger en de drinkpauze komt als geroepen voor VIOD. Na een half uur spelen dient pas de eerste scoringskans aan voor VIOD. Lex Overbeek brengt Mike Severs in stelling, die de bal vanaf links over het doel schiet. Dan valt het openingsdoelpunt. Geheel verdiend komt de thuisclub op voorsprong. Wesley Martens zet de aanval zelf op, die de bal kaatst op Abdel Elmalki. De behendige middenvelder weet in één keer tijd Martens aan te spelen, die de bal in de kruising binnenschiet (1-0). VIOD is wakker geschud, maar creëert geen kansen en krijgt hulp uit onverwachte hoek. Als de wedstrijd op een 1-0 ruststand af lijkt te gaan, wil de verdediging van SML de bal terugspelen op haar keeper. VIOD-aanvaller Mike Severs springt ertussen en weet de bal, via de kluts, van de keeper te ontfutselen. Dankbaar schiet Severs de gelijkmaker binnen (1-1)

De 2e Helft

VIOD start fel aan de tweede helft, maar laat de wedstrijd na vijf minuten weer over aan de gastheer. Wesley Martens kan uit de draai de bal binnenschieten, maar tot opluchting van de VIOD-supporters gaat de bal net naast de paal en komt VIOD met de schrik vrij. Echter dit is voor even, want twee minuten later is het wel raak. Vanaf links komt de beste speler van het veld, SML-aanvaller Wesley Martens, met de bal richting centrum dribbelen, ontwijkt een tackle en schiet de bal tegendraads binnen. Keeper Thijssen kan alleen maar toekijken (2-1).  Een fase breekt aan, dat het spel meerdere malen stil ligt, mede door blessures en een extra drinkpauze. SML krijgt tot driemaal toe de kans om de wedstrijd al vroeg te beslissen, maar ziet telkens een uitstekende doelman op haar weg. De supporters van VIOD kijken op de klok. Nog amper een kwartier te gaan. Komt die gelijkmaker nog? Wederom ontsnapt VIOD aan de genadeklap en onderhand lijkt een standbeeld voor keeper Thijssen op zijn plaats. Trainer Lorsé wacht nog met zijn wissels en laat, naast Huub Oosterink, ook Thomas Jansen staan, die op zijn tandvlees loopt. Dan fluit scheidsrechter Wilfried van Schaik uit Goor voor een overtreding net op de helft van SML. De vrije trap valt in de zestien en wordt uitverdedigd, maar VIOD houdt de druk erop en brengt de bal opnieuw te midden van een kluwen aan spelers. De bal valt voor de voeten van Jorn Eijkelkamp, die het leder snoeihard binnenschiet (2-2). Misschien onverdiend, maar de bekende voetbalwet luidt, als je zelf niet scoort, dan scoort de tegenpartij. Snel wordt er gewisseld. Ryan Chevalking vervangt Thomas Jansen en VIOD wil kost wat het kost de gelijke stand over de streep trekken. SML probeert nog voor het eindsignaal wel te scoren, maar de VIOD-verdediging houdt zich staande en zoekt zelfs de aanval weer op. Verdediger Vincent Bosch kopt een voorzet op de rand zestien door, waarna het moment van deze wedstrijd van Huub Oosterink volgt. Hij laat de bal één keer stuiteren, om vervolgens de bal langs SML-doelman Stefan Reijnders te tikken (2-3). Dan is het wachten op het laatste fluitsignaal. VIOD-trainer Lorsé zet met Bart Grondman nog een extra verdediger in. Na wat benauwde momenten fluit de leidsman voor het einde en wint VIOD, na een bizarre ontknoping, met 3-2 van tweede klasser SML.

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden, dat de overwinning vandaag niet alleen tot stand is gekomen door het falen van het maken van doelpunten door de thuisclub. Keeper Thijssen was bij VIOD zonder twijfel de beste man op het veld. Ook door de Doetinchemse aanvalsdrift en vechtlust in de slotfase wist VIOD alsnog de wedstrijd te kantelen en de onverwachte overwinning toe te eigenen. Nu wacht nog eenmaal een wedstrijd van 90 minuten en kan VIOD historie schijven om na twee keer achtereen gedegradeerd te zijn geweest, nu tweemaal achtereen te promoveren.

Klik HIER voor het fotoalbum

door John van der Kamp

Stand in deze klasse hier