VIOD overleeft eerste Arnhemse storm, Eldenia uit de playoffs na penalty’s (FOTOREEKS)

ELDEN – Vandaag de 1e ronde in de nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse. VIOD reisde af naar Elden om ten koste van Eldenia de volgende ronde te bereiken. Dat deze wedstrijd in een bloedstollende penaltyreeks zou eindigden, had niemand kunnen voorspellen. De wedstrijd

Geen Jorn Eijkelkamp vandaag in de basis elf van de Doetinchemmers. Lukas de Graaf verving de geschorste Eijkelkamp en deed dit bijzonder goed. De middenvelder kreeg vandaag diverse mogelijkheden om te scoren. VIOD dicteerde vanaf de aftrap en had zich na 180 seconden al kunnen belonen van de goede opening. Een schot op doel van Lukas de Graaf gaat net naast de paal tegen de reclameborden aan. Even later was het wel raak, maar dan aan de andere kant. Clubtopscorer Louan Aartsvan Eldenia passeerde op links Vincent Bosch en schoot de bal, die van richting werd veranderd, net onder de lat binnen (1-0). VIOD pakte na deze tegentreffer de draad weer op en zag dat Mike Severs dicht bij de gelijkmaker was. Severs krulde de bal vanaf links naar de verre bovenhoek, maar zag het leder een half metertje naast de kruising verdwijnen. Ook Huub Oosterink had geen geluk vandaag. Een voorzet van de hardwerkende en voortreffelijk op dreef zijnde Lex Overbeek kopte Oosterink in vrije positie over het doel. In het laatste deel van de eerste helft zakte VIOD meer in en liet het spel over aan de gastheren, maar kwam niet echt in gevaar.

De 2e helft

VIOD startte de 2e helft met een goede aanval, maar ziet dat de vele mogelijkheden (nog) niet worden omgezet in doelpunten. Een vrije trap van Lukas de Graaf gaat ver over het doel en Huub Oosterink heeft gewoon zijn dag niet. Joppe Derksen is dan ook na ruim een uur spelen zijn vervanger. Direct ontstaat er gevaar vanaf de rechterflank. Keer op keer is Derksen een plaag voor de linksback. VIOD blijft aanvallen, maar neemt ook risico’s en mag de attente Willem Thijssen bedanken, die als vliegende keep steeds het gevaar op een tweede Eldenia treffer weet te voorkomen. Als Mike Severs vanaf zes meter de hoek voor het uitzoeken heeft en deze kans niet weet te benutten, valt zes minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de verdiende gelijkmaker voor de Doetinchemmers. Een meter buiten de zestien ligt de bal klaar en wacht Lukas de Graaf op het fluitsignaal. Een vijfmans-muur staat op negen meter en wordt door scheidsrechter Wessel Nijmeijer uit Nijverdal nog iets naar achteren gezet. Dan volgt het fluitsignaal van de leidsman. Lex Overbeek zorgt voor de afleiding en Lukas de Graaf weet de bal langs de muur te trappen. Eldenia-doelman Lars Peters kan alleen maar toekijken en ziet hoe de bal binnenvalt (1-1). Een terechte gelijkmaker, want qua kansen had VIOD al op voorsprong moeten staan. Na dit doelpunt probeert Eldenia weer op voorsprong te komen, maar ziet dat de VIOD-doelman telkens een sta in de weg is. Als Lukas de Graaf kort voor tijd een scoringskans niet benut, zijn schot op doel verdwijnt in het zijnet, klinkt even later het laatste fluitsignaal van de reguliere speeltijd.

De Verlenging

In deze verlenging is er maar één ploeg die aanspraak kan maken op de overwinning. De krachten bij de thuisclub laten het afweten en VIOD laat zien, dat het conditioneel wel goed zit. Als VIOD-aanvoerder Marten van Delden zijn kopbal net over de lat ziet gaan, gaat het laatste kwartier in. De ploegen wisselen nog éénmaal van helft. Ook de VIOD-supporters zoeken nog eenmaal hun plekje op achter het Eldenia doel. Dan gaan de laatste minuten in. Komt er nog ’n winnaar? VIOD krijgt kans op kans, maar de bal wil er maar niet in. Ook is de eindpass niet goed en worden scoringsmogelijkheden om zeep geholpen. De klok geeft 120 minuten aan en de beslissing komt middels strafschoppen.

Strafschoppen

De eerste strafschop lijkt VIOD-keeper Thijssen te stoppen, maar verdwijnt tocht over de lijn. Als VIOD-aanvoerder Marten van Delden als 3e strafschopnemer geen doel treft, lijkt Eldenia in een zetel te zitten en moet de VIOD-doelman de 5e strafschop stoppen, anders is de nacompetitie voorbij. Eldenia-doelman Lars Peters mag het vonnis vellen, maar ziet dat zijn collega de bal met een reflex weet te stoppen. VIOD leeft nog. In de gelijknamige beurt trekt VIOD de stand weer gelijk en moet er nu ‘om en om’ strafschoppen worden genomen. Eldenia mist en nu krijgt VIOD de kans om als winnaar uit de bus te komen. Lukas de Graaf schiet echter de bal hoog over en haalt men bij Eldenia opgelucht adem. Als Willem Thijssen de negende penalty van Eldenia weet te stoppen, wordt Jos Klein Bleumink vanaf de middenlijn naar de stip gestuurd. Hij moet de klus klaren. Alles doet hij goed, de aanloop, de schijnbeweging en het schot. De keeper valt in de verkeerde hoek en VIOD wint na een bloedstollende penaltyreeks van Eldenia. Compliment gaat uit naar het complete team, dat vandaag zich tot op het tandvlees heeft geknokt om tot een goed resultaat te komen. En bij vlagen met zelfs zeer goed voetbal, waar Lex Overbeek als vanouds met schitterende passes strooide. De credits gaan vooral naar Willem Thijssen, die wederom laat zien dat hij een echte penaltykiller is en VIOD er doorheen sleepte.

Zondag in de Halve Finale wacht tegenstander SML uit Arnhem. Ook deze wedstrijd begint om 14 uur en heeft dezelfde wedstrijdreglementen. Het zou fantastisch zijn als ook u aankomende zondag op Sportpark De Bakenberg in Arnhem onze mannen van VIOD 1 komt ondersteunen. Tot Zondag !

Klik HIER voor het fotoalbum

Door John van der Kamp

Stand in deze klasse hier