Achilles'29 wint na ruim vier jaar de kraker tegen aartsrivaal De Treffers (FOTOREEKS)

Na ruim vier jaar was de derby weer terug in de voetbal“dorp” Groesbeek. Groesbeek heeft maar liefst 7 voetbalclubs. Dit weekend waren er zelfs twee derby’s op het programma. Naast deze kraker van de 2e divisie, speelde dag later Groesbeekse Boys en Rood Wit tegen elkaar. 

Een derby levert algemeen vaak geen goed voetbal op, maar wel veel strijd, passie en de nodige emotie. De Heikant liep ondanks het slechte weer lekker vol. Ruim 2500 toeschouwers kwamen op het duel af. In het voetbal zijn deze combi’s beter bekend onder de namen autocombi, buscombi. Afgelopen zaterdag kwam er een groep van ruim 400 man van De Treffers met veel vlaggen, confetticanons en een beetje vuurwerk lopend naar het Sportpark De Heikant. Dit gaf vooraf veel sfeer aan de wedstrijd.

Het zou een echte derby worden met veel strijd en diverse kleine opstootjes die in het heetst van de strijd uitgevochten werden. Zo hoort het, want beide ploegen willen op zo’n dag natuurlijk niet verliezen. Het gaat immers om de eer van de club.

Daarnaast speelde nog het keepersprobleem bij beide teams. Bij De Treffers keerde eindelijk Niels Kornelis terug in de basis, dus daar was het probleem eigenlijk weer opgelost. Bij Achilles’29 waren Plattel en Centen geschorst en daardoor mocht Desney Royendijk zijn debuut maken bij Achilles’29.

Royendijk komt uit de voetbalschool van NEC en hij speelde vorig seizoen nog bij VV SIOL, de Katwijkse vierdeklasser. Hij begon zichtbaar gespannen aan de wedstrijd en hij had ook gelijk de 400 man van de “harde kern” van De Treffers achter zich staan. Royendijk groeide zichtbaar in de wedstrijd en hij werd zelfs uitgeroepen tot de Man of the Match. Al met al een geweldig debuut voor deze jonge keeper.

Na 8 minuten liet Achilles’29 al zien dat er niets te halen viel voor De Treffers. Door een goede steekbal werd Niek Versteegen in stelling gebracht en was Niels Kornelis kansloos, 1-0. Het spel golfde op en neer in de striemende regen. Hier en daar werden er stevige duels uitgevochten die passen bij zo’n derby. Dit is goed voor het publiek en zo kunnen beide ploegen het duel nog een beetje extra opzwepen. Dit is wat zo’n derby juist aantrekkelijk maakt. De Treffers gingen op zoek naar de gelijkmaker. De Treffers beschikken over drie zeer gevaarlijke aanvallers: Nick de Bondt, Cedric Badjeck en Rafael Uiterloo. Shuremy Felomina en Jesse Edge hadden dan ook letterlijk en figuurlijk hun handen vol aan deze drie aanvallers. In de 43ste minuut was het Uiterloo die door kon, nadat Badjeck vastgepakt was, en vlak voor Royendijk over schoot. Zo gingen beide ploegen de rust in bij een stand van 1-0.

Afgekeurde doelpunt van Cedric Badjeck 

Buitenspelgoal 

Beide ploegen kwamen in onveranderde samenstelling de kleedkamer uit en de strijd ging verder waar die geëindigd was. Bij Achilles’29 was de slimme Boy van de Beek de aanjager in de strijd. Van de Beek beheerst het als geen ander om te spelen op de rand van wat mogelijk is en dat is nodig in zo’n derby. Achilles’29 speelde met veel strijd en bij De Treffers miste volgens de verslaggever de visie bij de spelers. Het leek erop of de veldbezetting niet klopte. In de 57ste minuut leek Badjeck toch de 1-1 binnen te koppen; de vlag ging omhoog voor buitenspel. Niet veel later maakte de aanvoerder van Achilles’29 Boy van de Beek de 2-0.

Het leek er toen op dat de wedstrijd gelopen was, maar dat was niet het geval. Nog geen vier minuten later mocht Pim Balkestein de bal binnenkoppen. Even later ging Jesse Edge de fout in en mocht hij met rood het veld verlaten. Dan denk je met nog dik een kwartier op de klok zal het gaan stormen op De Heikant, maar de echte storm van de kant van De Treffers bleef uit.

Nog één keer moest Royendijk goed ingrijpen, maar voor de rest wisten De Treffers eigenlijk geen gevaar meer te vormen. Na het fluitsignaal van scheidsrechter Bronsvoort, die een druk middagje had, barst het feest los na de verdiende overwinning van Achilles’29. Het rood-zwarte legioen kan waarschijnlijk niet wachten op de return op Sportpark Zuid. 

Derby nr 2 in Groesbeek

Zondagmiddag won Rood-wit de uitwedstrijd bij de Groesbeekse Boys in de derde klasse met 0-2, de kleine derby in Groesbeek. 

Klik HIER voor meer foto’s

 

Door: Marcel Roos

Stuur ook jouw wedstrijd verslag in via dit formulier!
Stand in deze klasse hier