Voorbeschouwing: A.S. Zaterdag clash tussen FC Lienden en IJsselmeervogels

Het programma van FC Lienden laat voor zaterdag een topaffiche zien. Op bezoek komt IJsselmeervogels uit Spakenburg, een geduchte tegenstander en een van de grootmachten uit het voormalige zaterdagvoetbal. De ‘rooien’ hebben stuivertje gewisseld in de Tweede Divisie competitie met de ‘blauwen’ van sv Spakenburg die dit seizoen een treetje lager hun kunsten moeten vertonen.

IJsselmeervogels werd, mede door het in de winterstop aantrekken van de inmiddels 37 jarige maar nog steeds gevaarlijke en trefzekere spits Berry Powel, kampioen van de derde divisie zaterdag. Als debutant is de roemrijke club uit het vissersdorp (7 x landskampioen amateurvoetbal, 2 x winnaar supercup, 12 x kampioen zaterdagvoetbal) de competitie met 4 punten uit 2 wedstrijden zeer verdienstelijk begonnen. Van het dit seizoen tot de favorieten behorende Kozakken Boys werd thuis met 1-0 gewonnen en afgelopen zaterdag werd 2-2 gespeeld bij het uit de Jupiler gedegradeerde Achilles’29 in een wedstrijd waarin meer gezeten had voor de Vogels. Doordat kort voor het begin van de competitie trainer Sandor van der Heide zijn contract inleverde om fulltime als assistent aan de slag te gaan bij de Graafschap vond zeer recent nog een trainerswissel plaats bij de tegenstander van zaterdag. In de ervaren en gelouterde Willem Leushuis, die al eerder aan het roer stond bij de Vogels, vond de club al snel een opvolger. Voor de spelers Christiaan van Hussen, Ralph Hovestad, Oktay Öztürk en Marciano van Leijenhorst is de Abdijhof bekend terrein en wordt het zaterdag een weerzien met oude bekenden. Zij speelden in het verleden ook in de kleuren van FC Lienden. De al sterke selectie van de IJsselmeervogels kreeg afgelopen week nog een verdere impuls met het aantrekken van linksback Gillian Justiana. De 26 jarige verdediger kwam over van Helmond Sport. Op basis van de kwaliteiten in de selectie en de eerste wedstrijden kan gesteld worden dat IJsselmeervogels een kandidaat is voor een top 6 klassering.
FC Lienden, de ploeg van trainer Hans Kraay jr. en Jan Veldhuizen en assistenttrainer Michel op ’t Hoog, wacht zaterdag in eigen huis dus een zware opgave. Na de prima competitiestart met 2 overwinningen wordt dit een heuse krachtmeting, een serieuze test, voor de Betuwse formatie. Afgelopen zaterdag kon de ploeg na een zwakke eerste helft met een prima tweede deel een opgelopen 3-1 achterstand ongedaan maken. Zaterdag zal de ploeg vanaf het begin volle bak moeten spelen en de hele wedstrijd bij de les moeten zijn. Ook zal het de steun van de hopelijk massaal opkomende supporters en het thuispubliek hard nodig hebben.
Naast de langdurig uit de roulatie zijnde Jesse van Baal is middenvelder Jop van Steen niet beschikbaar. De afgelopen zaterdag opgelopen blessure houdt de van Achilles ’29 overgekomen speler zeker enige weken aan de kant. Loed Keizer lijkt weer aan te kunnen sluiten, Jawad Bellahsan is een vraagteken en Milad Intezar is terug van een nieuw interlandavontuur met Afghanistan (2-0 verlies vriendschappelijke wedstrijd tegen Oman en 4-1 verlies kwalificatiewedstrijd tegen Jordanië).
Eerdere confrontaties in competitieverband waren er niet tussen FC Lienden en IJsselmeervogels. Wel troffen beide ploegen elkaar in augustus 2013 in de eerste ronde van het KNVB bekertoernooi. Op de Westmaat in Spakenburg werd het toen 3-0 voor de Vogels. En in augustus 2015 speelden beiden ploegen tegen elkaar om de supercup. IJsselmeervogels als winnaar van de landelijke amateurbeker en FC Lienden als landskampioen amateurvoetbal van het seizoen 2014/15. De wedstrijd, met Christiaan van Hussen en Ralph Hovestad in de Liendense gelederen, eindigde in 0-0 waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Na o.a. een door doelman Jan Schimmel gepareerde strafschop trok de trots van de Betuwe aan het langste eind en veroverde FC Lienden de supercup.
De wedstrijd FC Lienden – IJsselmeervogels begint zaterdag om half vier op sportpark de Abdijhof. Scheidsrechter is Stef Veekamp uit Enschede die zijn eerste tweede divisieduel van dit seizoen fluit. Afgelopen seizoen floot de 24 jarige arbiter o.a. de wedstrijd vv Barendrecht – FC Lienden.
In verband met de beperkte parkeervoorzieningen op en rond sportpark de Abdijhof wordt aangeraden tijdig richting deze wedstrijd af te reizen.
Voor deze wedstrijd is in organisatorisch opzicht een wijziging doorgevoerd. De bestuursontvangst (bestuur tegenstander, arbitrage) is in de Businessruimte van Businessclub de Betuwe en de ‘gebruikelijke’ bestuursruimte is beschikbaar voor o.a. de pers.

Stand in deze klasse hier