FC Zutphen kan voorsprong opnieuw niet vasthouden, 2-2- tegen DZC'68

FC Zutphen heeft afgelopen zaterdag in Doetinchem het 5e gelijk spel behaald in deze competitie, en heeft de smaak van de overwinning nog niet mogen proeven. Evenals in de voorgaande wedstrijd tegen Nunspeet, werd een 0-2 voorsprong weg gegeven. Het was op het prachtig vernieuwde sportpark van DZC een ouderwetse pot waar van alles gebeurde en met veel strijdlust en emotie van beide kanten. 

De neutrale toeschouwer ging daardoor als overwinnaar naar huis. De einduitslag gaf de verhoudingen goed weer. FC Zutphen stond na de 1e helft terecht met 0-1 voor. Met name jeugdspeler Rick Vlutters, die wederom het vertrouwen genoot van de technische staf, speelde een uitstekende wedstrijd op het middenveld. Jammer was het dat hij zich kort na rust moest laten vervangen, vanwege een enkelblessure. Want fysiek wordt er op dit niveau stevig gespeeld. FC Zutphen begon goed aan de wedstrijd op het kunstgrasveld van DZC. Een goede actie van Aldo Joaquim bracht de bal bij Niek Bakkerweerd, die over schoot.

In de 13e minuut was het echter raak. Niek Bakkerweerd stevende alleen op de doelman af na een goede door kopbal, en schoot diagonaal en laag de 0-1 binnen.  FC Zutphen was in deze fase duidelijk de betere ploeg. Een schot van Thomas Nijkamp belandde ternauwernood naast het doel. Aan de andere kant was het Max Riekel, die over kopte en Fatih Ilkan die zijn lob over zag gaan na balverlies bij FC Zutphen op het middenveld. Daarna was het FC Zutphen dat diverse mogelijkheden had om de voorsprong te vergroten. Het goede spel van Rick Vlutters, maar ook het sterke opkomen van Jelle Macare, en het harde werken van de spitsen Niek Bakkerweerd en Thomas Nijkamp zorgden continu voor gevaar. Rick Vlutters had halverwege de 1e helft moeten scoren, na een uitstekende aanval, die hij zelf op zette. Zijn schot werd echter via de doelman tot corner verwerkt. Even later was er een goed schot van Moussa Nahinama, die maar net naast het doel belandde. En even later was er een uitstekende kans voor Niek Bakkerweerd, die gestopt werd door de doelman.

Na de rust kwam een herboren DZC binnen de lijnen. De mannen uit Doetinchem tapten duidelijk uit een ander vaatje en openden met veel inzet en passie de aanval. Aangezien ook de Zutphenaren zich niet onbetuigd lieten, ontstond een aantrekkelijke wedstrijd. Vlak na rust had FC Zutphen geluk dat na een scrimage uit een cornerbal, de inzet nog koppend uit het doel kon worden gewerkt. In de 52e minuut moest Rick Vlutters zich laten vervangen door Daniel Opoku. FC Zutphen trachtte met veel inzet en passie onder de druk uit te komen Dat lukte in eerste instantie heel goed. Niek Bakkerweerd schoot over na een goede voorzet van Aldo Joaquim.

Het spel golfde op en neer, maar verder dan een paar corners kwam DZC niet. Even later was er een prima dieptepass van Niek Bakkerweerd op Thomas Nijkamp, die alleen voor de doelman verscheen, maar deze wist zijn inzet tot corner te verwerken. De prima genomen hoekschop door Daniel Opoku, werd vervolgens door Thomas Nijkamp alsnog, vanuit een lastige positie, tegen de touwen gewerkt. Dat betekende in de 57e minuut de 0-2. Lang profiteerde FC Zutphen niet van de voorsprong. In de 59e minuut viel de 1-2 door Thomas Kleinlugtebeld. De bal werd door DZC vanaf de zijkanten uitstekend achter de Zutphen verdediging gelegd. Doordat doelman Sangers weifelde, was Kleinlugtebeld er als de kippen bij om de bal op te pikken en te scoren. Met steun van het talrijke publiek zocht DZC vol de aanval. Fatih Ilkan schoot naast, en Rutger Ebbers had de gelijkmaker op zijn schoen, maar Marijn Sangers redde bekwaam. Ook Kleinlugtebeld wist het net niet te vinden na een uitstekende actie van Ilkan.

Er ontstond in deze fase een stevige partij voetbal en scheidsrechter Meilink moest alle zeilen bij zetten om de wedstrijd in de hand te houden.  Niek Bakkerweerd raakte aangeslagen door een forse charge. En op het middenveld werd FC Zutphen steeds meer afgetroefd, omdat men de duels niet fel genoeg aan ging.  Luuk Meijer, ook al aangeslagen, moest zich in de 72e minuut laten vervangen door Joost van Vliet. En even later was er opnieuw een prima actie van Ilkan die zijn schot net naast zag gaan. In de 80e minuut moest Niek Bakkerweerd zich laten vervangen door Mehmed Arslan. Daarna werd de wedstrijd steeds hectischer omdat DZC zag dat er mogelijkheden waren. Een foutieve beoordeling van scheidsrechter Meilink leidde in de 83e minuut tot een indirecte vrije trap, na veel protest van FC Zutphen, in het 16 meter gebied.  De goed spelende aanvoerder Sebastian van Laar onderschepte de bal op uitstekende wijze.

FC Zutphen ging daardoor steeds meer geloven in de 1e overwinning. Maar in de 86e minuut ging het toch nog mis. Na een foutieve pass op het middenveld, werd de bal direct daarop door DZC hoog in het strafschopgebied gebracht, waarbij Robin Faber koppend de 2-2 op het scorebord bracht. DZC trachtte daarna nog de 3 punten binnen te slepen, maar moest alert zijn op de counters van FC Zutphen. Er ontstonden nog een aantal felle duels die tot de nodige emotie leidden. Verdediger Jocko Koster liep tegen zijn 2e gele kaart op, en kon kort voor tijd vertrekken.

In de stand kwam echter geen verandering meer. Beide teams konden niet echt blij zijn met dit gelijke spel. FC Zutphen kan zich verwijten dat men in de 1e helft niet meer afstand nam, maar over het geheel gezien was de uitslag terecht, en kunnen beide teams de winterstop in. Door afgelastingen en de diverse gelijke spelen in deze klasse veranderde er in de competitiestand niet veel.

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Jelle Macare, Sebastian van Laar, Jocko Koster, Moussa Nahinama, Muhammed Kaya, Rick Vlutters (52. Daniel Opoku), Luuk Meijer ( 72. Joost van Vliet), Aldo Joaquim,  Niek Bakkerweerd ( 80. Mehmed Arslan), Thomas Nijkamp.

Klik HIER voor meer foto’s

 

Door: Gerjan Nijland
Fotograaf: Hans ten Brinke.

Stuur ook jouw wedstrijd verslag in via dit formulier!
Meer uit deze klasse hier