Voorbeschouwing: FC Zutphen op bezoek bij streekgenoot DZC “68 uit Doetinchem

IJs en weder dienende gaat FC Zutphen komende zaterdag 16 december op bezoek bij DZC “68 in Doetinchem. Het is een onvervalste streekderby. DZC staat op de 11e positie met 5 punten voorsprong op FC Zutphen, en de mannen uit Doetinchem hebben na de promotie van vorig seizoen 3 overwinningen behaald, en nog geen wedstrijd gelijk gespeeld. 

Dat is het verschil met FC Zutphen, die 4 keer heeft gelijk gespeeld, maar nog geen enkele keer wist te winnen. DZC wist afgelopen seizoen promotie te bewerkstelligen, en de club is na enkele mindere jaren waarin men zelfs af daalde naar de 3e klasse weer terug op dit niveau. En daar hoort deze sympathieke en goed geleide vereniging ook zeker thuis.

FC Zutphen en DZC hebben in het verleden mooie duels uit gevochten.  Wie herinnert er zich niet jaren geleden de beslissingswedstrijd in Brummen om het kampioenschap in de 2e klasse, die door een paar duizend bezoekers werd bijgewoond, en waar DZC uiteindelijk aan het langste eind trok. En de bizarre situatie dat 2 minuten voor tijd een wedstrijd tussen beide ploegen in Doetinchem werd gestaakt, omdat de emoties na de gelijkmaker van FC Zutphen vlak voor tijd wat te hoog opliepen, aldus de scheidsrechter. Beide ploegen waren het er over eens dat het staken van de wedstrijd een overdreven beslissing was.

Uiteindelijk moesten de resterende 2 minuten “voor straf” bij FC Zutphen worden uitgespeeld. En in die 2 minuten trokken de Zutphenaren nog bijna aan het langste eind. DZC moest aftrappen en FC Zutphen veroverde bijna direct  de bal, waarna via een prachtige aanval de topscorer in de 2e divisie, Marciano Mengerink, instelling werd gebracht waarna hij op de paal knalde. Daarna was de wedstrijd afgelopen, en konden beide teams een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar af werken.

Zo ligt er dus een mooi stuk historie tussen beide teams.

FC Zutphen zit in deze laatste wedstrijd voor de winterstop als rode lantaarndrager zwaar in de problemen. Maar ook DZC zit in de gevarenzone, en heeft de punten hard nodig. Beide ploegen hebben dus zo vlak voor de winterstop belang bij een overwinning.

En het zal daarom ongetwijfeld wederom een mooi duel worden tussen beide ploegen, waarbij DZC duidelijk favoriet is, vanwege de stand op de ranglijst en het thuisvoordeel. FC Zutphen zal echter bij een overwinning met een veel beter gevoel de winterstop in gaan, en dan weer volledig aansluiting hebben bij de ploegen boven hen.

Als de weersomstandigheden het toelaten zullen vast en zeker veel supporters van beide kanten dit duel gaan bij wonen, en zal er fel gestreden gaan worden voor de punten.

Allen een goede en sportieve wedstrijd gewenst.

 

Door: Gerjan Nijland

Stand in deze klasse hier