Voorbeschouwing: Gelderse Derby VVOG – DVS’33 Ermelo

De zaterdag, waar het hele seizoen al halsreikend naar uitgekeken is, komt er aan. De 13e januari, de dag dat de derby tussen Harderwijk en Ermelo, tussen DVS’33 Ermelo en VVOG op de rol staat. De ontmoeting laat zich nauwelijks leiden door favorietenrollen of posities op de ranglijst.

Gezien de posities op de ranglijst daar doen de twee clubs niet of nauwelijks voor elkaar onder. De praktijk in de historie toont ook nog eens aan, dat er geen sprake is van thuisvoordeel. Voor de Harderwijkse penningmeester is het extra gunstig, dat er in de wijde omtrek geen competitievoetbal is. “De Strokel” verzamelt dus zaterdag niet alleen de eigen aanhang en de supporters uit Ermelo, maar ook de nodige neutrale toeschouwer voor de derby van dit moment op de Veluwe. Aanvang: 14:30 uur. Leidsman: Dhr. C Prooi uit Hellevoetsluis.

Sterke start VVOG in tweede seizoen Derde Divisie

De naam van VVOG prijkte wekenlang trots bovenaan de ranglijst van de Derde Divisie en dat met een welhaast onneembare defensie. Als het hart van de Harderwijkse defensie het weleens begaf, stond daar nog doelman Frans Koornberg. Vijf wedstrijden achtereen handhaafden de “Groenen” achterin de nul en als de Harderwijkers zelf dan nog eens scoren, leverde dat de volgende resultaten op: 3-0 thuiswinst op Scheveningen, een 0-0 bij Harkemase Boys, een gelukkige 1-0 zege op het sterkere Jong FC Twente, een 0-3 bij een onstuimig Spijkenisse en de 1-0 overwinning op Jong FC Volendam.
ASWH was de eerste, die het net in Harderwijk wist te vinden, maar de ploeg van Hans van Arum behield met 1-1 de ongeslagen status. Oude bekende ACV hield met 2-2 echter ook de eigen ongeslagen thuisstatus in stand. Het altijd lastige ONS Sneek bracht de groenwitten met 1-2 de eerste nederlaag toe. Ook bij de andere debutant, DOVO, lieten de Harderwijkers een veer (1-0). Bij Quick Boys zegevierde men opnieuw, zij het niet zo ruim als een jaar eerder, maar genoeg voor drie punten; 1-2. Spakenburg onderstreepte daarna op “De Strokel” de kampioensaspiraties met 0-2. Tegen de andere titelgegadigde was VVOG met 0-2 op weg naar een stunt, maar beet bij Jong Almere City FC in een gekleurd duel (2x rood) met 4-2 nog in het stof. ODIN’59 bestreed de Harderwijkers vervolgens met eigen wapens en vertrok met een 0-1 zege.

De wedstrijd tegen bij spartelende Magreb’90 kwam net op tijd en keerde de vrije val. En dan is de 1-2 overwinning bij het geroutineerde Capelle gewoon weer een goed resultaat. Daarvoor werd de wedstrijd tegen Jong FC Groningen afgelast. VVOG vergaarde zo 24 punten uit 15 wedstrijden en staat op een keurige zevende plek in de Derde Divisie in haar tweede seizoen, wat traditioneel vaak lastiger is dan het eerste. In aanloop naar de derby oefenden de Harderwijkers nog bij csv Apeldoorn en verloren die met 4-3. Dat zal hun vertrouwen in een goede afloop van het beladen duel tegen DVS niet aangetast hebben.

DVS in vorm in roerige periode
Ook bij DVS zal het vertrouwen na de competitiezeges op koploper Jong Almere City FC en ONS Sneek (2-0) zijn toegenomen. Vooral de cijfers in de polder, 1-4, maakten indruk. De geelzwarten waren effectief in de dominante periodes en doorstonden de lastiger fases. Zo luidden de gelzwarten het jaar uit als de nummer vijf. Natuurlijk hebben VVOG en DOVO een verliespunt minder, maar voorlopig.
Alsof er geen winsterstop was, flitsten de Ermeloërs voor eigen publiek 2018 in. De openingstreffer tegen HHC Hardenberg was daar het lichtend voorbeeld van. En de 2-0 was geenszins geflatteerd tegen de Tweededivisionist. Natuurlijk bezaten de Sallanders de nodige kwaliteiten en na een 3-2 ruststand werd er tweemaal een achterstand weggewerkt, zodat het nuttige oefenduel een eindstand van 5-5 kende. Vijfmaal werd er ook gescoord tegen Zuidvogels en dat allemaal al voor de rust. Een gedreven DVS had wellicht de dubbele cijfers kunnen halen, als de Huizer sluitpost niet een aantal onwaarschijnlijke reddingen had verricht. In een mindere tweede helft werd ondanks een aantal kansen niet meer gescoord door de Ermeloërs en kon de Hoofdklasser nog de eretreffer aantekenen, 5-1.
DVS mag aan deze voorbereiding het nodige vertrouwen ontlenen voor de derby, omdat met goed, dominant voetbal veel kansen worden gecreëerd en er ook veel gescoord wordt. Een derby heeft natuurlijk weer haar eigen wetten en dat maakt de uitslag op “De Strokel” tussen VVOG en DVS natuurlijk weer ongewis.
 
“Niet zomaar één van de 34 wedstrijden”
Beide clubs wonnen hun twee competitiewedstrijden in de periode van de gesprekken over contractverlenging van de trainer. Op “De Strokel” ging dat in alle stilte, maar was de uitkomst voor eerstejaars VVOG-trainer verrassend. De groenwitten presteren dit seizoen uitstekend, maar de overeenkomst met Hans van Arum werd niet verlengd. In Ermelo lag de discussie op straat, maar verlengde het bestuur van DVS de verbintenis met Bert van Hunenstijn. In alle commotie bewaarde hij en zijn staf de rust rond de selectie:
”We zijn als staf in die hele commotie gewoon rustig gebleven. Het had ook geen nut om te ageren tegen wat er geschreven en gezegd werd. We hebben als spelers en staf begin dit seizoen met elkaar een proces in gezet en dat is gewoon doorgegaan. Na de komst van Leushuis is er resultaatvoetbal gespeeld, maar het mooie voetbal was eruit. De jongens moesten daar eerst weer vertrouwen in krijgen en dat zag je terug in het begin van het seizoen in het geven van lange ballen. Het lef om weer te voetballen, moest terugkomen. Dat heeft tijd nodig gehad. Daarbij miste ik in het begin Niels Buijtenhuis, Kay Velda en Benjamin Roemeon ook nog eens door blessures. Ik moest toen gaan schuiven met mensen, maar ik wist wel, waar ik naartoe wilde. En dat, terwijl de doelstelling voorafgaand aan het seizoen de vijfde plaats was.
Na wat verliespartijen in de beginfase zijn we met de 1-4 in Almere en de 2-0 tegen ONS bezig aan een goede serie en ook met goed voetbal. Ondanks de nederlaag tegen IJsselmeervogels is ook daar goed gevoetbald en afgelopen zaterdag tegen HHC ook weer. Gewoon geduldig blijven. Ik heb de groep kunnen blijven managen, hoewel dat ook veel energie heeft gekost. Ik ben transparant gebleven en met de groep zijn we blijven focussen op wat we zelf kunnen beïnvloeden en dat is voetballen. Ik vind ons vooral aan de bal erg goed spelen op dit moment en we willen graag een goede serie neerzetten.
Nu moeten we doorpakken en de wedstrijd tegen VVOG is een prachtige gelegenheid om daarmee te beginnen. Je hebt geen tijd om naar die wedstrijd toe te werken na de winterstop, maar je moet er meteen weer staan. En de oefenwedstrijd tegen HHC geeft weer veel vertrouwen. Het stond er weer direct. Na die 2-0 werden we een beetje laconiek, maar we zijn in de wedstrijd de baas geweest aan de bal. Het begin was natuurlijk geniaal met het uitverdedigen van Roald, dan de balbehandeling en pass van Maurice en de afronding van Daniël. De spelers oogden ook heel fris en je zag erg veel spelvreugde. Dat is een compliment aan de jongens.

Zaterdag zal weer een clash van speelstijlen worden. Je weet van tevoren, hoe VVOG gaat spelen en daar moet je je tegen wapenen en je voordelen uit zien te halen. Zo moest ik met SDC ook wel eens voetballen, als een tegenstander sterker was. Ik verwacht in ieder geval, dat wij zaterdag in balbezit beter zijn, maar hun fysieke kracht is bekend, hun strijdlust; jongens die voor elkaar door het vuur gaan. Ze scoren dit seizoen vaak heel snel en houden dan de deur met reactievoetbal heel goed dicht. En dat is ook legitiem. Wij moeten wel blijven voetballen, zoals we kunnen en blijven werken aan ons eigen spel. We zullen flink aan de bak moeten en goed boven onszelf uit moeten stijgen om een goed resultaat te halen. Ik accepteer zaterdag ook niet, dat mijn spelers niet thuisgeven op mentaal gebied. Wij hebben spelers, die graag in de top meedoen en graag naar de Tweede Divisie willen, maar dan moet je het in wedstrijden, waar net wat meer druk op ligt, moet je ook laten zien. Je mag niet verzaken of je verstoppen; het is zaterdag een wedstrijd voor de grote jongens. De groep wil ontzettend graag winnen in Harderwijk. Dit is niet zomaar één van de 34 wedstrijden; dit is een derby.”

Bron: DVS’33

Stand in deze klasse hier